МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Компромис, али не понижење и урушавање српске државе
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 68 299 2098
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина

Вучић: Компромис, али не понижење и урушавање српске државе

14. март 2018. Извор: Танјуг

Србија је спремна на компромис по питању Косова и Метохије, али није спремна и неће прихватити никакво понижење и урушавање српске државе, рекао је председник Србије Александар Вучић након састанка са помоћником државног секретара САД Весом Мичелом.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Председник Вучић је рекао да је ситуација око Косова и Метохије највећа препрека на европском путу Србије, и да је Србија спремна да разговара о могућим компромисима, али да не може дозволити понижавање сопственог народа и урушавање сопствене државе.

„Знамо да је највећа препрека на нашем евроспком путу ситуација око КиМ, и зато је Србија спремна да разговара о могућим компромисима, али ма колико мала, ма колико била небитна за велике силе, можемо да прихватимо једино компромисно решење, али понижење сопственог народа и урушавање сопствене државе не можемо", казао је он на конференцији за штампу после сусрета са америчким дипломатом, који је трајао нешто више од сат времена.

Вучић је рекао да Србија и САД имају различите ставове по питању КиМ, али да је Мичел саслушао наше ставове, а неке можда и разумео.

"Сваки компромис је тежак, али то мора да прихвати и друга и трећа страна", додао је Вучић.

Подсетио је да је Србија из Бриселског споразума испунила све своје обавезе - питање правосуђа, полиције на северу Косова , цивилне заштите, телекомуникација.

Председник је рекао да је америчком дипломати пренео и став да је готово уверен да Приштина неће спровести Бриселски споразум, односно формирање ЗСО.

„Албанци су имали само једну обавезу која проистиче из међународно правног уговора а то је успостављање Заједнице српских општина. Они ту једину обавезу нису испунили. ЕУ и САД знају за то и захвалан сам што је Мичел рекао да је важно да та обавеза буде испуњена", нагласио је Вучић.

Он је истовремено изразио уверење да од тог посла нема ништа, јер да су Албанци хтели да га испуне у претходнох пет година они би то и урадили, а нису мрднули прстом.

"Да су хтели, испунили би то у претходних пет година, а нису мрднули ни прстом. Уверен сам да то ни не намеравају да учине, а за то су имали и прећутну сагласност доброг дела међународне заједнице", рекао је Вучић.

Да Срби нису испунили било шта из договора, истакао је, они би се нашли под огромним притиском.

"То, међутуим, не говори лоше о нама, већ о различитим стандардима и другачијем приступу", закључио је.

Како је додао, разговор с Мичелом је зато и значајан, и представља корак напред, јер је он, навео је, показао поштовање према Србији и према њеним грађанима, с обзиром да смо се, приметио је, неретко суочавали с другачијим примерима.

„На томе сам му захвалан, јер смо се неретко суочавали са другачијим примерима. Са великом пажњом и надом ћемо наставити да радимо са Мичелом и на очувању мира и стабилности на Балкану, и решавању свих тешких питања“, истакао је он додајући да је сваки изгубљени дан, изгубљени дан не само за међународну заједницу, већ грађане Србије.

Након што је Србија решила највећим делом економске проблеме следи бољи живот, и Мичел је, како је додао, могао сам да се увери да је Београд град кранова и дизалица.

„Биће нам једини проблем однос са Приштином, а наш посао је да пробамо да тај проблем решимо и ако не успемо то ће бити још један од политичких неуспеха, који није само због нас“; објаснио је Вучић.

Казао је да Србија жели добре и још боље односе са САД, и изразио наду да ће Вашингтон подржати компромисе.

Пренео је да је са Мичелом разговарао и о билатералним економским односима, реформама које смо спровели, као и додатно привлачење америчких инвестиција.

„Изразио сам жељу и надање да ћемо имати још америчкиих компанија које ће улагати у Србију и увећамо значајно трговинску зрамену. Највише времена смо провели у разгворима о миру и стабилности у региону, о ситуацији на Западном Балкану“, рекао је он.

Вучић је истакао чврсто уверење Србије да је по сваку цену неопходно очувати мир и стабилност,и да је потребна подршка у томе САД, као и свих других важних учесника на светској политичкој позорници.

Изразио је захвалност Мичелу на подршци коју је пружио наставку дијалога Београда и Приштине.

„Наше позиције су прилично различите, другачије и удаљене по питању односа према Косову и Метохији. Оно што је за нас важно је да је Мичел за разлику од многих других желео не само да чује, већ и саслуша што српска страна има да каже“, подвукао је он.

Рекао је да САД и Србија нису сагласне по питању многих ствари везано за формирање косовских безбедносних снага, али смо сагласни да сачувамо мир са Албанцима и наставимо разговоре под окриљем ЕУ.

Вучић: Покажите ми папир који омогућава формирање војске Косова

Не постоји ниједан правни међународни акт који може да оправда формирање оружаних снага Косова, и Србија ће се томе супротсављати, рекао је данас председник Србије Александар Вучић и додајући да је тај став недвосмислено пренео и високом америчком званичнику Весу Мичелу.

Вучић је тако одговорио на питање да ли је с Мичелом разговарао о формирању косовске војске, а с обзиром да је он јуче у Приштини подржао ту намеру косовске администрације.

Вучић је рекао да је захвалан Мичелу и на разговору о тој теми, који је, како је навео, био отворен, али се обратио присутнима на прес конференцији, људима у ЕУ, САД, свима... позивом да му покажу "један једини папир на основу ког се форимирају оружане снаге Косова, а да то има потпору у међународном праву".

"Не постоји и не може да га измисли нико ни у САД, ни у ЕУ. У складу с војнотехничким споразумом из Куманова, никакве војне снаге Косова не могу да постоје, само КФОР може да постоји", поручио је.

А кад је реч о Резолуцији 1244, додао је, она такође не предвиђа албанске војне снаге, већ говори само враћању српских снага безбедности, и то о враћању хиљада.

"Ја зато питам све наше госте да и наведу један члан, параграф који даје за право било коме да такву војску формира", упитао је Вучић , а затим поручио:

"Они то заснивају на томе што су признали независност Косова, Американци према томе имају посебан однос и посебне везе с Косовом, и пошто их признају сматрају да имају право да формирају снаге безбедности".

Србија, међутим, додао је, не мисли тако о томе, супротсавља се и супротстављаће се и даље, и то је, каже, и Мичелу пренео недвосмислено.

"Мој је посао да штитим наше интересе и да говорим у складу са законом, а осим тога не мислим да би такав потез (формирање косовских безбедносних снага) допринео било чијој стабилности у региону", закључио је.

Мичел: Шанса за решење косовског проблема

Помоћник америчког државног секретара за Европу и Евроазију Вес Мичел изјавио је данас да је његова основна порука у Београду, као што је била и у Приштини, да види велики простор за нову шансу за решење косовског проблема који оптерећује регион већ дуги низ година.

Истакао је и да се очекује да обе стране у дијалогу треба да испуне све преузете обавезе.

"Желимо да се пронађе једно велико решење за које сматрам и разумем да је и цилљ унутрашњег дијалога, који је покренуо председник Вучић. Ми смо спремни да слушамо и да помогнемо", рекао је Мичел на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије.

Додао је да је против једноставних решења, која би могла да угрозе стабилнсот и безбедност региона, али није прецизирао шта сматра једноставним решењем.

Он је додао да је са Вучићем имао добар и отворен разговор.

Подсетио је да је партнерство Србије и САД "старо", још из времена два светска рата.

"Желимо да се вратимо на стару стазу блискости и сарадње. И даље верујемо да је визија слободне и просперитетне Србије, у миру са суседима и интегрисана са Западом циљ свих нас", рекао је Мичел.

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 68 299 2098
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина