MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Obraćanje direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića povodom formiranja tzv. vojske Kosova
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 113 493 3454
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Obraćanje direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića povodom formiranja tzv. vojske Kosova

14.decembar 2018.

Poštovani građani Republike Srbije,

Parlament privremenih institucija samouprave u Prištini je danas, bez učešća srpskih predstavnika, po jednonacionalnom diktatu albanske većine na Kosovu i Metohiji, a suprotno svim važećim odredbama domaćeg i međunarodnog javnog prava, doneo odluku o formiranju tzv. vojske Kosova.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Odluka o formiranju tzv. vojske Kosova predstavlјa akt protiv mira i čin političke agresije na našu zemlјu. Ova odluka ima za cilј da zaokruži započeti proces nasilnog odvajanja dela teritorije Republike Srbije i stvaranja albanske nezavisne države, tzv. „Republike Kosovo“, na čitavom području A.P. Kosovo i Metohija. S obzirom da je odluka o njenom formiranju doneta suprotno Ustavu i zakonima Republike Srbije, suprotno privremenom ustavnom okviru Kosova, ali i suprotno Rezoluciji 1244 SB UN i Vojno-tehničkom sporazumu iz Kumanova, kojim je okončan oružani sukob na Kosovu i Metohiji 1999. godine, tzv. vojska Kosova predstavlјa ilegalnu okupacionu oružanu formaciju na području Republike Srbije.

Protivpravni i separatistički karakter ove ilegalne okupacione formacije jasan je i nedvosmislen. Odluka o njenom formiranju ima za cilј nasilnu promenu granica naše zemlјe i narušavanje Ustavom i međunarodnim aktima utvrđenog položaja naše južne pokrajine. Sve to, u uslovima u kojima upravo zbog pokušaja jednostranog i nasilnog nametanja statusa još uvek nije dostupno kompromisno rešenje za uređenje odnosa Beograda i Prištine, odnosno Srbije i Srba i političkih predstavnika kosovsko-metohijskih Albanaca. Tzv. vojska Kosova formira se i u trenutku u kome niti jedan jedini Albanac nije na sudu odgovarao za brojne zločine, hilјade ubijenih i nestalih, i stotine hilјada proteranih građana Srbije, Srba i nealbanaca, u toku i nakon oružanog sukoba na Kosovu i Metohiji. Ovi zločini počinjeni su upravo od ruku ilegalnih albanskih oružanih formacija, pripadnika ekstremista koji danas sačinjavaju tzv. vojsku Kosova.

Tzv. vojska Kosova formira se i uz javnu i neprikrivenu političku, materijalnu i logističku podršku pojedinih država koje su pre dve decenije izvršile oružanu agresiju na našu zemlјu, u toku koje su ubile hilјade civila, a koje svojim delovanjem u prethodnom periodu i danas jesu najodgovornije za situaciju na Kosovu i Metohiji. Građani Srbije treba da znaju da su upravo ove države sledstveno tome najodgovornije i za današnju odluku parlamenta privremenih institucija samouprave u Prištini. U ovom, za Srbiju veoma teškom danu, predstavnicima ovih država želim da poručim da narod Srbije neće nikada zaboraviti njihovo delovanje i da njihovu podršku formiranju tzv. vojske Kosova građani Srbije i srpski narod doživlјavaju kao duboku uvredu koja će ostaviti trajne i neizbrisive posledice. Podjednako nećemo zaboraviti ni podršku i prijatelјstvo onih koji su bili sa nama kada je teško.

Međunarodne misije na Kosovu i Metohiji nisu i ne mogu pod bilo kakvim izgovorom biti amnestirane od svoje ugovorno definisane obaveze da spreče delovanje ilegalnih naoružanih grupa kosovskih Albanaca na teritoriji Kosova i Metohije. Zahtevamo od Kfora da ne dozvoli delovanje nelegalne „vojske Kosova“ na području Kosova i Metohije i da istu razoruža i situaciju vrati u okvire predviđene Rezolucijom 1244. Sve drugo značilo bi direktnu podršku protivpravnom delovanju sa cilјem okupacije i nasilnog odvajanja dela teritorije Republike Srbije, što je protivpravno delovanje kažnjivo po međunarodnim i propisima Republike Srbije.

Pozivam građane Republike Srbije - Albance, Srbe i sve ostale, da ne stupaju u redove ilegalne okupacione oružane formacije, pod nazvivom tzv. vojska Republike Kosova. Krivična dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Republike Srbije kažnjiva su višegodišnjim i strogim zatvorskim kaznama. Organi i službe bezbednosti Republike Srbije imaju zadatak da utvrde identitet lica koja pristupaju ilegalnoj oružanoj formaciji tzv. vojska Kosova i da ih liše slobode kada god im postanu dostupna, a nadležni pravosudni organi imaju Ustavom i zakonima definisanu obavezu da ova lica kazne i odstrane iz njihovih sredina, onog momenta kada ovakve osobe postanu dostupne nadležnim organima.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, zajedno sa Vladom i nadležnim službama nastaviće da preduzima celishodne i potrebne, Ustavom i zakonima, utvrđene korake kako bi očuvao mir, bezbednost i opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji. Formalno-pravno, opcije koje državnom rukovodstvu u tom smislu stoje na raspolaganju uklјučuju i proglašenje okupacije na delu teritorije Republike Srbije, kao i različite oblike upotrebe oružanih snaga, o čemu odluku, u skladu sa Ustavom i zakonima, može doneti predsednik Republike, Vlada i drugi nadležni organi.

Srbija je okrenuta miru, budućnosti i razvoju. Verujemo u političko, razumno i kompromisno rešenje za sve probleme nasleđene iz prošlosti, ali nismo i nećemo ni po koju cenu dozvoliti da naš narod na Kosovu i Metohiji bude zgažen, proteran i pretvoren u bilo čije roblјe.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 113 493 3454
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike