МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Козарев: Мрежом канала заштитити домаћинства од поплава
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 68 299 2098
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина

Козарев: Мрежом канала заштитити домаћинства од поплава

05. март 2018. Извор: ТВ Мост

У више српских средина на Косову и Метохији јужно и северно од Ибра због наглог топљења снега излили су се речни водотокови.Ситуација је посебно тешка у Прилужју где је проглашено ванредно стање. Стотинак домаћинстава је поплављено, након што се река Лаб,излила из свог корита. Ноћас је било драматично али је према последњим информацијама сада нешто боље и не постоји опасност од даљих поплава.

Поплаве

Фото: ТВ Мост

Мештани Прилужја чије су куће поплављене до својих домова могу да стигну само тракторима.

Домаћинство Гојковића једно је од многих које је претрпело велику материјалну штету од поплаве. Влага се није санирала ни од прошлих поплава, подови су подигнути, зидови натопљени водом. Најтеже је одржавати хигијену, срестава немају за реновирање, као што је нису имали ни прошле године. Тешко је живети у оваквим условима са непокретним старцима и малом децом.

У Прилужју је проглашено ванредно стање а синоћ је одржана хитна седница Штаба за кризне ситуације којој је присуствовао заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев. Он је истакао да нема опасности пољудске животе јер се предузимају све мере да би се спречиле последице.

„Када прође овај талас, јер док се вода не повуче не може се ништа радити, имаћемо средстава за санацију штете и обештећење пољопривредника за штету која је нанета усевима. Тимови из Београда ће утврдити како ће се заштитити најугроженија подручја на Косову и Метохији од бујичних поплава, а то је простор Бабиног Моста, Прилужја и Племетине. Обанвљаће се, али по потрби и изграђивати, мрежа канала који ће регулисати водоток“, рекао је заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев.

„Од јуче у 12 часова па до данас у подне, скоро 20 х, вода је само надирала, људи су притекли у помоћ, хвала Богу немамо жртава. Поплављено је око 177 домаћинстава, мештани нису напуштали своје домове“, рекао је председник Привременог органа Општине Вучитрн Аца Мишић.

Лаб се излио и новембра 2016.године и поплавио Прилужје, мештани очекују да се нађе неко трајно решење.

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 68 299 2098
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина