МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Потписани уговори за изградњу три куће Србима на КиМ
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 69 304 2131
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике
Сунчана долина

Потписани уговори за изградњу три куће Србима на КиМ

01. март 2018. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и генерални директори предузећа “Енергопројект Холдинг” и ГП “Напред” Стојан Чолаков и Доброслав Бојовић потписали су данас уговоре о донацији за изградњу три куће за породице Михајловић, Уламовић и Станојевић из Липљана, Ораховца и Витине.

Потписани уговори за изградњу три куће

Фото: Канцеларија за КиМ

Ђурић је, након потписивања уговора, казао да се “камен по камен гради и обнавља на КиМ”, тако што се помаже српском народу, окупљајући не само државне ресурсе, већ и доброчинитеље који су спремни да помогну људима да добију кров над главом и потребне машине како би могли са својих десет прстију да обезбеде егзистенцију на КиМ.

“Талас солидарности и покрет солидарности са Србима на КиМ, не само да се наставио, већ се и повећава из недеље у недељу и све је више људи који су попут наших данашњих доброчинитеља. И данашњи чин почетка изградње кућа за вишечлане и угрожене породице Срба на КиМ, само подсећа на то да смо у претходном периоду као држава изградили 888 кућа и станова у претходне три и по године”, казао је Ђурић.

Додао је да ће се сада Србима на КиМ са двоструком већом енергијом и снагом помагати, јер су се борби за останак и опстанак српског народа у јужној покрајини прикључили и угледни, имућни Срби, те да се све то десило након посете председника Србије Александра Вучића Лапљем селу.

“Осим материјалне помоћи, Србима на КиМ, као и свакодневна брига и присуство државе, та посета улила је додатну сигурност да у нашој јужној покрајини наставе да остају и опстају. То је и главна порука државних институција и грађана Србије: разумемо колико тешко живите, трудимо се и трудићемо се да се са вама солидаришемо, да будемо присутни у вашим животима, што кроз институције, што кроз доброчинство и солидарност”, навео је.

Према речима Ђурића, куће за три породице биће готове на пролеће.

Саво Уламовић из Ораховца, који има четворо деце, а којем ће “Енергопројект” изградити кућу у вредности од око 4,8 милиона динара, захвалио је донаторима и навео да им је кућа у којој тренутно живе веома стара, те да живе у веома тешким условима.

Захвалио је председнику Вучићу и на његовој иницијативи за помоћ Србима на КиМ, али и на томе што је отишао у јужну покрајину и посетио их.

Предраг Михајловић из Липљана захвалио је свима на донацији и истакао да ће кућа за њега и његову супругу, у вредности од око 1,7 милиона динара веома значити, с обзиром на то да сада станују у контејнеру.

Гвозден Станојевић из Витине, који има четворо деце, а којем ће предузеће “Напред” изградити кућу у вредности од око 2,8 милиона динара, рекао је да ради у школи као ноћни чувар, те да је кућа у којој сада станује са породицом стара око 80 година.

Чолаков је навео да су се у секундама договорили да предложе ову донацију, те да је то у склопу политике њиховог предузећа о друштвено одговорном пословању.

Бојовић је истакао да је њихов чин “само једна коцкица у низу”, те да је то потврда да грађани из централне Србије чине исти корпус са Србима на КиМ.

“Желели смо да дамо допринос да ви на КиМ живите исто као ми овде и да ваша деца деле део наше судбине и да нас што пре и у комфору и у стандарду достигнете и да делимо задовољство живота. Ми смо уз вас, не брините, само издржите на својим огњиштима да будете оно што су били наши преци”, казао је Бојовић.

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 69 304 2131
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике
Сунчана долина