МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић:То што није формирана ЗСО не може бити само до Албанац
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 68 299 2098
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина

Вучић:То што није формирана ЗСО не може бити само до Албанаца

24. март 2018. Извор: Танјуг

То што пет година није испуњено шест тачака Бриселског споразума, које се тичу Заједнице српских општина, не може бити само кривица Албанаца, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић после разговора у Бриселу.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Он је у директном телевизијском укључењу из Брисела поручио да је то једнако кривица Европске уније, која је такође потписник Бриселског споразума.

За пет година су и најтежи ратови завршавани, рекао је председник и подсетио да је Србија испунила све тачке од 7. до 15. тачке тог споразума.

Албанци немају намеру да испуне своје обавезе, уверен је председник Вучић.

"За пет година нису могли да прочитају страницу и по текста, то је увреда за здрав разум, за нас, за Србију", рекао је Вучић коменатришући изјаву покрајинског премијера Рамуша Харадинаја да није стигао да прочита споразум о Заједници српских општина.

"Готово 1.800 дана шест главних тачака Бриселског споразума нису ни дирнуте, а то не може да буде само кривица Албанаца, то је потписала и Европска унија", истакао је председник Вучић након састанка с шефицом европске дипломатије Федериком Могерини и покрајинским председником Хашимом Тачијем.

Истина, рекао је председник Вучић, представници ЕУ су вечерас јасно рекли делегацији из Приштине да се та обавеза из споразума мора испунити.

Он лично, како је истакао, није ни вечерас ништа већи оптимиста него пре неколико дана по питању формирања ЗСО, али, поручује, ми морамо и даље да преговарамо и да инсистирамо на компромису.

Управо то, нагласио је, жели искрено да пренесе народу у Србији, јер, Србији је место у Европској унији и само тако можемо да зарађујемо више, да живимо боље, да нам деца остају у земљи.

Међутим, истакао је председник Вучић, нико не може од Србије да очекује да укине себе, своје постојање, само зато што се рачуна с тим да је довољан снажан притисак и са нашом потребом за бољом економском будућношћу па да укинемо нашу државност.

Вучић је, након данашње рунде дијалога Београда и Приштине, казао да је данас 1. 799 дан, а да суштина Бриселског споразума није примењена - Заједница српских општина (ЗСО).

„Рекао сам са чиме се Србија суочавала у претходном периоду. Анализирали смо све остало од 7 до 15 тачке, што је била обавеза Србије, а Србија је све испунила. Шест првих тачака које се тичу ЗСО нису дирнуте", нагласио је он.

Рекао је да Србија поштује напоре, труд и рад европских представника, који су дали све од себе да буду добри домаћини и посредници, те пренео да није било притисака на нашу делехацију на било који начин.

Изразио је уверење да ће Албанци рећи да ће на успостављању ЗСО радити следеће недеље, али и додао да је то чуо по стоти пут и да унапред може рећи да то неће бити тако.

„Господин Арифи је овде рекао да је њхов уставни суд оценио да су 22 од 23 принципа Бриселског споразума супротна њиховом уставу, што значи да неће имплементирати ЗСО никада. Они ће изаћи и рећи да ће то урадити. Ово гледам већ дуго времена и сваки пут је исто", подвукао је Вучић.

Вучић је указао и на изјаву Кадри Весељија који је говорио о узимању Медвеђе и Прешева, додајући да нико није приметио да је претио ратом и да је најавио да је за 20 година планирано уједињење са Албанијом.

„Нама Србима прете новим ратовима увек када им зафале гласови. МИ ћутимо, јер ми је посао да чувамо мир и стабиност, да се бринемо о будцухности наших грађана", рекао је он.

Пренео је да је рекао вечерас Могерини да ће се Србија на европском путу борити и да ће на том путу напредовати, али и да нико не сме да помисли да је могуће да се уруше сви национални и државни интереси, само зато што би можда неки у Европи и са неких континената били задовољни.

Указао је да је Србији Европа потребна због посла, наводећи да ће у понедељак грађати чути да је прошле године порасла плата за 43 евра, истичући да ће до краја године просечна плата бити 480 евра, а почетком идуће године стићи и 500 евра.

„Не можемо без европских инвестиција, без улагања Немаца, Аустријанаца, Француза, Италијана и свих осталих", нагласио је он.

Такође је, поводом изјаве из Приштине да је забрањено Селаковићу и Ðурићу даље учешће у дијалогу, поручио да мозе рећи да ће они учествовати и то у Северној Митровици.

На питање шта на тренутну ситуацију у вези с дијалогом Београда и Пристине каже ЕУ, Вучић је рекао да је став ЕУ да обе стране морају да испуне своје обавезе, да се приџавају договореног и да обе треба да имају снаге. . .

Каже, међутим, да нам је мали маневарски простор у том дискурсу који је дефинисала ЕУ, те као пример наводи да се сада готово на сваком састанку Србији пребацује да је тражила и добила мисљење Међународног суда правде о независноти Косова.

"Ми на то увек одговарамо Резолуцијом 1244 и Кумановским споразумом, али искрено да кажем, мали нам је маневарски простор и наши људи то треба да знају", поручио је председник.

Каже, опомињемо их да се не играју с нама:

"То сам недвосмислено рекао и вечерас овде и посебно да не доводе никакве војске и полиције на север Косова. Зато се надам да ће се све ово наставити ипак у миру, да ћемо ићи напред".

Али, како је поручио, неко ће морати да каже Албанцима, односно да тражи од њих компромис, а не да се ствари решавају на силу.

"Да ли ће то да се догоди? Неће бити лако, то је као на ивици ножа", рекао је Вучић али и додао да је за нас важно да будемо да европском путу, да наси људи то не потцењују, јер је то, каже, од суштинског значаја.

"Да наша економија напредује, да ће нам плате бити за 20 одсто веће већ ове године и да ће даље да расту и да ће људи моћи да живе, а да нам деца не одлазе у свет", поруцио је у разговору из Брисела.

Зато је, поновио је, важно да разговарамо, да не реагујемо емотивно...

"Видели сте и данас сам ћутао и чекао шта ће да предузму. . .А ми ћемо да разговарамо с нашим људима, да разумеју да морамо да разговарамо. . .Али, ово су наше границе, од тога даље не може".

Најавио је да ће већ од понедељак унутрашњи дијалог бити настављен разговорима на северу Косова, јер, како каже, жели да чује шта људи говоре, а онда да покушамо да одлучимо.

"Биће великих притисака на Србију", уверен је, те каже да то не жели да крије од народа и, додаје: "Не мислим да ми сад сваког придобијемо на нашу страну, али да људи разумеју".

Каже, међутим, да је сада први пут сасвим сигуран, чак и без обрира на све грешке, од почетка прошлог века, и Другог светског рата и оне до 2004. и после 2008, како каже, сигуран је да је важно да је наша морална позиција чиста као сунце, али да ми морамо да разумемо да је за нас компромис можда и вазнији него за Албанце.

"Они су нација у нарастању, а ми у опадању. Ако то људи хоће да разумеју, онда је у реду, јер мислим да нам све друго иде добро", поручио је председник Србије.

Али, поновио је, нико са Србијом неће да се игра и никоме нећемо дозволити да Србију понижава.

"То сам рекао и вечерас овде и претходних дана на свим местима у Њујорку, следе ми разговори с Мичелом и биће још много разговора, јер сви очигледно хоће да то заврше пре европских избора, али ја нисам оптимиста вечерас, раније сам можда веровао, али сада..." рекао је Вучић.

Како каже, схватите једноставно да друга страна не жели компромис и није га ни желела, али наше је да не реагујемо емотивно и "да гурамо економију и чврсто стојимо иза наших ставова".

Вучић:Делегацији Приштине је речено да мора да испуни ЗСО

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су представници ЕУ на вечерашњем састанку јасно рекли делегацији из Приштине да морају да испуне Споразум о Заједници српских општина.

"Не могу да кажем да нису имали лепе речи за нас данас", рекао је Вучић и додао да је јасно и недвосмислено речено да Приштина мора да испуни ЗСО.

Међутим, додао је, Албанци са КиМ наступају по принципу - "има још споразума, као онај што је енергетика, па ви Срби то испуните", иако то, каже Вучић, није никаква наша обавеза, а Албанци рачунају да за ЗСО и тако треба још годину две да се испуни.

"Тако ће још две године да испуњавају нешто што неће никада да испуне", приметио је председник Србије.

Како је рекао, 20 сати дневно се боре и на свакакве трикове Приштине наилазе.

Нећемо урушити своје интересе да би неки у ЕУ били задовољни

Србија је на европском путу, али неће урушити своје државне и националне интересе да би неки у Европи и свету могли да буду задовољни, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Он је истакао да је за Србију веома важан европски пут.

"Моја обавеза је да чувам мир и стабилност, а не као неко на улици да поступам. Рекао сам вечерас Могерини да је Србија на европском путу. Борићемо се да учинимо све да напредујемо, али немојте да мислите да је могуће да Србија уруши све своје националне и државне интересе да би неки у Европи и свету могли да буду задовољни", поручио је он.

Маневарски простор нам је мали, рекао је председник, али на нама је да наставимо да се боримо, али независност Косова нећемо признати, рекао је Вучић.

Вучић:Отказивање утакмице - једина могућа одлука

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас у Бриселу да је отказивање утакмице рукометних јуниорских репрезентација Србије и такозваног Косова била једина могућа одлука.

"Отказана је оправдано. Како ћемо да објаснимо грађанима Србије да Украјина неће да игра утакмицу у Кијеву против Косова, а Србија ће да игра у Београду или Крагујевцу. Објасните ми ту математику по којој ћемо ми то некоме да објаснимо", рекао је Вучић.

Нису никаква деца крива, ни из Зајечара, Урошевца, или било ког другог места која су дошла да играју, додао је он.

"Надреално је питање. Да ли ћемо некад негде у иностранству морати да играмо неку утакмицу, јер ће бити већа штета... Али, да овде на територији Србије признајемо независност Косова, не знам како то мислите да изведемо. То је била једина могућа одлука", рекао је он.

Осврнувши се на коменатре појединаца из Београда - политичких лицемера - који кажу да је то нечувено и да "деца треба да играју", а до јуче су критиковали што се утакмица игра, Вучић каже:

"Нису у питању деца, него држава. Деца нека се играју у школском дворишту колико год хоће. Какве то везе има са међународном државном утакмицом", рекао је он, додавши да неке људе интересује само да буду против соптвене државе.

"Неки су васпитани да су уз своју земљу, неки су васпитани другачије", каже Вучић.

Он је поменуо и навијаче који су се јуче окупили у Ковилову и певали родољубиве песме.

"Неки људи су јуче мудро поступили. Нису били насилни, нису вређали, већ су певали родољубиве песме. Јел требало да их бијемо? Да кажемо ''зликовци једни, што желите да чувате своју земљу, сад ћемо да вас изударамо, јер сте против те утакмице''... Мало је ван памети", рекао је Вучић.

Вучић:А, шта друго да буде алтернатива ЗСО?

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да не мисли да треба журити са самосталним формирањем ЗСО.

"Сачекаћемо да видимо како стоје ствари, али сматрам да је расположење међу Србима на Косову и Метохији такво да Срби желе да се организују", рекао је Вучић на питање да ли ће Србија можда кренути самостално у формирање ЗСО.

"Не мислим да треба да журимо са тим, али ако они, а за 20 дана ће бити петогодишњица, до тада не крену у цео поступак (формирања ЗСО) а шта друго да буде алтернатива", упитао је Вуцицћ.

А на питање како прећи у фазу свеобухватне нормализације ако ни споразум о ЗСО није испуњен, узвратио је да је врло тешко прећи у ту фазу.

"Врло тешко. И зато сам овако и нерасположен и без претераног оптимизма, али нисам без борбе, борићемо се и чуваћемо Србију. Људи не треба да брину. Моје је било вечерас да кажем људима ''немојте да бринете, наставићемо да разговарамо и са Албанцима и свима у међународној заједници, чуваћемо српске интересе''. Надам се да ћемо моћи да постигнемо компромис, ако га не постигнемо...шта да радимо, није први пут у нашој историји", рекао је шеф државе и додао:

"Много ја више бринем о неким великим силама, него о самим Албанцима и њиховим интересима".

На питање ко су нам у овом питању највећи савезници, Вучић је рекао да су то грађани Србије:

"Они су савезници одговорној и озбиљној политици, разуму, напретку, економији, бољој слици државе коју воле и чувају".

Додао је да што се савезника у свету тиче "сви поштују нашу земљу више него раније" и Србију, иако ће бити ниских удараца, нико "не шамара" као што је то било до пре неколико година.

"Идемо и тражимо савезнике свуда. Не бих их ограничавао само на оне за које сви знамо да су нам пријатељи и савезници, већ их тражимо и међу онима од којих то нико не очекује. Зато ћемо да се боримо, јер се свет мења и борићемо се да међу онима који су били протагонисти косовске независности добијемо што је могуће више симпатија".

Поновио је да не желимо ратове, сукобе и да хоћемо да идемо напред, али ћемо знати да сачувамо свој народ и умети да одбранимо наше виталне националне интересе.

"У оваквој ''хуци и буци'' која се дешава између великих сила, тешко је сачувати пуни мир и стабилност, а ми то успевамо и напредујемо", закључио је председник Вучић.

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 68 299 2098
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина