МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Патријарх Порфирије устоличен у Пећкој патријаршији
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Патријарх Порфирије устоличен у Пећкој патријаршији

14. октобар 2022.

Патријарх Порфирије устоличен је у Пећкој патријаршији, а у древни свети трон архиепископа пећких и Патријараха српских увели су га најстарији архијереји - митрополит дабробосански Хризостом и митрополит црногорско - приморски Јоаникије.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Митрополити су уручили 46. патријарху и 57. поглавару Српске православне цркве симболе патријарха - панагију, односно икону коју епископ носи на прсима, а на којој је представљена Богородица са малим Христом на рукама, док је на другој страни Исус Христос или Света Тројица у виду три анђела, затим жезал - штап и свечану одежду - зелену мандију.

Увођење у трон пратили су повици присутних „аксиос“ (достојан), а овим чином, по вековној традицији СПЦ, заокружен је процес Порфиријевог преузимања дужности српског првојерарха.

Патријарх Порфирије наследио је на трону Светог Саве, првог архиепископа СПЦ, патријарха Иринеја који је преминуо 20. новембра 2020. године.

Устоличењу су присуствовали заменик директора Канцеларије за КиМ Борислав Тајић и помоћница директора Душица Николић.

Изабран је за патријарха на Сабору Српске православне цркве одржаног 18. фебруара 2021, а дан касније уведен је у најсветији трон архиепископа пећког, митрополита београдско-карловачког и патријарха српског у Саборној цркви у Београду чему је присуствовао председник Србије Александар Вучић и други високи званичници Србије и из региона, као и представници других верских заједница.

Патријарх: Срби и Албанци да заједно граде мир на КиМ

Патријарх српски Порфирије позвао је данас, у беседи после устоличења у Пећкој патријаршији, Србе и Албанце и све који живе на Косову и Метохији да чувају једни друге и да заједно граде мир.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Мир који долази као дар Божији сигуран је и једини непоколебљив, то је унутрашњи мир у нама самима, али и спољашни са свима око нас. Због тог мира и служимо свету литургију јер то је оно што Господ од нас очекује, али и његова Мати коју данас прослављамо“, поручио је патријарх.

Истиче да то од нас очекују и наши преци и претходници и додаје да је пећки трон најближи престо Богу који је наш народ саградио.

"Зато је Пећка патријаршија наша најсигурнија кућа, а и ако смо и далеко од ње, не смемо је заборавити јер одавде долази благослов Божији, Светог Саве, а тај благослов чува све наше светиње на КиМ, чува Цркву и српски православни народ да опстане у свом дому јер је Косово и Метохија дом српског православног народа. Овде смо се родили за Христа, овде на КиМ смо видели светлост истиниту, стекли веру истиниту Тројици нераздељивој“, казао је Порфирије.

Патријарх истиче да пећки трон најбоље чувају монахиње у том манастиру, али и други монаси у јужној покрајини и наглашава да српски православни народ који живи на КиМ је тај који уздиже пећки трон највише што се може узнети.

"Наша међусобна подршка и наше заједничке молитве део су наше нераскидиве заједнице која је изнад сваке идеологије, изнад сваке политике и зато браћо и сестре, сабрани овде у Пећкој патријаршији најбоље што можемо је да се молимо Пресветој Богородици да нас заступа код Господа да нам он подари мир и разумевање, мир у нашим срцима, мир у породицама, у друштвима, у народу, међу суседима, наш мир заједно са њима и мир изнад свега“, казао је патријарх.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Порфирије је након устоличења благословио све који зазивају Господње име и истакао да је најважнији разлог који је све сабрао данас у Пећкој патријаршији прослава покрова Пресвете Богородице, што није прослава само једног догађаја из њеног живота, већ догађаја из нашег живота, али и знак сведочанства старања Богоматере.

Како каже, прослављање празника, нас православне Србе, као и друге хришћане изнова радује јер изнова схватамо и подсећамо да смо народ Божији, да њему припадамо, да његов благослов спасења прихватамо, да имамо дом, цркву нашу, али и да припадамо својим породицама, народу, и друштву, али и заједници свих народа света.

"То је главни разлог због којега смо дошли, због којега је и српски патријарх данас овде, то је разлог који нам даје могућност да се заједно сви молимо за све људе, за заједницу љубави, за мир и добро које Христос дарује и жели да га сви имамо, а и Пресвета Богородица носи тај мир, све вас сабране, али и све који су у духу са нама позивам да се молимо за све људе, за сву браћу и сестре, за све сународнике, али и за све оне са којима живимо на овим просторима, укључујући пре свих браћу Албанце“, казао је.

Позвао је све да заједно граде мир као што су, како каже, градиле српске породице са албанским које су и у добра и у лоша времена чувале Пећку патријаршију и Дечане.

Указује на то да су управо ти Албанци, без обзира на то што су муслимани или, како каже, баш због тога што су муслимани - верујући људи, знали за моћ молитве.

"Знали су да тамо где се она узноси присутан је Бог, знали су да се у православним светињама моли и за њих и за њихову децу и да Бог не гледа на то ко је ко, да су сви Божија деца“, додаје.

Нагласио је то јер, како каже, жели да сви знају став СПЦ и патријарха српског како нико не би накнадно приписивао српској цркви нешто друго, да не би учитавао другачији програм српског патријарха од програма који је различит од јеванђеља Христовог.

„Многи говорећи о миру данас читавом свету неретко желе немир, шта више намећу га и када се повећава опасност од најпогубнијег свеопштег рата, програм СПЦ и патријарха је мир и прво помирење и праштање и мир са онима који су нам најближи, мир као једина могућност опстанка наше и њихове деце. Свима на Балкану треба да буде јасно да су наша деца најважнија нама који живимо овде и да шансу да им остваримо да живе у миру можемо најпре ми“, поручио је Порфирије.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике