MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Kompromis ne može da bude ispunjavanje svih želјa albanske strane
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Kompromis ne može da bude ispunjavanje svih želјa albanske strane

11. maj 2018. Izvor: Tanjug

Kompromis ne može da bude ispunjavanje svih želјa albanske strane, a da Srbi moraju da prihvate sve što žele, jer, u protivnom, oni će biti krivi za slom bilo kakvih razgovora i pregovora, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom Odbora Bundestaga za evropske poslove, Ginterom Krihbaumom.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Vučić je istakao da je Srbija za kompromis i da želi da razgovara, u cilјu pronalaženja kompromisnog rešenja.

Dodao je da je pitanje Kosova i Metohije bila klјučna tema njihovih razgovora, te da je nemačkom poslaniku ukazao da je Srbija ispunila sve obaveze sporazuma iz Brisela, a Priština nije onu jednu koju je preuzela.

Predsednik Srbije istakao je i da su svi ekonomski parametri na strani Srbije, ali da, ako ne budemo pronašli održivo rešenje za Kosovo i Metohiju, preti opasnost da se možemo vratiti na vreme iz 2011. bankrotstva i teške situacije, kada smo morali zemlјu da spašavamo.

Vučić je, nakon sastanka sa poslanikom nemačkog Bundestaga i predsednikom Odbora za odnose sa EU Ginterom Krihbaumom, naglasio da je najveći deo razgovora bio posvećen odnosima Beogarda i Prištine.

Rekao je da je sa gostom govorio o našem unutrašnjem dijalogu, šta građani Srbije misle, ali i Briselskom sporazumu, obavezama koje smo ispunili i samo jednoj obavezi koju je imala druga strana a nije joj palo napamet da to ispune.

Ukazao je da nam to mnogo otezava situaciju, naročit posle brutalnog hapšenja dirketora Kancelarije za KiM Marka Đurića, te dodao da pored svega moramo da razgovarmao.

„Rekao sam Krihbaumu da želimo da razgovaramo, želimo kompromis, ali da ne može biti ispunjavanje svih želјa albanske strane i da Srbi moraju da prihvate sve što Albanci žele, jer bi u protivnom bili krivi za neuspeh. Za ucene i pretnje nismo spremni“, poručio je Vučić.

Građani Srbije će, kako je najavio, imati priliku da se izraze o onome što budemo mislili da je racionalno i kompromisno rešenje.

„Da li ćemo imati dovolјno hrabrosti i snage da donesemo rešenje, ali i drugi da sa nama učetsvuju u tome, vdiećemo. Nisam preveliki optimista, ai uvek postoji nada da lјudi žele da gledaju više u budućnost nego u prošlost“, naglasio je on.

Vučić je kazao da je sa Krihbaumom postigao visoku saglasnost koliko je važno imati stabilnost i mir u regionu.

Obećao je da će se Srbija boriti i da će dati sve od sebe, ali da su prilike malo teže od onoga što obično naši prijatelјi iz Nemačke misle.

„Mi ćemo se boriti za budućnsot našeg naroda. Citirao bih ponovo Boru Pekića citirao „ne lјubite zemlјu predaka svojih, već zemlјu po kojoj hodaju vaša deca“. Nadam se da će u Srbiji dovolјno dobro razumeti koliko je važno slaviti ne izgublјene bitke i žrtve, već našu uspešniju budućnost“; podvukao je on.

Krihbaum i Vučić o razgovoru predstavnika Kvinte...

Predsednik spolјnopolitičkog odbora nemačkog Bundestaha Ginter Krihbaum izjavio je danas da ne zna ništa o sastanku predstavnika zemalјa Kvinte, na kojem su, prema nezvaničnim informacijama, dogovorena načela za finalizovanje procesa rešavanja pitanja Kosova i Metohije, a predsednik Aleksandar Vučić je primetio je izvesno samo to da sve zemlјe učesnice Kosovo smatraju nezavisnim.

"Šta se tamo dešavalo, saznaćemo...Nešto se jeste dešavalo, a šta - saznaćemo", rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji s nemačkim poslanikom.

Istakao je da je činjenica da sve te zemlјe Kosovo smatraju nezavisnim i da o svemu misle kao Albanci kad je reč o statusnom pitanju Kosova i Metohije.

"To govori u koliko smo mi teškoj poziciji", primetio je predsednik.

Drugo je pitanje, kaže, šta misle o budućnosti, a tu smo mi, kaže predsednik, u problemu.

"Naš interes nije da ulazimo u sukobe, već da izvučemo za zemlјu i za našu decu najveću moguću korist. Zato apelujem na strane partnere da uzmu u obzir i naše interese, jer, za to imamo puno pravo, i malo više prava od njih koji su prihvatili nezavisnost Kosova i Metohije", rekao je Vučić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike