MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Srbi na KiM: Brisel da uvede sankcije Prištini
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
8 96 419 2939
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Srbi na KiM: Brisel da uvede sankcije Prištini

18.decembar 2018. Izvor: Tanjug

Srbi sa Kosova i Metohije zatražili su danas od Brisela da bez odlaganja uvede političke i ekonomske sankcije prema vlastima u Prištini, do okončanja kršenja CEFTA sporazuma.

Srbi na KiM

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Oni su taj, i još nekoliko zahteva izneli na današnjem protestu u Kosovskoj Mitrovici.

Takođe traže čvrste garancije međunarodne zajednice da specijalne policijske jedinice i Kosovske bezbednosne snage neće dolaziti na sever, jer je to, ističu, jedini način da se izbegne eskalacija sukoba.

Takođe, poručeno je i da se politički predstavnici Srba neće vratiti u prištinske institucije do ukidanja tarifa.

Zahteve je pročitao direktor Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica Milan Ivanović.

U tom proglasu, navodi se još:

"Pozdravlјamo odluku predsednika Aleksandra Vučića da se dijalog nastavi tek po ukidanju diskriminatorskih taksi i drugih necarinskih mera donetih protiv srpskog naroda. Posebno pozdravlјamo zvanično saopsten stav da će Srbija zaštiti srpski narod na severu KiM u slučaju bilo kakvog ugrozavanja nase bezbednosti, koja je dubinski dovedena u pitanje formiranjem albanske tzv. ''Vojske Kosova''".

Na mirnom protestu ispred kancelarije EU i Euleksa, Ivanović je istakao da su sulude takse od 100 odsto, brutalno hapšenje Srba i formiranje tzv. vojske Kosova, "druge albanske vojke na ovom prostoru", u funkciji zastrašivanja Srba i etničkog čišćenja Srba i fazi stvaranja "Velike Albanije".

On je rekao da mlake i blage osude EU govore više o njihovim proalbanskim stavovima.

"Sve to čini da je situacija izuzetno ozbilјna i teška", rekao je Ivanović.

"Svi znamo da je brutalno pregažena Rezolucija 1244 i znamo da iza toga ne stoji Priština. Oni su samo pioni i lakeji Velike Britanije i SAD", rekao je Ivanović.

On je istakao da Srbi na KiM imaju bezrezervnu podršku Srbije, koja je jasno poručila da neće dozvoliti etničko čišćenje i nasilјe nad Srbima.

Ivanović je rekao i da Srbi traže da se poštuje Rezolucija 1244, da se puste "njihova nevino uhapšena braća iz zatrova", da je poštuje Kumanovski sporazum, u delu o povratku Vojske Srbije na KiM u meri u kojoj je to određeno.

"A, državi poručujemo da razmisli o reciprocitetu, da vratimo radar na Kopaoniku, da ojačamo ustanove i institucije civilne zaštite, da obezbedimo komunikacije, pre svega, u zonama Jarinja i Brnjaka...", rekao je Ivanović.

"Situacija je teška. Ali, spasa nam nema, ali propasti nećemo", citirao je Ivanović reči Nikole Pašića.

Poručio je predstavnicima Albanaca da treba da shvate da su u težoj situaciji, jer je 12 zemalјa povuklo priznanje...

"Pašće njihova kvazi država. Mi imamo budućnost, imamo Srbiju", poručio je Ivanović.

Danas je 28 dan kako Srbi u Kosovskoj Mitrovici mirno protestuju zbog taksi Prištine od 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

Simić: Svet video da ne odustajemo od borbe

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je danas na protesu u Kosovskoj Mitrovici da je zahvalјujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću sinoć ceo svet mogao da čuje da Srbi sa KiM neće odustati od mirne demokratske borbe i da se ne mire sa planom Prištine da ih na tom prostoru više nema.

Upućivali smo poruke prethodnih nedelјa Prištini, međunarodnoj zajednici, Briselu, Vašingtonu, a danas mi dozvolite da se obratim vama, rekao je Simić koji je ukazao na značaj jedinstva, jer, kako je naveo, oni koji ne znaju na koji način da ga razbiju pokušavaju to pitanjem da li protesti imaju smisla.

“I 1999. godine u junu na Ibraskom mostu kada ste odlučili da ostanete, bilo je onih koji su se pitali da li je vredno. Vi ste ostali ovde da branite sebe, Srbiju i budućnost svoje dece. Nemojte biti skromni, zahvalјujući svakome od vas i predsedniku Vučiću smo imali priliku da sinoć svetu kažemo da nećemo odustati od mirne demokratske borbe za interese sprskog naroda na ovim prostorima i da se ne mirimo sa planom Prištine da nas ovde nema”, rekao je Simić.

Navodeći da ima onih koji se pitaju dokle će protesti trajati, Simić je rekao da “svaka zastava na prozorima domova, lokala, da je svako dete, student, čovek na radnom mestu, svaki privrednik koji se bori da ne dođe do humanitarne katastrofe - protest.

“Protest protiv plana Prištine da nas ovde nema”, rekao je Simić.

On je naveo i da je to dužnost Srba sa KiM, a roditelјima studenata poručio da ne brinu i da dok god su “tu polјa, šume i livade”, nema humanitarne katastrofe.

Na kraju obraćanja Simić je pozvao okuplјene da aplauzom pruže podršku sugrađanima koji su, kako je rekao, bez osnova optuženi za ubistvo Olivera Ivanovića, kao i njihovim porodicama koje hrabro stoje i bore se za istinu.

“Neka oni budu primer, a mi im poručujemo- niste sami jer odavde nema nazad”, rekao je Simić.

 

Poslednje vesti

Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
8 96 419 2939
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike