MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Srbija je uvek za dijalog, ali moramo da znamo o čemu
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Srbija je uvek za dijalog, ali moramo da znamo o čemu

21.septembar 2018. Izvor: Tanjug

Srbija je uvek za dijalog sa Prištinom i svima, ali moramo da znamo o čemu razgovaramo, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je Evropskoj uniji zamerio zato što ne reguje na pretnje ratom koje dolaze od Albanaca sa KiM i najavom ukidanje granice između Kosova i Albanije.

Aleksandar Vučić

Foto:Tanjug

Nije, kazao je, zainteresovan da u Brisel ide da bi mu rekli da mora da prizna nezavisno Kosovo i da, ako to učini, biće svetski lider, biće cenjen...

"Ne zanima me da budem svetski lider, želim da uradim nešto za Srbiju i moj narod. Ne želim da me smenjuju kao što su smenjivali neke druge. Hilјadu puta ponavlјam, ja iz ove zemlјe, ni ja ni moja deca, a troje ih je, ne idemo. Nameravam da u ovoj zemlјi, ako me zdravlјe posluži, ostarim", rekao je predsednik Vučić novinarima, nakon obilaska unutrašnjih radova u Dečjoj klinici u Tiršovoj.

Upitan da kaže kada će dijalog sa Prištinom biti nastavlјen s obzirom na to da je, kako je glasilo pitanje, direktor Kancelarije za KiM juče rekao da ga Brisel neće skorije videti, odnosno da će morati da sačekaju da ga vide, Vučić je rekao da u Briselu mogu da vide kada god hoće, ali da prethodno moraju da mu kažu šta dalјe i da li je rešenje da Srbije ne dobije ništa i da bude ponižena, a da Albanci dobiju sve.

Na nereagovanje EU i predstavnika EU u Beogradu, Sema Fabricija, na Haradinajeve pretnje ratom u slučaju promena granica, predsednik kaže da poštuje i Fabricija i sve u EU.

Zamerio im je, međutim, to što su reagovali na, kako je rekao, falsifikat onoga što je govorio u Kosovskoj Mitrovici vezano za Miloševića, a na poruke i najave sa Kosova ne reaguju.

"Čini mi se da je svako ko je normalan, ne mora da bude ni dobronameran, pa da prepozna da sam u Kosovskoj Mitrovici govorio da ćemo u pobede da idemo laptopovima, knjigama, olovkama i sveskama... Na to su reagovali, a ne reaguju na najavu ujedinjenje Kosova i Albanije", rekao je Vučić.

Dodao je da je saglasan sa tim, ali da, ako već reaguju na falsifikate njegovog govora, bar jednom reaguju i na to što rade Albanci.

A, što se njega tiče, istakao je, neka rade šta hoće.

"Mi smo uvek za dijalog ali moramo da znamo o čemu razgovaramo.

Da idem da mi kažu moraš da priznaš nezavisno kosovo, bio bi svetski lider, bio bi cenjen.... Neću", poručio je Vučić.

Vučić: Nema sile koja me može naterati da priznam Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da nema sile koja ga može naterati da prizna nezavisnost Kosova.

Upitan da komentariše protivlјenje Ramuša Haradinaja korekciji granica, Vučić je upitao:"A o kojim granicama je reč. Onima koje priznaje Rusija ili onima koje priznaje Amerika, onima koje priznaje Španija ili Italija, one koje priznaje Kina ili Nemačka“.

Istakao je da oni koji mu sve vreme drže pridike, a koji su napravili granicu između Srba i Srba, koji su izmestili rešavanje pitanja Kosova iz UN u EU, koji su išli na katastrofalno savetodavno mišlјenje Međunarodnog suda pravde, govore da neće promene granica, saglasašavajući se sa onima koji neće to jer je za njih Kosovo nezavisno.

„Oni koji govore to u Evropi nam poručuju: ''Srbi izgubili ste sve na Kosovu, cela teritorija je nezavisna država, nemojte da tražite ni pedalј Kosova''!. To je njihova poruka za nas. Nažalost, veoma sam usamlјen u Srbiji, sam u regionu, relativno usamlјen u Evropi“, konstatovao je Vučić u obraćanju novnarima nakon obilaska radova u Dečjoj klinici u Tršovoj..

Dobro je, kazao je, čuo i ove u Evropi i u Srbiji što su se usaglasili da je Kosovo nezavisno, i da želi da vidi kako će da nateraju Srbe da to prihvate.

„Ne postoji ta sila koja će da me natera da priznam nezavisno Kosovo, ne postoji nijedan čovek u svetu. Evo neću. A nećete nikada ni imati većinu u skupštini za to“, poručio je Vučić.

O pričama da je „pocepao“ Evropu, Vučić je uz osmeh rekao da je pravo "svetsko čudo kakve priče su neki u stanju da izmisle".

„Ne razumeju neki Srbi u kakvoj smo teškoj poziciji. Šta da radimo ima neodgovornih lјudi. Moje je da čuvam mir i stabinost i vidimo šta možemo po pitanju ekonomskog napretka. Meni se ne žuri da idem da razgovaram o bilo čemu. Ali sam i dalјe za razgovore. Neću da budem otvoren za to da Srbije bude ponižena. To da Srbija bude ponižena, da prihvati stanje na Kosovu bez ičega za Srbiju, taj film nećete gledati“, rekao je on.

Vidi, istakao je, da su neki u međunarodnoj zajednici zadovolјni kako su rešili kosovski problem pa ne reaguju na izjave poput Haradinajeve da će ukinuti granice između Kosova i Albanije.

On, kaže, nije zadovolјan, ali pošto ne može da se izbori ni sa Srbima da traže nešto da dobiju, a kamo li sa drugima poručio je: „Rešavajte kako mislite“.

Predsednik je upitao šta bi se desilo da je on nešto slično rekao u vezi Banjaluke ili RS.

„Do sada bi četiri puta hitno zasedao Savet bezbednosti UN, da ne pričamo o specijalnim sankcijama“, naveo je.

Ćutanje, primetio je, govori o stalnoj zameni teza kod međunarodne zajednice, licemerju, dvostrukim aršinima.

Istakao je da moramo da se navikenemo na takve uslove.

„Nikada oni koji su stvarali Kosovo neće reći da su pogrešili“, uveren je Vučić i dodao da su iz dela zapadnih zemalјa, kada je neko u Srbiji skupio hrabrost da svom narodu kaže da nije sve naše i pokušamo da postignemo kompromis, oni krenu u kampanju protiv vas.

„Ne rizikujem samo političku karijeru, već svojim govorom rizikovao sam mnogo više. Radio sam to zbog budućnosti Srbije. Naišlo je na još žešće negodovanje. Pošto je tako, vidim da ste zadovolјni kako ste to rešili, ja nisam, ali pošto ne mogu da se izborim ni sa Srbima da traže da nešto dobiju, a kamoli sa vama „rešavajte kako mislite“, rekao je on.

Vučić je kazao da mu je lično važno da u istoriju uđe da smo u jednom trenutku mogli da imamo nešto.

„Plašim se da ćemo zbog svega što postoji na Zapadu i u Srbiji ostati bez bilo čega na nesreću moju i našeg naroda, ali to neće biti moja odgovronst. Dao sam sve od sebe. Pet godina se borio da popravim položaj Srbije“, jasan je Vučić.

Kazao je da neće da reaguju na stvaranje "velike Albanije", dodajući da na Kosovu, sem na institucijama nema kosovske zastave, već samo albanske.

„I mene su dočekivali na putevima sa albanskim zastavama. To je kao neka novost pa će da se iznenade? Ja se osmehnem i nastavim da se borim za Srbiju“, kazao je Vučić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike