МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Србима из Бреснице и Доње Брњице трактори на поклон
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 68 299 2098
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина

Србима из Бреснице и Доње Брњице трактори на поклон

08. март 2018. Извор: Танјуг

Пољопривредници Слободан Тешић, Горан Васовић и Сретен Миладиновић из Бреснице на северу Косова и Метохије и из Доње Брњице, која се налази јужно од Ибра, данас су добили тракторе на поклон.

трактор на поклон

Фото: Канцеларија за КиМ

Поклоне су им уручили генерални секретар председника Србије Никола Селаковић и заменик директора Канцеларије за КиМ Душан Козарев, а у Бресници, где живи Васовић, Селаковић је рекао да "тај честити домаћин са својом породицом обрађује 16,5 хектара земље, озбиљно се бави воћарством и има засаде шљива које планира да прошири".

"Захваљујући великом ауторитету председника Србије Александра Вучића, грађани Србије који имају више исказали су солидарност. Овај трактор ће му помоћи да своје засаде прошири, лакше обрађује земљу, да оствари већи приход и да својим честитим и поштеним радом остане да живи на овој нашој земљи", казао је Селаковић.

То је, како је рекао, само један од видова помоћи Србима на КиМ, а који је уследио након Вучићеве посете и разговора са грађанима српске националности са КиМ у Лапљем селу.

"Ово ће се свакако наставити, а захваљујући између осталог и тој великој и несебичној помоћи и Република Србија је решила да вишеструко повећа своја буџетска давања за помоћ пољопривредницима на КиМ, да им омогући много бољу, технолошки савременију производњу и на прави начин помогне њиховом опстанку и останку овде на њиховом вековном огњишту", казао је Селаковић.

У Доњој Брњици, где је трактор уручен Миладиновићу, који након што је добио отказ у Приштини живи обрађујући око шест хектара земље, Селаковић је рекао да је уверен да ће тој породици помоћ омогућити боље приносе, па можда и увећање поседа.

Козарев је навео да му је веома драго што је данас уручена помоћ породици Миладиновић, која је за Канцеларију, каже, на више нивоа симболична, пре свега зато што живи у месту Доња Брњица, крај славног Газиместана.

"Они доказују нешто што наводимо често као пример нашем народу на КиМ, да не треба очајавати ни у једној ситуацији у животу, да се треба борити, истрајати, да треба остати свој на своме. Они су били нападани, пребијани, малтретирани, пљачкани више пута, али су упркос томе побеђивали својом снагом, вером у боље сутра и нема лепшег осећаја него када се види да су они пуни оптимизма, пуни позитивне енергије, пуни доброг расположења и ведрине да наставе борбу за свој бољи живот и живот своје троје деце. Ми смо ту били, јесмо и бићемо", казао је Козарев.

Буџет Канцеларије је захваљујући Министарству пољопривреде за ову годину већи пет пута него протекле године, навео је Козарев, додајући да постоји могућност да се дистрибуира што више помоћи што већем броју људи на КиМ.

Васовић је захвалио председнику Србије, Канцеларији за КиМ и свима који су помогли да добије трактор и бави се послом на квалитетнији начин и додао да је до сада сам обрађивао земљу малим мотокултиватором.

Миладиновић је навео да ће му трактор значити много, јер на КиМ највише могућности за било какву зараду има у пољопривреди.

"Мислим да је највише омладине незапослено на КиМ. Има момака од 30 година, нигде не раде и немају где да се запосле. Хвала Влади Србије за поклон, то ће нам колико - толико помоћи, али треба пронаћи начин да се млади запошљавају", казао је Миладиновић.

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 68 299 2098
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина