MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Prijem u Vladi Republike Srpske za decu sa Kosova i Metohije
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 125 545 3818
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Prijem u Vladi Republike Srpske za decu sa Kosova i Metohije

21. jun 2018. Izvor: SRNA

U Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banjaluci organizovan je prijem za oko 600 dece sa Kosova i Metohije, koja od 16. do 23. juna borave u 18 lokalnih zajednica u Srpskoj u okviru projekta "Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske".

Prijem u Vladi Republike Srpske

Foto: SRNA

Predsednik Vlade Srpske Želјka Cvijanović istakla je da je ovo izuzetno važan projekat, čija je posebna dimenzija to što se deci koja mnogo pate u svom odrastanju omogući bar jedan period u godini kada mogu da dođu u Srpsku i zajedno sa svojim vršnjacima uživaju u onom što je normalno detinjstvo.

"Zahvalnost organizatoru i svima onima koji su se potrudili da ovaj projekat uspe i funkcioniše već sedmu godinu zaredom. Institucije Republike Srpske, Vlada i predsednik Republike su imali klјučnu ulogu u podršci ovom projektu, jer prosto nije dovolјno samo da osmislite dobar projekat ukoliko nemate institucionalnu podršku", rekla je Cvijanovićeva novinarima nakon prijema.

Ona je dodala da Vlada sa Odborom za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji godinama sarađuje upravo da bi omogućili deci sa Kosova i Metohije da upoznaju Republiku Srpsku i da vide šta je to sloboda koju narod ovde uživa.

Cvijanovićeva je izrazila zahvalnost i svim porodicama širom Republike Srpske koje su otvorile svoje domove da ugoste decu sa Kosova i Metohije.

"Nastavićemo sa ovim projektom i očekujemo da on u narednom periodu još više dobije na značaju, jer ovo je prilika da se bolјe upoznamo i pokažemo zajedništvo", poručila je Cvijanovićeva.

Predsednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov rekao je da se Republika Srpska sa ponosom pominje na Kosovu i Metohiji, te da je ove godine u Srpsku došlo oko 900 dece u pratnji oko 80 profesora.

"Zahvalni smo Vladi, ali i svim porodicama koje su primile decu i omogućile im slobodu koju nemaju na Kosovu i Metohiji, jer ova deca od svog rođenja nisu slobodna onako kao što su to deca u Srpskoj ili svim demokratskim zemlјama", naglasio je Arlov i dodao da se deca u subotu vraćaju na Kosovu i Metohiju.

Pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Slađana Marković-Stojanović zahvalila je Srpskoj, organizatorima i svim porodicama koje su primile decu sa Kosova i Metohije.

"Ovo je već tradicija, a nikada nije bilo više dece nego ove godine. Očekujem da će deca stvariti snažna i jaka prijatelјstva i da između njih neće biti nikakvih granica, te da će jedni drugima biti oslonac u životu", rekla je Stojanovićeva.

Ona je dodala da su ova deca sada u godinama kada se stiču prijatelјstva, kao i da će se zahvalјujući novim tehnologijama ta prijatelјstva i zadržati.

"Očekujem da između nas nema granica, nisu nam granica Ibar, Drina ni Sava, a nadam se da se dogodine vidimo na Kosovu i Metohiji u ovom istom sastavu", navela je Stojanovićeva.

Direktor Osnovne škole "Branko Radičević" iz Kosovske Mitrovice Ivan Zaporožac rekao je da mu je izuzetna čast i zadovolјstvo što je danas u Banjaluci.

On je u ime direktora škola, nastavnika i svih građana Kosova i Metohije zahvalio Vladi Srpske, Odboru za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji svim porodicama koje su nesebično otvorila svoja vrata da ugoste decu.

"Tim gestom su napravili pravu stvar, jedno detinjstvo su učinili lepšim i na tome smo im večno zahvalni", poručio je Zaporožac.

Iz Gračanice je u Republiku Srpsku došla i učenica osnovne škole Emilija Đokić, koja je smeštena u porodicu iz Broda.

Ona je rekla da su nju, kao i sve njene drugare, lepo ugostili u Srpskoj i da je ovo za nju lepo iskustvo.

"Ovde je narod jako kulturan i zato sam i htela doći da upoznam novu sredinu i kulturu naroda. Prvi put sam u Republici Sropskoj, a čula sam mnogo pohvala od drugara koji su bili prethodnih godina", dodala je Emilija.

Prijem u Administrtivnom centru Vlade organizovalo je Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 125 545 3818
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike