MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Jović: Da nikada ne zaboravimo...
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 113 492 3444
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Jović: Da nikada ne zaboravimo...

25.mart 2019. Izvor: Tanjug

Prošlo je 20. godina od brutalne, surove i, što je najvažnije da nikada ne zaboravimo, apsolutno i potpuno protivpravne agresije izvršene 1999. godine, a zbog čega niko još uvek nije odgovarao, poručio je sinoć zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju povodom 20. godišnjice NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Jović

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

"20. godina je prošlo otkada žalimo hilјade naših ubijenih civila, vojnika i policajaca. Jedni su bili ubijeni samo zato što su bili deo jednog malog, ali nepokornog i ponosnog naroda. To je bila jedina njihova krivica i zato su poginuli. Među njima i mala Milica i mali Marko i još mnoga deca. Policajci i vojnici koji su poginuli, poginuli su zato što su radili svoj posao, braneći svoje očeve, majke, decu, sestre, braću, svoje njive, oranice, svoja brda i planine. Zato su stradali, zato što su bili na braniku", izjavio je Jović u Zubinom Potoku.

Kako kaže, srpski narod se svakodnevno seća onoga što je bilo, ali ističe da je to dužnost.

"Naša sveta dužnost je da to pričamo ne samo ovoga dana, nego svakoga dana. Naša deca moraju da znaju kroz šta smo prošli kao država i narod. To je naša sveta obaveza", rekao je Jović.

Ističe da je NATO agresija 1999. godine širom otvorila vrata velikoalbanskom ekstremizmu i da su tada stvoreni preduslovi za pogrom Srba na Kosovu 2004. godine.

"Pre nekoliko meseci, na obeležavanju jednog od naših pogroma, okuplјenima sam rekao, braćo i sestre, hajde danas samo da ćutimo i da ništa ne kažemo. Da ćutnjom pošalјemo poruku koliko nas boli i kolika je naša muka. Danas, nekoliko meseci posle toga, mene su gospoda iz Prištine i pojedina gospoda iz tzv. međunarodne zajednice, svojim činjenjem, odnosno ne činjenjem, razuverila. Danas više ne mislim da njima možemo da pošalјemo poruku ćutanjem. Znate zašto tu poruku ne možemo da prenesemo ćutanjem? Zato što tu poruku može da shvati samo mudar čovek, promišlјen, dubok i iskreno moralan", rekao je Jović.

Jović zaklјučuje da ukoliko među prištinskim vlastima i predstavnicima međunarodne zajednice ima mislećih lјudi, među njima morala nema.

"To je možda najveći problem i odatle taj jaz između njih i nas. Taj jaz ne želimo", ističe Jović.

Kako kaže, ako je iko propatio, gledao stradanje i patnju, onda su to Srbi.

"Nama nije drago. Naša kultura i tradicije su velike. Mnogi nas zbog toga ne vole. Mi smo narod obrnut plaštu Svetoga Save.

Takav narod ne može da mrzi, ne može da želi rat i sukob", rekao je Jović.

Uveren je, kako kaže, da će "agresore" stići Božja kazna, a nada se da će doći i do formalne, pravne kazne.

"Došao sam da u ime Vlade Srbije i ispred svih zaposlenih u Kancelariji za Kosovo i Metohiju, direktora Marka Djurića, sa vama podelim tugu i bol. Da odavde sa srpskog Kosova i srpske Metohije pošalјemo jasnu poruku svima. Da smo narod mira, da želimo saradnju, da želimo dobrosusedske odnose, ali da smo čvrsto odlučni u nameri da svoju slobodu branimo, svoja ognjišta i svoju slobodu. Ako neko pokuša da nam ih otme, branićemo ih svojim životima onako kako su to uradili naša braća i sestre 1999. godine", zaklјučio je Jović.

Vulović: Proleće 1999. donelo smrt, stradanje i patnju

Povod koji nas je okupio je veoma bolan, težak i tužan, a nismo ga birali, već nam je nametnut i ultimativno postavlјen, izjavio je sinoć u Domu kulture "Stari Kolašin" u Zubinom Potoku, predsednik privremenog organa Opštine Zubin Potok Srđan Vulović, povodom obeležavanja 20. godišnjice NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

"Toga dana, bez odobrenja SBUN, 19 zemalјa NATO alijanse otpočelo je vazdušne napade na našu državu. Napadi su trajali 78 dana u kojima je stradalo 2.500 lјudi. Tim činom je prekršena i povelјa UN, tim činom su srušeni temelјi i načela međunarodnog prava. Danas, nakon dve decenije, pamtimo zvuke sirene, bombe, smrtonosne zvižduke gelera, ruševine. Ni za jedan od tih dana, ni za jednu od tih žrtvi ne sme biti zaborava", rekao je Vulović.

On je istakao da Srbija ne sme da zaboravi one koji su dali ono najdragocenije što imaju, odnosno svoje živote, za odbranu zemlјe i svog naroda.

"Za 78 dana uspeli su da nam unište infrastrukturu, da poruše mostove, bolnice, škole, obdaništa. Oteli su naše Kosovo i Metohiju. Mnogo osiromašenog uranijuma i kasetnih bombi bacili su na našu zemlјu. Zatrovali su nam zemlјu, vazduh i vodu. Gle ironije, operacija "Milosrdni anđeo" odnela je mnogo nedužnih života, anđela koji su tek počeli da žive. Ne možemo i ne smemo da zaboravimo proleće 1999. koje tada nije budilo život, već nam je donelo, smrt, stradanje i patnju", kazao je Vulović.

Prema njegovim rečima, Srbija je zahvala svojim odbrambenim snagama, koji su uprkos sukobu sa daleko brojnijim i nadmoćnijim neprijatelјem, odbili da predaju i jednu stopu zemlјe.

"Prošlo je 20 godina, a mi se još oporavlјamo od posledica NATO agresije. Još uvek obnavlјamo ono što je porušeno, još uvek pokušavamo da zalečimo naše rane. Oprostiti ne možemo u to sam siguran. Ssalјem poruku da će ova generacija, kao i sve pre i posle nas, svim snagama se boriti za mir, našu zemlјu i da više u Srbiji neće biti stradanja. Živela Srbija", rekao je Vulović.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 113 492 3444
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike