МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: ЗСО 5 година остала мртво слово на папиру
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 68 299 2098
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина

Вучић: ЗСО 5 година остала мртво слово на папиру

17. март 2018. Извор: Танјуг

Више од пет година покушавамо на сваки начин да дођемо до мира и решења косовско-метохијског чвора, рекао је данас председник Србије Александар Вучић.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Он је у обраћању нацији, на дан годишњице погрома на Косову, рекао да је у Бриселском споразуму првих шест од укупно 15 тачака посвећено Заједници српских општина.

"Пет година неко не жели да ово буде спроведено у дело. Нисмо ми веровали да ће Албанци учинити било шта у српску корист. ЕУ да је желела да ЗСО буде формирана, да је то хтела међународна заједница, њихов услов за визну либерализацију Приштини било би формирање ЗСО, а не демаркација са Црном Гором", рекао је Вучић.

За Косово само компромис или решења неће ни бити и тачка

Ако не буду хтели компромис, решења неће бити и тачка, поручио је данас председник Александар Вучић.

"Наставићемо зато разговоре с Албанцима, да покушамо да решимо наше проблеме, без обзира што им ништа не верујем. Али, ми немамо други избор", рекао је Вучић на ванредном обраћању нацији поводом косовског питања, као кључног политичког проблема земље, и поразне демографске слике, као главног проблема државе, како га је раније већ дефинисао.

"Разговор и дијалог су најважнији, да нађемо компромисно решење. Ако не буду хтели компромис, решења неће бити и тачка", рекао је.

Спреман је, каже, да саслуша сваког ко му покаже неки други избор, под условом да тај зна све околности везане за то питање.

Он остаје при ставу да ће у априлу изаћи са предлогом решења за КиМ, као што увек, каже, остаје при свему што је говорио, али и да ће увек за себе задржати могућност да због специфичности спољнополитичке ситуације нешто убрза или успори.

„То ћу свакако урадити и наравно преузети одговорност на себе", истакао је.

Своје мишљење о решењу проблема Косова и Метохије и шта он подразумева под компромисним решењем изнеће у уверењу да одлуке треба да доносимо више рационално, него емотивно и да водимо рачуна више о будућности, него прошлости, а грађани ће, у сваком случају, да одлучују о свему.

Како је рекао он ће "да гура по свом" јер мисли и ради у интересу Србије а не да би се додворио народу.

"Моје је да народу кажем шта мислим о свему што се дешава. Никога не лажем, кажем најмоћнијима све што мислим и зато јесам и лично поштован као председник Србије свуда у свету, јер знају да увек заступам интересе Србије", рекао је Вучић.

Како је рекао, "изаћи ће" са тим шта сматра компромисним решењем, нека га сви нападају са свих страна, а он је спреман да образлаже потанко свако мишљење и сваки предлог који изнесе.

Вучић је рекао да је оно што га брине да не доносимо више емоционалне, него рационалне одлуке и да се више дичимо прошлошћу, него што мислимо на будућност.

"Нема проблема, био сам или са свима вама ја ћу да гурам по сваку цену, а на народу је да прихвати или не", рекао је Вучић.

Одговарајући на питања да ли ће бити референдума по том питању Вучић је рекао да било каква промена Устава то изискује и да ће наравно народ да одлучује о свему.

"И нећу бити незадовољан ако будем морао да одем и да се склоним јер моје је да урадим оно што милсим да је најбоље за Србију а не да мислим о томе како ћу народу да се додворавам", рекао је председник Србије.

Вучић:У Брисел 23. на дијалог идем без икаквих очекивања

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да иде у Брисел, на наставак дијалога са Приштином 23. маја, без икаквих очекивања, а да је његов посао да штити интересе Србије, нашу државу и нашу будућност.

"Ми чекамо формирање Заједнице српских општина или понуду за компромисно решење косовског проблема", рекао је на конференцији за штампу после обраћања нацији поводом демографског проблема.

На готово сваком састанку, каже, сви очекују да ми нешто ново урадимо за неког.

„Немамо више шта ново да урадимо за било кога, осим да чекамо формирање ЗСО, или да чекамо понуду за компромисно решење косовског проблема“, указао је он.

Вучић је нагласио да ће ипак отпутовати у Брисел, јер је његов посао да разговара.

„Мислим да нико у Србији нема никакву дилему да ћу на најснажнији начин да штитим наше интересе, водећи рачуна о компромису, не да штитим наше митове, већ да штитим нашу будућност, али и нашу државу. То је мој посао“, поручио је он.

Рекао је да на тим састанцима много горим и тежим речима иначе говори, али да то знају људи на месту где треба да то знају.

„Тамо где треба да се показује храброст храбри људи је показују, а не пред вама или неким другим“, указао је он.

Такође је, на питање да ли остаје при ставу да ће у априлу изаћи са предлогом решења за КиМ, подвукао да остаје при свему што је говоиро, али и да ће увек за себе задржати могућност да због специфичности спољнополитичке ситуације нешто убрза или успори.

„То ћу свакако урадити и наравно преузети одговорност на себе“; закључио је он.

Вучић позвао Србе да не учествују у формирању војске Косова

Председник Србије Александар Вучић позвао је данас Србе са Косова и Метохије да не учествују у формирају војске Косова.

Вучић је на прес конференцији рекао да власти у Приштини иду по српским срединама и поткупљују српске младиће да би ишли у њихову војску.

"Не могу сада да вам причам све. . . ", рекао је Вучић.

Он је, поводом изјаве америчког амбасадора Вилијама Монтгомерија да Србија не треба да прихвати формирање војске Косова ни по коју цену, већ да инсистира на првобитном ставу САД по том питању, а то је "не" војсци Косова, захвалио Монтгомерију на коректном приступу и на томе што је рекао, јер је то, приметио је, истина.

Председник је нагласио да Србија не може да одобри формирање војске Косова.

"Они нама не иду само на југ, иду и на север да нам поткупљују младиће. Кажу - ево толико и толико кеша, буди део војске. Ми се са тим суочавамо и разговарамо са Србима на КиМ", рекао је Вучић.

Додао је да није желео да реагује на опаску америчког званичника Веса Мичела да косовска војска, у којој ће да буду Срби, неће бити претња Србији.

"Стварно? На територији Србије формирате туђу војску, у коју ћете да укључуте и Србе... Шта, као у време Аустроугарске и Турске, да се бијемо Срби против Срба...?", запитао је Вучић.

Зато је позвао Србе да не учествују у формирању војске Косова, и оне са југа и са севера покрајине, да тако помогну у решавању косовског проблема.

"Да се понашају одговорно, брину о себи и својој безбедности, али не да учествују у формирању државних органа неке друге државе, а да са Србијом није постигнут договор о било којем питању", нагласио је Вучић.

Споменуо је да сада не може да говори ни о детаљима везаним за истрагу убиства Оливера Ивановића и да ће за 15 дана наше надлежне службе објавити шта су сазнале, а шта не могу да сазнају.

"Нисам желео данас да говорим о томе, да ми неко не каже да злоупотребљавам двомесечну трагедију. Службе ће да говоре за две недеље, шта су сазнали и шта не могу да сазнају и не милслим да ће се неки много чему изненадити. Изненадиће се они који су знали кривца унапред", рекао је Вучић.

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 68 299 2098
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина