МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Будуће дипломате посетиле Косово и Метохију
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 63 273 1917
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи

Будуће дипломате посетиле Косово и Метохију

19. мај 2017. Извор: Танјуг

Канцеларија за Косово и Метохију, у сарадњи са Дипломатском академијом Министарством спољних послова Србије, организовала је овогодишњим полазницима академије дводневну студијску посету Косову и Метохији.

Будуће дипломате

Фото: Канцеларија за КиМ

Ово је била трећа генерација Дипломатске академије која је посетила КиМ и која је имала прилику да се упозна са духовном и културном баштином и природним лепотама Косова и Метохије.

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Жељко Јовић изјавио је у Грачаници да је посета будућих дипломата Косову и Метохији нешто што постаје традиција, нешто што је неопходно држави Србији у целини а пре свега државним институцијама.

"Оно што сам говорио раније понављам, сви ови млади људи које смо довели и који су са нама у дводневној посети сви они су запослени у важним институцијама Републике Србије које се свакодневно баве важним проблемима са којима се сусреће наш народ на Косову и Метохији,”- рекао је Јовић.

Битно је за њих пре свега да буду свесни у потпуности свега онога што се овде дешава, да буду свесни реалности а ту реалност и свакодневна дешавања они не могу никако другачије да упознају до личним присуством и доласком на КиМ, казао је он.

Полазници Дипломатске академије обишли су јуче и данас Косовску Митровицу, Велику Хочу, Призренску богословију и манастире Зочиште, Високе Дечане, Пећку патријаршију, Свете Архангеле и Грачаницу.

"Ми знамо да су та два дана мало али сматрамо да су много више боља од свега онога што је било у њиховим животима до сада, јер већина од њих никада није била на КиМ. И друга ствар врло су важне реакције људи са којима су се сусрели, оних људи у Великој Хочи код којих су спавали до младих богослова у Призрену,"- казао је Јовић.

Желим да кажем да ћемо се трудити да наставимо ову праксу за коју сматрамо да је изузетна и за коју сматрамо да је већ дала озбиљне резултате у едукацији кадрова Владе Србије и других институција које су укључене али и у смислу јачања вере нашег народа на овим просторима у један сигуран останак, опстанак и боље сутра, истакао је Јовић.

Полазник Дипломатске академије Министарства спољњих послова Горан Марковић изјавио је да када дођете из Београда или неког другог дела наше земље на КиМ одмах осетите да је у питању колевка српске државности, духовности и нашег културног и националног идентитета.

"А посебан утисак који бих издвојио је гостопримство, срдачност и отвореност наших људи где год да смо били са њима у контакту, посебно у Великој Хочи где смо преноћили у куцама локалних Срба,”- рекао је Марковић.

Задовољни смо што смо на овај начин непосредно дошли у прилику да се упознамо не само са српском историјом већ и са свакодневицом наших људи који живе на Косову и Метохији, додао је Марковић.

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 63 273 1917
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина
Узми рачун и победи