MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Obeležen Dan Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
8 103 450 3154
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Obeležen Dan Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici

28. jun 2018. Izvor: Tanjug

Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim središtem u Kosovskoj Mitrovici , obeležen je danas svečanom sednicom u amfiteatru Tehničkog fakulteta, sa koje je poručeno da je uloga ovog univerziteta koji u svom sastavu ima 10 fakulteta koje pohađa preko 10.000 studenata, od osnivanja ostala je ista, da bude oslonac narodu i državi na ovom prostoru.

Dan Univerziteta u Prištini

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

„Bili smo i ostali oslonac našeg naroda i države na ovim prostorima, hram nauke, kulture, istorije i tradicije. Univerzitet je bio prostor na kojem su se branili politički, pravni, državni interesi. Zajedno sa našim narodom bili smo obespravlјeni i prognani, ali nikada poraženi", poručio je rektor rektor Univerziteta Rade Grbić .

Ovoj svečanosti prisutvovali su i ministar prosvete, Mladen Šarčević i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević . ...

Uz ocenu da obrazovanje u južnoj pokrajini mora biti kvalitetno, kao i u svim drugim delovima Srbije, ministar Šarćević je rekao da veruje da su na dobrom putu ka tom cilјu.

"Dizajnirali smo školsku upravu, prisutni smo na svim nivoima obrazovanja, uticali smo da Univerzitet bude vidlјiviji, da imamo sve veći broj studenata, što su sve dobri pokazatelјi“, kazao je Šarčević i dodao da je obaveza Vlade Srbije da ulažu i pomažu taj Univerzitet da insistira na kvalitetu, a mladi da insistiraju na kvalitetnoj nastavi.

„Novi dani idu za visoko obrazovanje, cilј nam je da povećamo broj stipendija, da uklјučimo privredu što je moguće više tako da mladi lјudi još sa studija mogu da imaju sigurnost da će ih čekati ozbilјan i dobar posao“, najavio je on i čestitao svima Vidovdan,praznik koji je, kako kaže, značajan za sve Srbe, ma gde oni živeli .

Za Marka Đurića je ovaj dan prilika i za prisećanje na Dositeja Obradovića, koji je, kaže, svojim delom i primerom učio da kroz teška vremena ide znanjem i knjigom.

„Zato smo se i mi danas, ovog Vidovdana, okupili u Kosovskoj Mitrovici da celoj Srbiji, ali i celom srpskom narodu pokažemo da smo mi Srbi narod Vidovdana. Vidovdan je zajednički imenitelј Srbima i ovde u Kosovskoj Mitrovici, ali i Srbima na svakom drugom mestu u svetu“, kazao je Đurić.

Kako je rekao Vidovdan podseća da smo kao narod u prošlosti uložili mnogo kako bismo danas imali pravo da pišemo i govorimo svojim pismom i jezikom, da pevamo svoje pesme i sa ponosom se sećamo svojih.

„Poručujemo da se nikada nećemo uplašiti, pobeći, ostaviti ono što je naše i da ćemo uvek baš ovde na KiM biti svoji na svome, da ćemo isto tako nastaviti da budemo i narod vidovdanske budućnosti i da ćemo svake godine ovde da se hvalimo i da imamo više studenata, koji upisuju Univerzitet u Prištini, ali i da u porodilištima na KiM imamo više beba“, kazao je Đurić.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević je takođe ukazao da je pored brojnih teškoća koje su svima dobre poznate, Univerzitet je uspeo da opstane i da se razvije.

"On danas predstavlјa stub opstanka, jer svi znamo da je obrazovanje osnov za razvoj i napredak svakog društva“, kazao je Bumbaširević.

Na današnjoj svečanosti ministru Šarčeviću i Marku Đuriću uručene su „Vidovdanska povelјa" za izuzetan doprinos očuvanju, afirmaciji i trajanju Univerziteta u Prištini, a nešto ranije oni su prisustvovali zajedničkoj svečanoj sednici KONUS-a i SKONUS-a.

Tom prilikom, Đurić u ime Kancelarije za KiM uručio sedam interaktivnih tabli Univerzitetu u Prištini, te 40 laptopova, koji su kuplјeni sredstvima srpskih privrednika u akciji podrške Srbima na KiM, koja je usledila nakon posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Laplјem selu.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
8 103 450 3154
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike