МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Србија ће бранити своју позицију
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 69 303 2126
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике
Сунчана долина

Ђурић: Србија ће бранити своју позицију

12. март 2018. Извор: Танјуг

Директор владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је данас, поводом доласка помоћника америчког државног секретара Вес Мичела у Београд и "пакету" захтева САД, да и Србија има "свој пакет", да ће бранити своју позицију, те да нема потребе да поново преговара о нечем што је већ договорено.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за КиМ

Ђурић је за Прву ТВ рекао да ће ова седмица бити веома радна и да ће је обележити разговори српске стране, између осталог, и са представницима Стејт департмента, те да ће Србија упознати Мичела са положајем Срба на Косову и Метохији и проблемима са којима се суочавају.

"Имамо нашу позицију и наш пакет за КиМ. Како сте могли да чујете у претходним недељама, и (председник Србије Александар) Вучић је говорио о томе да ће, када се заврши унутрашни дијалог бити изнета и званична позиција односно неки предлози српске стране", рекао је Ђурић.

Упитан шта би он саветовао председнику Србије у овом случају, ако би то он од њега тражио, Ђурић је рекао да је то хипотетичко питање у сваком пголеду, да је више пута био у делегацијама које је предводио Вучић и да је имао прилику да се увери да председник Србије врло чврсто, неки би, како је казао, рекли и тврдо брани српске позиције.

"Врло је тешко српску страну натерати да поново преговара о нечему о чему је већ преговарано као што је ЗСО. Ми смо заинтересовани превасходно за то и очекујемо спровођење договора о томе", рекао је.

На питање како Америка може да утиче на прикључење Србије ЕУ, Ђурић каже да уз све наше жеље, намере и историјски значај, ми смо, каже, довољно одговорни да знамо да не можемо да водимо политику великих сила.

Знамо да кредибилност будућих разговара зависи управо од начина на који се спроводи оно што је договорено. Када будемо видели да се то адекватно спроводи, онда ћемо моћи да имамо више поверења него што га имамо данас.

"А данас нису баш претерано показали да су многи од њих достојни поверења", рекао је Ђурић, одговарајући на питање да ли Вучић има достојне саговорнике за разговор У Приштини и може ли се другој страни веровати.

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 69 303 2126
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике
Сунчана долина