MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Obeleženo 19 godina od stradanja srpskih žetelaca
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Obeleženo 19 godina od stradanja srpskih žetelaca

23. jul 2018. Izvor: Tanjug

Meštani Starog Grackog u opštini Liplјan danas su, uz prisustvo predstavnika Vlade Srbije i Srpske liste, obeležili 19. godišnjicu stradanja 14 srpskih žetelaca, koje su zločinci strelјali na njivi.

Dušan Kozarev

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Parastos ubijenima služio je vladika raško-prizrenski Teodosije, a i ovogodišnja komemoracija je, budući da počinioci nisu pronađeni i kažnjeni, kao i sve prethodne, protekla u znaku pitanja: ko je odgovoran za smrt srpskih žetelaca.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev poručio je okuplјenima da zločinci nisu uspeli u svom naumu da uplaše i u beg nateraju srpski narod na Kosovu i Metohiji, ali da do danas uspevaju u svom cilјu da se za zločin izvuku nekažnjeni.

"Tom utisku mnogo doprinose i oni kojima je posao ovde bio da se dođe do mira, poverenja, istine i pravde, a koji su pre samo nekoliko nedelјa uspevali da izjave nešto tako bizarno - da je najveći uspeh njihovih misija bio to što su otišli odavde", rekao je Kozarev.

Prema njegovim rečima, i u međunarodnoj zajednici danas sve više uviđaju sa kakvom su se hidrom zla, mržnje i zavere ćutanja suočili, i da zato njeni predstavnici beže sa KiM.

"Oni koji su se povukli i pobegli, koji su se postideli svoga neuspeha, nisu uradili dovolјno, ali mi možemo i moramo i činimo sve što treba da se ne zaboravi ni Staro Gracko ni naša brojna druga stratišta širom KiM", rekao je Kozarev, poručivši da Srbija nikad neće naputiti borbu za istinu i pravednu kaznu za zločince.

Potpredsednik vlade privremenih institucija samouprave u Prištini i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić izrazio je negodovanje zbog toga što ni ove godine među ožalošćenima nema predstavnika međunarodnih misija čiji je posao bio da utvrde istinu o stradanju srpskih žetelaca.

"Zadatak i obaveza su im bili da sačuvaju mir i lјudske živote. Nisu to učinili, stradali su lјudi samo zato što su otišli da pokupe letinu sa svoje njive", rekao je Jevtić, zatraživši da istraga bude ponovo otvorena.

Opstanak Srba u Sarom Grackom je, prema njegovim rečima, najveći udarac onima koji su imali drugačije cilјeve kada su pucali u žeteoce i onima koji i dalјe napadaju Srbe.

Vladika Teodosije je poželeo je da Bog meštanima Starog Grackog i svim Srbima na KiM podari razum, snagu, trplјenje i hrabrost da opsanu na tim prostorima, i da ne napuštaju zemlјu koju su njihovi preci zalili krvlјu, znojem i suzama.

"Da nastavimo ono delo naših svetih koji su znali da je ovozemalјsko prolazno i zamalena a ono večno što nam gospod donosi da je uvek i doveka", kazao je Teodosije.

I u Beogradu obeleženo 19 godina od zločina u Starom Grackom

Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih obeležilo je danas 19-tu godišnjicu u Starom Grackom, kada je ubijeno 14 srpskih žetalaca, a da o danas za taj zločin niko nije odgovarao.

Oficir za vezu u Prištini Dejan Pavićević je obraćajući se prisutnima podsetio da je na današnji dan pre 19 godina neko pucao i ubio "hlebotvorce, lјude koji su žnjeli svoje žito, lјude koji prave hleb".

"Koga ti hlebom, ti njega metkom. Preživela je naša zemlјa svakakve okupatore i zlo i pakao, ali niko nikada nije ubijao hlebotvorce, oni koji su žnjeli žito", istakao je Pavićević.

Dodao je da pet godina sluša priče u Prištini o vladavini prava, o otvorenom društvu za sve i istakao da svih pet godina postavlјa samo jedno pitanje, a to je šta je vladavina prava ako ne da omogući da porodice stradalih saznaju posle 19 godina ko je ubio njihove najmilije.

Govoreći o odnosu Srbije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića prema pitanju Kosova i Metohije i briselskom dijalogu, Pavićević je kazao da nikada država nije odgovornije pristupala pitanju KiM nego danas.

"Svima je teško i bolno, ali mislim da je najveća hrabrost i odgovornost razgovarati sa tim lјudima (Hašim Tači, Ramuš Haradinaj), jer znate sada nemamo ništa i razgovaraćemo sa bilo kim, razgovaraćemo i sa njima da bi dobili bilo šta i da bi dobili istinu i pravdu, pravdu za one koji počivaju u kosovsko-metohijskoj zemlјi", istakao je Pavićević.

Slavica Janićijević koja je izgubila pre 19 godina oca, brata i dva strica istakla je da za porodice žrtava već 19 godina nema pravde.

"Moja tuga je prevelika, polovinu srca sam izgubila. Brat mi je masakriran, otac, dva strica, prijatelјi, komišije. Devetnaest godina nema pravde za nas. Na današnji dan pre 19 godina su krenuli da žanju, ali nisu se vratili. Pet dana su išli u žetvu, tražili su pratnju od Kfora, nisu je dobili", kazala je Janićijević.

Kako je navela, svih 19 godina se bori da budu kažnjeni oni koji su to učinili njenim najmilijima, da se sazna ko je to učinio.

Istakla je da je 19 godina samo ćutanje dobijala, dok su nju na svakih šest meseci ispitivali o tim događajima.

"Za porodice je ovo bolno. Svaki Srbin i dan danas koji živi u Gračanici nema slobodu kretanja, ja je nemam, jer ne smem da pričam srpski. I dan danas živimo kao u logoru", kazala je Janićijević.

Predsednik Udruženja porodica kidnapovanih, nestalih i ubijenih na KiM Simo Spasić istakao je da je na današnji dan 1999. godine na očigled vojnika Kfora masakrrano 14 srpskih žetelaca, koji su jedino bili krivi zato što su otišli da žanju svoje žito u svojim njivama.

"Ni dan danas za taj zločin, kao i mnoge drugi zločine, niko nije odgovarao. Ranija vlast u Srbiji nije htela da kosmetskim žrtvama pomogne, ali je pomogla albanskim zločincima i teroristima tako što je oslobodila 2.108 zločinaca, čak i one koji su priznali da su ubijali srpske civile i silovali srpske žene", kazao je Spasić.

On je najavio da će tužiti Vladu Srbije jer su ti zločinici oslobođeni, te tadašnjeg tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike