MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: U svetu razumeju razliku između ponašanja Beograda i Prištine
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
8 101 440 3082
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: U svetu razumeju razliku između ponašanja Beograda i Prištine

03.jun 2019. Izvor: RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da lјudi u svetu primećuju razliku između ponašanja Beograda i Prištine. Ističe da je stav Srbije jasan – potrebno je da se ukinu prištinske takse na srpsku robu za nastavak dijaloga i pokušaj kompromisa.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Vučić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je važno da lјudi znaju da je bahato ponašanje Prištine izvor slabosti.

Podsetio je da su sa 60 oklopnih vozila hapsili lјude a nisu rekli za šta su krivi. Ističe i da predstavnici Prištine odbacuju provođenje Briselskog sporazuma i da time pokazuju koliko su u teškoj situaciji i koliko su slabiji nego što se predstavlјaju.

Kako kaže, Beograd nema potrebu da pokazuje bilo kakvu dozu nervoze osim one koja je prouzrokovana ovakvim ponašanjem Prištine "i koja može da nas dovede u tešku situaciju bez naše krivice".

Predsednik kaže da se političari u Prištini bore za primat u svom biračkom telu i da to ne bi trebalo smetnuti s uma.

Kako kaže, kada se razgovara o kompromisu, onda mora nešto da se pruži a oni su zaklјučili da ne bi trebalo to da rade i da im je lakše da kažu da Srbija mora da prizna Kosovo i da je to završeno.

"Lepo je što imate mnogo želјa ali to se neće dogoditi. Ali to pokazuje svu vrstu nezrelosti i podseća na naše ponašanje 2009. i 2010. godine", rekao je Vučić.

Smatra da lјudi u svetu primećuju razliku između ponašanja Beograda i Prištine i da razumeju koliko su njihovi postupci neodgovorni i da neće naići na simpatije čak ni onih koji su ih podržavali.

Poručuje da ne treba da budemo naivni i da verujemo da će oni promeniti odluku o priznavanju kosovske nezavisnosti ali da se pozicija Beograda taktički menja jer će želeti da nas čuju.

Borba za srpske interese

Kaže da Srbija mora da se bori za svoje interese i da pokazuje svetu da je za kompromis, da nastavi ekonomski razvoj i da vidi šta može da napravi da pomogne Srbima na Kosmetu.

Navodi da su u EU reagovali na najnovije Tačijeve izjave i da se Beograd s pravom lјuti kada ne reaguju oštro, ali da i oni gledaju da ne izgube Albance iz pregovaračkog procesa.

Vučić kaže da Srbija pokazuje da poštuje Briselski sporazum kao akt koji ima snagu međunarodnog ugovora a Albanci otvoreno kažu da on ništa ne znači.

Kako je rekao, moglo je da se vidi koliko je života običnih lјudi spaseno Briselskim sporazumom. Dodaje i da ga brine da će Priština nastaviti s hapšenjima Srba.

Predsednik ukazuje da je smisao da se oslabi sever i da se isprovocira Srbija da bez težih posledica napravi užasne greške koje bi joj srozale ugled.

Međitim, poručuje da će Srbija umeti da zaštiti svoj narod ako se budu igrali sa njihovim životima i ako budu pokušali pogrom.

Konsultacije o skupu u Parizu

Na pitanje o predstojećoj sednici SB UN o Kosovu, rekao je da će skup u Parizu biti važniji ukoliko ga bude.

Istakao je da zna da traju konsultacije sa SAD i da ne sme da se dozvoli da taj skup bude katastrofa. Kako je dodao, ako se vidi da stvari idu u tom smeru, ko zna da li će se skup i dogoditi.

Poručuje da je stav Srbije jasan i nepromenjen, apsolutno racionalan i civilizacijski razuman – "lјudi, ukinite takse, idemo u dijalog da pokušamo da postignemo kompromis".

Dodaje da su ekonomske brojke bolјe, što je odlična vest za penzionere i radnike zbog povećanja penzija i plata.

Kako je naveo, potreban je racionalan pristup rešavanju problema a ne dodatni sukobi.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
8 101 440 3082
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike