MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Rešenje za mir u regionu i nesmetan put Srbije ka EU
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 571 4002
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Rešenje za mir u regionu i nesmetan put Srbije ka EU

31. mart 2018. Izvor: Tanjug

Radna grupa Nacionalnog konventa o EU za Poglavlјe 35 predočila je danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, na debati u okviru unutrašnjeg dijaloga, da očekuje takvo rešenje za Kosovo i Metohiju koje će očuvati mir i bezbednost u regionu i nesmetan put Srbije ka EU.

Radna grupa Nacionalnog konventa o EU

Foto: Kancelarija za KiM

Platforma za izradu sveobuhvatnog rešenja kosovskog pitanja takođe mora biti u skladu sa međuanrodnim kontekstom, ukazuje Radna grupa za Poglavlјe 35, čiji stavovi su pročitani danas na debati Nacionalnog konventa organizovanoj u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.

Kada je reč o miru u regionu i bezbednosti građana, Radna grupa naglašava da svako zaoštravanje odnosa dovodi do novih tenzija, koje ne idu u prilog rešavanju kosovskog pitanja, otežavaju život Srbima na Kosovu i dovode do novih podela u društvu.

Izgradnja trajnog mira, kako ukazuje, podrazumeva uspostavlјanje vladavine prava.

Predlog sveobuhvatnog rešenja za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine treba da omogući nesmetan put Srbije ka članstvu u EU, u skladu sa obavezama koje je Srbija već prihvatila Pregovaračkim okvirom EU za Srbiju, naglašava Radna grupa.

Predlog rešenja, kako dodaje, treba tražiti u skladu sa međunarodnim kontekstom, na bazi realnih koristi i troškova za građane Srbije, u saradnji sa međunarodnom zajednicom, pre svega sa EU, i u kompromisu sa institucijama na Kosovu.

Radna grupa podvlači da je neprihvatlјiv svaki predlog rešenja koji je izraz maksimalističkih zahteva jedne ili druge strane.

Pregovori Beograda i Prištine moraju, kako ukazuje Radna grupa, biti nastavlјeni u dobroj veri i uz punu posvećenost obe strane za iznalaženje sveobuhvatnog rešenja.

Odustajanje od pregovora i primene već dogovorenih sporazuma predstavlјa veliku opasnost po čitav proces normalizacije odnosa i dovodi do jačanja nepoverenja u iskrene namere dve vlade da obezbede normalan život i prosperitret građanima, navodi se u stavovima Radne grupe.

Članice Radne grupe konstantju nedostatke u načinu na koji je do sada vođen unutrašnji dijalog i smatraju da je potrebno uložiti dodatne napore za vođenje dijaloga u institucijama, pre svega u Skupštini Srbije.

Potrebno je nastaviti sa unutrašnjim dijalogom i nakon javnog predstavlјanje Platforme o rešenju kosovskog pitanja, u formi koja omogućava otvoreni i konstruktivni dijalog između predstavnika vlasti, opozicije, organizacija civilnog društva i drugih zainteresovanih strana, jer je to jedini način da se postigne društveni konsenzus, obebedi primena i osigura održivost predloženog rešenja, navodi Radna grupa na Konventu koji je otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dragojlović:Da ne izgubimo i ono što nam je realno ostalo

Sva poglavlјa u pregovorima Srbije sa EU u senci su poglavlјa 35 i sve je uslovlјeno napretkom dijaloga Beograda i Prištine, rekla je koordinatorka Nacionalnog Konventa o EU Nataša Dragojlović.

“Da li nam se dopada što je sve uslovlјeno normalizacijom odnosa Beograda i Prištine - uopšte nam se ne dopada, da li je to fer - nije, ali to je realnost”, kazala je Dragojlović na sastanku Nacionalnog konventa u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji “Rešenje kosovskog pitanja - šansa ili pretnja evropskoj perspektivi Srbije” .

Dok se to ne reši, neće biti prilike da se pažnja usmeri na rešavanja onoga što je potrebno u drugim poglavlјima, istakla je Dragojlović.

“Pitanje kosovskog rešenja je pitanje svih pitanja i bez tog rešenja mi nemamo priliku da se u punom kapacitetu i sa punom pažnjom posvetimo i drugim reformama koje za naše građane bitne”, kazala je.

Zahvalila je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je Konvent pozvao na sastanak o rešenjima kosovskog pitanja i istakla da je on prvi predsednik koji razgovara sa Konventom.

Rekla je da ga ohrabruje da napiše platformu za rešavanje tog problem, jer je Srbiji potreban plan, koji, ističe, svi drugi akteri “kosovske drame” imaju.

“Da li su njihovi planovi javni ili tajni, dobri ili loši, svejedno je. Samo ga mi nemamo i ponašamo se isto i sve se nadamo prestaće, a neće. Sve više gubimo lјudi, imovine, prava, ugleda, samopouzdanja, šansi, prilika. Čekamo da se drugi promene, da se okolnosti promene, smo da mi ništa ne promenimo. Ako istom problemu svaki put priđemo isto, imaćemo isti rezultat, što znači status kvo”, kazala je Dragojlović.

Istakla je da veruje da je Srbija u stanju da napravi plan i prestane da gubi ono što joj je realno ostalo i da se spasi ono što se realno spasiti može.

“Niko više neće nama da se bavi, niti našim emocijama, moramo sami da shvatimo da ovo mora da se reši. Svaki dan će nam na grub način to stavlјati na znanje oni koji imaju plan. Zato izađimo sa planom, kakav god da je, o njemu ćemo raspravlјati, usaglašavati ga, glasati, ali dijalog mora da se nastavi i unutrašnji i Briselski”, navela je.

Dodala je da bez plana i saveznika Srbija jedino neće izgubiti iluziju da će vreme učiniti svoje i da će se problem sam od sebe rešiti.

“Na vladama i Kosova i Srbije je da omoguće normalan život, slobodu kretanja, osnovna prava, pravo na suživot, na oprost i pomirenje onih čiji su životi zaroblјeni u strahovima zbog zamrznutog konflikta. Tako Po meni treba da izgleda sveobuhvatna normalizacija odnosa između srpskog i albanskog naroda”, kazala je Dragojlović.

Dodala je da najoštrije osuđuju atentat na Olivera Ivnovića i traže da odgovorni za to budu uhapšeni i kažnjeni i ocenila da čovek kao što je on, koji se zalagao za mirno rešenje konflikta na KiM, nedostaje u dijalogu.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 571 4002
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike