МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Унутрашњи дијалог о КиМ покренуо Србију
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 68 299 2098
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина

Ђурић: Унутрашњи дијалог о КиМ покренуо Србију

09. март 2018. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да је унутрашњи дијалог о КиМ, који је иницирао председник Србије Александар Вучић, без сумње покренуо Србију.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за КиМ

Ђурић је, после одржаног округлог стола "Студенти и млади о Косову и Метохији", поручио да распиривање сепаратизма не може допринети решавању ниједног проблема, већ да се кроз дијалог требају решавати проблеми.

Коментаришући изјаву Бекима Чолакова, једног од представника привремених институција на КиМ, који је позвао Румунију да призна независност Косова, Ђурић је навео да је Београд увек спреман да разговара, али да ће на "дрскост увек реаговати".

"И ове године видећете још много земаља које ће захваљујући нашој дипломатији променити став када је у питању једнострано проглашена независност Косова и да ће повући признање, јер увиђају да након десет година од проглашења независности, у нашој јужној покрајини ништа није решено и да само кроз дијалог и путем компромиса у коме нема универзалних добитника, нити универзалних губитника, нешто се може решити", казао је Ђурић.

Додао је да постоји жеља у међународној заједници да се "притиском и непринципијелним понашањем - повезивањем других жеља и амбиција Србије за унутрашњим реформама, за европским интеграцијама", из Србије изнуде непринципијелни поступци по питању КиМ.

"Што се тиче Владе Србије и политике председника Србије, Србија на такве непринципијелне притиске никада није реаговала повлађујући им и никада није реаговала прихватајући било чије уцене", истакао је Ђурић.

Навео је да се на примеру односа према Заједници српских општина, која је договорена Бриселским споразумом, најбоље може видети разлика између српске и албанске стране.

"Наша страна се односи одговорно и прихвата да је све оно што је договорено саставни део договора. Друга страна прихвата и сматра да треба да прихвати само оно што је у њиховом интересу, у њиховој имагинарној верзији спровођења споразума. То тако не функционише. ЗСО је окосница Бриселског договора, свако ко не жели ЗСО, заправо не жели Бриселски споразум", казао је.

Ђурић је констатовао да "шаљући оно што је договорено пред Уставни суд како би било оспорено, Албанци су у ствари показали своје праве намере по питању ЗСО".

"Мислим да је у том тренутку била потребна осуда међународне заједнице", истакао је Ђурић и додао да ЗСО обавезује Београд, Приштину, али и Брисел.

Додао је да ће се и даље о свим важним и великим темама консултовати са представницима Срба са КиМ и "Српске листе", али да им неће унапред одређивати, него ће заједно договарати шта је најбоље за интересе Србије у јужној покрајини.

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић, осврнувши се на одржан округли сто, рекао је да је ово била прилика да се види како млади људи у Србији посматрају проблема Косова и Метохије, да ли га доживљавају као "проблем или изазов".

"Оно што показује свака сесија нашег унутрашњег дијалога јесте колико је тема проблема на КиМ, проблем срппско-албански, блиска у остатку Србије, али и колко су Србима на КиМ познати проблеми са којима се суочава централна Србија и Војводина", казао је Селаковић.

Он је истакао да је унутрашњи дијалог, иако још увек траје, већ успео, јер је окупио и оне који су били против дијалога, као и оне који су били скептични по питању циљева унутрашњег дијалога.

"А његова суштина и онога што смо постигли и што је био циљ председника Републике јесте да се на ову тему на свим друштвеним форумима, у свим сегментима нашег друштва поново разговара", казао је Селаковић.

Навео је да му је драго што је на данашњем округлом столу од младих чуо да размишљају о проблему демографије и наталитета.

"Хајде да покушамо нешто добро да научимо од Албанаца, да их не потцењујемо, да престанемо да их ниподаштавамо и да видимо како су они дошли до остварења неких својих националних циљева", казао је Селаковић.

Истакао је да само мудром политиком јачања угледа Србије, политиком која показује Србију као разумну, која не ствара проблеме, већ проблеме решава и која иде у сусрет решавању проблема, може се побољшати имиџ државе и доћи до тога "да нешто мало више од саговорника у међународној заједници добијемо и остваримо неке позитивне резултате".

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 68 299 2098
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина