МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Селаковић: Свим Србима заједнички именитељ да буде Србија
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 68 299 2098
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина

Селаковић: Свим Србима заједнички именитељ да буде Србија

07. март 2018. Извор: Танјуг

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић поручио је данас да свим Србима, где год да живе, заједнички именитељ треба да буде Република Србија, без обзира ко је на њеном челу, јер се власти мењају, као и људи који воде државу, али држава не треба да се мења.

Никола Селаковић

Фото: Канцеларија за КиМ

На округлом столу у Лапљем селу, који је организовао Српски национални форум, Селаковић је навео да је један од највећих српских проблема на Косову и Метохији демографски, јер је Албанаца на КиМ свакога дана 41 више, Срба у остатку Србије стотина мање, а Албанаца у Албанији сваког дана је плус 23.

“У претходних 14 година у централној Србији и Војводини у школу иде мање 97.250 ученика, што је отприлике једнако броју свих Срба са КиМ, то је 3.890 празних учионица, одељења са по 25 ученика мање. Од почетка 2018. године становника у централној Србији и Војводини ће бити 6.600 мање, а становника на КиМ из редова албанског народа биће 2.706 више. За мене је ово највећи проблем”, навео је Селаковић.

Он је истакао да је тај део Србије, који свакога дана губи 100 становника, дужан да води политику која мора да штити интересе Срба на КиМ, у централној Србији, али и интересе Срба у свим државама региона.

“Оно што мене забрињава јесте албанизација српских средина на Косову и Метохији и како ми томе да се супротставимо”, истакао је Селаковић.

Навео је да на КиМ постоје проблеми српско-српски, али да није било периода када их није било, да постоји и српско-албански проблем, али и проблем са међународном заједницом или са њеним већим делом и да тај проблем траје сада већ деценијама.

“Када су Албанци били у прошлости у ситуацији у којој смо ми као Срби на КиМ данас, они овакве разговоре нису водили, нису правили албанско-албанске спорове, него су се окретали ономе што им је био заједнички именитељ. Сецесија од стране привремених институција добила је своје међународно признање у тренутку када су Срби били најраздињенији и најмање јединствени у претходних неколико деценија. То треба да нам буде наук чега треба да се чувамо”, рекао је Селаковић.

Он је подсетио да је Косово и Метохија уставно-правно део Србије, али да је то део Србије који је под међународним протекторатом од 1999. године.

Говорећи о проблемима са којима се суочавају Срби на КиМ када је у питању пољопривреда, Селаковић је истакао да је “село у Србији почело да пропада тамо где је било најразвијеније, а то је у Војводини”.

Одговарајући на примедбе да се личне карте и путне исправе издају у Нишу за Србе са КиМ, Селаковић је навео да је тако предвиђено војно-техничким споразумом у Куманову, те да је овој власти “запало” да за преговарачки сто седне после 14 година и да тада схвати да свака изгубљена прилика у претходној години, када се одбијао разговор, била боља од оне која је долазила после.

Навео је да би волео да се овакви разговори воде у правцу да се види како Срби са КиМ могу помоћи својој држави, као и држава њима, те изналажењу заједничких решења за њихове проблеме.

Истакао је да држава мозе много да учини на терену на КиМ, али да не може да учини оно што свако од њих понаособ очекује од ње јер, како каже, има мали маневарски простор.

“Ја бих волео од вас много више да чујем шта је то конкретно што држава може да учини за вас. Главни интерес Србије на Косову и Метохији сте ви који овде живите. Са Београдом нешто и можете, без Београда ништа не можете”, казао је генерални секретар председника Србије.

Селаковић је навео да је председник Србије Александар Вучић озбиљно заинтересован за предлог члана Српског националног форума Момчила Трајковића о закону о државном фонду за Косово и Метохију, те да је овај предлог узет у озбиљно разматрање.

Селаковић се извинио у име директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића што не присуствује данас састанку, јер је био спречен обавезама, и најавио да ће заједно доћи наредног пута.

Он је истакао да му није драго што је могао да чује увреде на рачун председника Вучића, који чини све како би се сачували интереси српског народа ма где он живи.

Према његовим речима, важно је да се разговара и да комуникација овог типа треба да буде чешћа, те да је потребно разговарати и на тему просвете, правосуђа, економије, здравства, социјалне заштите...

Увреда је, како каже, када се председник Србије оптужи да је одговоран за убиство Оливера Ивановића, са којим је и он лично разговарао и о томе да на локалним изборима на КиМ изађу заједно, те да му није познато зашто до тога на крају није дошло.

Чланови Српског националног форума изнели су проблеме са којима се суочава српски народ у јужној покрајини и нагласили да је од великог значаја спречити одлазак Срба са Косова и Метохије, те продају њихове имовине.

Када је реч о проблемима са којима се суочавају, између осталог, истакли су проблеме безбедности, сиромаштва, угрожености српског језика, угроженост права на својину...

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 68 299 2098
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина