MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »U K.Mitrovici obeleženo 15 godina od martovskog pogroma
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

U K.Mitrovici obeleženo 15 godina od martovskog pogroma

17.mart 2019. Izvor: Tanjug

Polaganjem venaca i cveća na spomen ploče nastradalima Mitrovčanima 17. marta 2004. godine - Jani Tučev i Bori Spasojeviću i održavanjem parastosa kod spomenika Beli anđeo, koji se nalazi kod mosta na Ibru, danas je u severnoj Kosovskoj Mitrovici obeleženo 15 godina od martovskog pogroma.

15 godina od martovskog pogroma

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Vence su položili u ime Vlade Srbije zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev, u ime srpskog naroda u Kosovskoj Mitrovici predsednik Srpske liste Goran Rakić, a u ime Mitrovčana predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, dok su parastosu, koji je služio sveštenstvo hrama Svetog Dimitrija u Mitrovici, prisustvovali i potpredsednici Srpske liste Igor Simić, Milјana Nikolić i veliki broj građana.

Na početku mosta koji spaja severnu i južnu Mitrovicu, za bezbednost okuplјenih, u slučaju eventualnih incidenata, bili su zaduženi pripadnici KPS-a i Karabinjeri, koji su tokom parastosa bili u većem stepenu pripravnosti nego inače.

Kozarev je poručio da je Srbija danas jača nego što je bila 2004. godine i da predvođena predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem neće dozvoliti ponovo pogrom srpskog naroda na KiM i dodao da ne možemo da se ne zapitamo svih ovih 15 godina od kada su “bezumnici ubijali, palili i rušili”, kao i 20 godina od kada su ih “iz vazduha u tim stvarima i podržavali”, zašto nema pravde za žrtve, za spalјenu Bogosloviju, crkvu Bogorodice Ljeviške, manastir Devič...

Ne možemo da se ne zapitamo zašto nema pravde i prava za naš narod na Kosovu i Metohiji”, rekao je Kozarev i dodao da je obeležavanje tužnih i teških godišnjica, kao što je danas, kada je proterano više od 4. 000 Srba sa svojih ognjišta da se više ne vrate i zapalјeno 35 crkava i manastira dobra prilika da se setimo ko je tada vodio Srbiju i kakva je uloga UNMIK-a i Kfora bila tada.

Ističe da je UNMIK imao obavezu da zaštiti srpski narod i nedopusti da do pogroma uopšte dođe, a ne da ga ispraća sa svojih ognjišta, kao i da su oni koji su vodili Srbiju “mislili samo na svoj džep”, te da su “svojom mlakom i blagom reakcijom na pogrom skoro pa saučestvovali u njemu”.

“Isti ti sada upadaju u RTS, pale, ruše, danas hoće državni udar da sprovedu ispred Predsedništva, a gde su na Kosovu i Metohiji svih ovih godina - nema ih. Gde su tajkuni kojima su usta puna želјe za vlašću, gde su fašisti, gde su oni koji su u svojim pregovorima kao vrhunac postigli da postave granice na Jarinju i Brnjaku koje umesto da olakšavaju život, danas služe da se Srbi na KiM more glađu i žeđu”, upitao je Kozarev.

Naveo je da njih danas najviše hvale u Prištini i Zagrebu i istakao da srpski narod nije ono što “Jankovići, glumci koji se uspevaju, Ðilasi, Jeremići” pokušavaju da predstave, kao i da bi na silu da dođu na vlast.

“Da je predsednik Vučić vodio državu 2004. godine pogroma ne bi bilo”, navodi Kozarev i kaže da su i predsednik Srbije i premijerka Ana Brnabić, Vlada Srbije i Srbi gde god živeli uz srpski narod na KiM i neće dozvoliti “izdaju i planove jednog dela međunarodne zajednice i opozicionih grupa iz Beograda”.

Kako kaže, pogroma više neće biti, a ako KFOR ne bude mogao da zaštiti Srbe u južnoj pokrajini, država Srbija ima institucije, lјude i moć da ih zaštiti.

“Spremni smo i 1. 000 dana da pregovaramo da se ne bi ni jednog dana pucalo, ali nemojte misliti da ako smo spremni za dijalog da smo slabi. Srbija nije slaba, braniće svoj narod i svoju zemlјu”, poručio je zamenik direktora vladine Kancelarije za KiM.

Rakić je naveo da je 15 godina prošlo od kada su albanski zločinci pokušali da proteraju i zatru sve što je srpsko na prostoru KiM, ubijajući srpski narod, proterujući ga, paleći svetinje, crkve, manastire, rušeći grobove...

“Ta divna Evropa umesto da osudi ovaj genocid nagradila ih je dajući im podršku za formiranje takozvane kvazi države. Veliki svet je ćutao tog marta 2004. godine, ćuti i dan-danas verujući da će istinu zatrpati tišinom. Ali, mi nećemo da ćutimo, mi pamtimo”, kazao je Rakić.

Predsednik Srpske liste je istakao da je njihov zahtev da se otkriju počinioci tog zločina, genocida i dodao da se nada i očekuje da će počinioce stići ne samo Božija, već i ovozemalјska kazna.

Spirić je kazao da srpski narod na KiM i poslednjih 15 godina, kao i danas i dalјe doživlјava teror, te da ih danas “ubijaju tako što im oduzimaju pravo na život, pravo da jedu, a još malo i pravo da dišu”.

“Martovski pogorm je nastavlјen za srpski narod, mart gotovo nikada dobro nije doneo. Suočavamo se sa veoma teškim i turbulentnim vremenima, a sigurno je da će vreme koje je pred nama biti teže nego ikada i zato je jako bitno i važno da pamtimo i poštujemo sve, ne samo one koji su dali svoje živote za Kosovsku Mitrovicu, nego za čitav Kosmet i Srbiju”, rekao je Spirić.

Nakon obeležavanja kod mosta, okuplјeni su obišli izložbu fotografija u Gradskom muzeju u Kosovskoj Mitrovici, koja je organizovana povodom 15 godina od martovskog pogroma.

Gračanica: Parastos i šetnja u znak sećanja na žrtve pogroma

Više stotina Srba okupilo se danas na parastosu u manastiru Gračanica povodom 15 godina od martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji.

Parastos je služio vladika Teodosije sa sveštenstvom, preneo je Tv Most iz Zvečana. Posle toga krenuli su u koloni glavnom ulicom ka Domu kulture i do obeliska postavlјenog pre par godina u znak sećanja na ubijene Srbe tokom sukoba na KiM.

Obeležavanju 15. godišnjice od pogroma prisustvuju članovi porodica nestalih i stradalih Srba, građani i predstavnici crkve, lokalne vlasti i Vlade Srbije.

Nakon što su položili cveće i odali počast stradalima i nestalima čije su slike i imena na obelisku, u Domu kulture održava se akademija - 15 godina nezaborava.

Danas se navršava 15 godina od pogroma kada je u talasu nasilјa ubijeno 19 osoba, od kojih osam Srba, dok je 11 Albanaca stradalo u obračunu s pripadnicima međunarodnih snaga bezbednosti.

Srušeno je i zapalјeno 35 crkava i manastira, oko 800 srpskih kuća, 10 javnih objekata, škola, pošta i domova zdravlјa, a proterano je više od 4.000 Srba.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike