MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić:Sramota da 20 dana nema osude međunarodne zajednice
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 517 3621
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić:Sramota da 20 dana nema osude međunarodne zajednice

04.decembar 2018. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je velika sramota što već 20 dana iz onog dela međunarodne zajednice, koja je, kako kaže, stvarala lažnu državu Kosovo, nema dovolјno pritiska na Prištinu povodom uvođenja carina na robu iz Srbije.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

"Nikada nisam video Albance koji bez nečije, barem prećutne, saglasnosti preduzimaju ovakve mere. Oni uvek traže makar prećutnu saglasnost, makar i to da im iz neke od klјučnih prestonica koja je podržala nezavisnost Kosova kažu ''zažmurićemo na jedno oko''", rekao je Đurić na televiziji Pink.

Ponovio je još jednom da Priština ne deluje sama, i da "u ovom njihovom ludilu i te kako ima sistema".

Svi oni koji podržavaju to što radi Priština, zapravo podržavaju destabilizaciju regiona, podržavaju davlјenje i pritisak protiv opstanka Srba na Kosovu i Metohiji, i zato je izuzetno važna diplomatska akcija koju sprovodi predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije, a to je da se na svim adresama u svetu zna istina o tome šta se dešava u Srbiji, ocenio je Đurić.

"Naše je da alarmiramo naše saveznike i prijatelјe. Ne sprema se ništa dobro našem narodu na KiM ako se sa ovim nastavi", dodaje Đurić.

Osnovni cilј prištinskih taksi je, smatra, "slamanje srpskog bića" na Kosovu i Metohiji i da se onemogući njegov opstanak.

"Nemoj niko da ima dilemu šta je cilј i namera Prištine i zbog čega oni ovo rade. Oni ovo urade isklјučivo zbog toga da bi udavili srpski narod na Kosovu i Metohiju i onemogućili mu opstanak", izjavio je Đurić.

Srpski narod se, kako kaže, već dve nedelјe na KiM na miran, dostojanstven, odlučan i nepokoleblјiv način bori protiv diskriminatorskih taksi Prištine.

"Naši lјudi ogromnom energijom, kreativnošću, lјubavlјu prema svom zavičaju, 14 dana ne prestaju da gandijevski, hrišćanski, mirno brane svoje domove. Ovaj veliki narodni sabor koji danas vidimo i u Kosovskoj Mitrovici gde su reke lјudi, u Gračanici, u Štrpcu, zapravo je mirna buna Srba na KiM koji ne žele da im se otme pravo da ostanu i opstanu na svojim ognjištima", kaže Đurić.

Najoštrije je osudio što je košarkašima Partizana zabranjen ulazak na KiM, jer, kako kaže, nema nikakvog opravdanja za anticivilizacijsko ponašanje Prištine, koja u prethodnih nekoliko nedelјa zabranjuje našim odbojkašima, rukometašima, fudbalerima da se bave sportom na svojoj teritoriji i da slobodno putuju.

"To je kršenje svih obaveza i domaćih i međunarodnih koje privremene institucije samouprave u Prištini imaju. Sve što je postojalo od sporazuma Priština je sa time obrisala patos", poručuje Đurić.

Nјegov utisak je, kako kaže, da je Priština obrisala patos i sa nastojanjima Brisela da se nešto pomeri po pitanju kosovskih praksi.

Đurić je rekao i da se čine nadčovečanski napori da se sačuva mir i srpski narod na Kosovu i Metohiji, i ukazao je da Priština pokušava da "naš narod prevede preko ivice provalije i da zapali požar sukoba".

"Kao građanina, i kao nekog ko vodi Kancelariju za KiM i te kako me lјuti kad čujem od dela međunarodnih predstavnika za koje znam da su mogli i morali da urade više kad kažu: uveli su vam takse, a viste se ih sprečavali da uđu u Interpol i borili se da oni ne budu u Interpolu" rekao je on.

Kako kaže, Beograd je insistirao da se sve stvari rešavaju za pregovaračkim stolom.

"Osnovna premisa dijaloga Beograda i Prištine je da neće biti jednostranih poteza izvan okvira pregovaračkog procesa, a onda je krenuo njihov napad na Unesko i Interpol i sada su valјda lјuti svi oni zajedno, i Kvinta i Priština i ne znam ko sve zato što se Srbija borila za svoje interese i da sačuva narod i što nismo digli glas da nam uzmu crkve i manastire na Kosovu", rekao je Đurić.

On je dodao da "onaj ko misli da Srbiju može da natera na kapitulaciju sa svojim barabama iz Prištine, to se neće desiti".

"Dijalog sa svima, hoćemo i mir, ali da dozvolimo da neko gazi naš narod, neka se sa time ne računa", istakao je Đurić.

On je ponovio reči predsednika Aleksandra Vučića da bi pet puta trebalo da razmisle oni koji misle da mogu da ugroze naš narod na KiM i njihovu bezbednost.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 517 3621
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike