MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Brnabić: KiM je za nas parekselans nacionalno pitanje
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
8 103 450 3154
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Brnabić: KiM je za nas parekselans nacionalno pitanje

26. septembar 2019. Izvor: Tanjug

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, ocenila je veoma značajnim to što se predsednik Aleksandar Vučić u Nјujorku sastao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, na njen zahtev, jer, kako kaže, te aktivnosti ceo svet prati i zato je to važno ne samo za Srbiju, već i za poziciju Srbije u međunarodnoj zajednici.

Ana Brnabić

Foto: Tanjug

Precizirajući da je Merkelova realno jedna od "top tri" svetska lidera i da do nje svi pokušavaju da dođu, što je, kako kaže, realno jako teško, i kada ona u toj svojoj agendi pozove predsednika Vučića da razgovaraju, to onda mnogo znači.

Govoreći i glavnoj temi o kojoj je Vučić govorio u Nјujorku tokom niza susreta, Brnabić je rekla da je to Kosovo i istakla da danas ne postoji više niko ko nije izrazito jasno osudio nametnute takse koje je uvela Priština.

"Mi mo uspeli iz minusa zbog tih taksi, imajući u vidu generalno odnos nekih zemalјa koje čuvaju Prištinu, kao što su Nemačka, SAD, Francuska, odemo u ogroman plus", rekla je Brnabić za tv Pink.

Istakla je da upravo te zemlјe danas kažu "Pristina je ta koja nije konstruktiva koja je prekinula dijalog i koja gubi vreme".

Premijerka smatra da zbog svih tih poziva na ukidanje nametnutih taksi, ko god bude formirao nove privremene prištinske institucije, biće pod ogromnim pritiskom da te takse budu ukinute i da se nastavi dijalog.

Upitana da li je tačno to što su neki mediji preneli da je Merkelova, tokom njihovog nedavnog susreta u Berlinu, "ponudila" Srbiji Volksvagen u zamenu za neka piznanja, Brnabić je to negirala, rekavši da nemačka kancelarka "svakako tako nešto nikada ne bi ponudila".

Drugo, istakla je da svi u svetu znaju da se Srbiji ne nude "nepristojne ponude", jer, kako je kazala, "Kosovo nije na prodaju i nije za potkusurivanje".

" Kosovo je za nas parekelans nacionalno pitanje. Zato što su ti lјudi koji su ranije bili na vlasti zabijali glavu u pesak. Danas oni kažu da imaju plan sa Kosovo, a mi smo za njih izdajnici", rekla je.

Podsetila je da je bivša vlast prenela pitanje Kosova iz UN u EU, da nisu reagovali kada je u Prištini jednostrano proglašena nezavisnost.

Ukazala je da su oni zapravo napravili uslugu Prištini traženjem mišlјenja Međunarodnog suda pavde.

"Oni (prethodna vlast) su napravili prolaz za sva ta priznanja jednostrano proglašenog nezavisnog Kosova. Imamo zemlјe kao što je, na primer, Egipat koja ne može da nađe odluku da su priznali Kosovo", navela je premijerka.

Smatra da danas sve to treba staviti na stranu, jer, kako je istakla, danas je pozicija Srbije drugačija, danas se Sbija sluša.

Zahvalјujući svim tim mrema pa i onim ekonomskim, koje je preduzeo Vučić još dok je bio premijer, pokazao je koliko je Srbija ozbilјna zemlјa, koliko razmišlјamo o regionu, koliko smo spremni da idemo dalјe da bi nam budućnost bila bolјa i bogatija, da otvaramo nova radna mesta, da razgovaramo sa partnerima i u EU i u međunarodnoj zajednice, kao i sa Rusijom, Kinom, SAD, UAE, Indijom.

Sve to, dodala je, pokazuje da radimo sve što je potrebno da očuvamo interes Srbije i da našim građanima bude bolјe.

Govoreći o tome da je sve više oni koji su protiv "zamrznutog konflikta" na Kosovu, Brnabić ističe da bi to stanje značilo nestabilnost, odnosno da bi, kako je rekla, bilo koji neodgovorni političar u Prištini ili sa strane mogao da ga u nekom trenutku "odmzne".

Zato je, kaže, obaveza i hrabrost Srbije da to pitanje bude rešeno, a ako nemate hrabrosti da to uradite to znači da taj problem ostavlјate svojoj deci i svojim unucima.

Brnabić: Važno ispratiti obraćanje Vučića u GS UN

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, poručila je građanima da je, zbog laži koje plasira deo opozicije, jako važno ispratiti današnje obraćanje predsednika Aleksandra Vučića u Generalnoj skupštini UN, koje će, kako je rekla, pratiti i svi svetski lideri.

Brnabić je gostujući na Pinku rekla da je veoma važno da građani Srbije čuju šta će u GS UN reći Vučić, koji se, kako je rekla, najviše zalaže za odnose u regionu i koji ima najviše da kaže o budućnosti regiona, koji je, kaže, ujedno jedini koji priča o budućnosti, dok svi ostali pričaju o prošlosti.

Govoreći o predstojećim izborima na Kosovu i Metohiji, Brnabić je rekla da međunarodna zajednica i Evropska unija od tih izbora očekuju formiranje privremenih prištinskih vlasti, koje će dovesti do povlačenja odluke o nametnutim sto odsto uvećanim taksama i ponovnog otvaranja dijaloga.

"Mislim da su to očekivinja, a šta će se desti to ćemo videti", rekla je Brnabić i dodala da je ukidanje taksi i deblokada dijaloga tema o kojoj svi pričaju, bez izuzetka i zbog čga će, kako je rekla, nova prištinska vlast biti pod velikim pritiskom.

Premijerka je istakla da je zato u ovom trenutku veoma važno šta je to što mi možemo da uradimo i kako će ti izbori proći u odnosi na Srbe sa KiM.

"Izuzetno je važna podrška Srpskoj listi i srpskom jedinstvo na KiM", rekla je Brnabić.

Istakla je da za one koji ne razmislјaju na taj način, Srbija je postala jača tek kada su Srbi na KiM postali jedinsteni.

"Do tada ni Srbija ni Srbi na KiM nisu bili faktor.

Formiranje Srpske liste i jedinstvo Srbije postignuto je zahvalјujući celom našem timu i radu, na čelu sa predsednikom Vučićem, kao i radu i hrabrosti lјudi u Srpsoj listi. Jer, tada su postali faktor koji se čuje", rekla je Brnabić.

Istakla je da, međutim, i danas postoje ogromni pritisci na Srpsku listu i Srbe na KiM s cilјem da se među njima napravi procep i da se glasa za neke "nove nevažne političke opciije Srba koje su pravlјenje direktno od Prištine".

Ukazala je da ako Srpska lista na predstojećim izborima osvoji te glasove, ne postoji odluka koja će bez njih moći biti doneta.

"Glas za Srpsku listu je glas za Srbiju i zato je jako važna puna podrška i Srpskoj listi i svim tim lјudima i jedintvu Srba na KiM", istakla je Brnabić i upozorila da ako neko uspe da razbije ili umanji taj trud, rad i jedinstvo, glasovi na izborima će otići onim Srbima koje je odabrala Priština i koji predstavlјaju Prištinu.

A, ako se to dogodi, upozorla je Brnabić, onda smo, mi u velikom problemu.

Povodom čnjenice da je Rada Trajković juče izbornu kampanju započela na mestu na kojem je ubijen Oliver Ivanović, Brnabić kaže da to nije ništa novo.

"To je Rada Trajković, koja je uspela da izgovori da mi blokiramo istragu ubistva Ivanovića. Uspela je da kaže da Ramuš Haradinaj, i Hašim Tači žele da uspešno reše slučaj ubistva Ivanovića, a mi ih u tome blokiramo", navela je Brnabić.

Precizirala je da u svemu tome se vide dva fronta - da su predstavnici privremenih prištinskih institucija, koji su svi bivši članovi tzv. OVK i svi do jednog optuženi za najstašnije ratne zločine nad Sbima i nealbancima, za silovanja, ubiajnja dece, palјenja celih porodica, najstasnije atne zločine - oslobođeni zato što su ubijeni svi svedoci.

"To su ti judi za koje Trajković kaže da garantuju vladavinu prava i žele da nađu ubicu Ivanovića, ali ih mi sprečavamo u tome", ponovila je i podsetila da Srbija vodi istragu za sebe o tom slučaju.

Za nju je neshvatlјivo, kaže da neko uvek daje podršku Tačiju, Haradinaju i Veselјiju, nasuprot lјudima koji pokušavaju da izvuku najbolјe u ovom treutku za Srbiju, a to je pre svega Vučić.

Zapitala je gde su bili predstavnici SzS kada je Ivanović bio u zatvoru, da li su ga posećivali ili pozvali.

Gde su bili svi oni kada je, kako je rela, Ivanović prolazio kroz najteža vremena.

Zato ponašanje dela opozicije u vezi sa tim slučajem ubistva i započinjanje izborne kampanje na mestu gde je Ivanović ubijen, Brnabić smatra licemerjem.

"Nadam se i verujem da će lјudi na KiM umeti da prepoznaju to licemerje, da će umeti da prepoznaju šta je radio Alešandar Vučić i Marko Djurić, a šta je radila Rada Trajković", poručila je Brnabić.

Brnabić: Da budemo pobednici četvrte industrijske revolucije

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se Vlada trudi da u programe digitalizacije uklјuči opštine sa većinski sprskim stanovništvom na KiM, ocenivši da je digitalizacija šansa za Srbiju.

"Živimo u doba industrijske revolucije. Ne smemo da propustimo šansu koju imamo. Mi smo nacija talentovanih, pametnih i sposobnih lјudi. Hajde da budemo pobednici Četvrte industrijske revolucije", rekla je Brnabić za TV Pink.

Ona je podsetila da je direktor Kancelarije za informacione tehnologije više puta bio na KiM, poslednji put u Gračanici, gde je odneo opremu i pustio u rad elektronske servise.

"Sskole u Kosovskoj Mitrovici imaju specijalizovana odelјenja za informacione tehnologije. Uveli smo i programiranje. Pokušavamo da uradimo sve što je moguće", rekla je Brnabić.

Ona je istakla da sektor informacione tehnolohije i usluga raste, u proseku, iznad 25 odsto iz godine u godinu i postaje naša osnovna izvozna industrija.

"Mi smo u prvih sedam meseci imali više od 800 miliona evra čistog izvoza. Imamo suficit koji raste, u proseku, iznad 25 odsto iz godine u godinu. To su stvari koje će nas pomeriti unapred.To je naša nafta, naše zlato. To je ono gde će Srbija biti lider", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da će se tek pokazati šta će digitalizacija značiti za mlade, za njihov ostanak i povratak u zemlјu, kao i za budžet i penzije.

Brnabić je podsetila da je, kada je postala predsednica vlade, rekla da će digitalizacija biti jedan od prioriteta, ali da je bilo mnogo poslanika koji su se tome rugali. Ona je istakla da je jedini koji ju je podržao i prepoznao značaj digitalizacije bio predsednik Aleksandar Vučić.

Brnabić je naglasila da u 21. veku, zahvalјujući elektronskoj upravi, Srbija može da svojim građanima pruža usluge 24 sata dnevno, sedam dana u nedelјi, 365 dana u godini, bilo gde da se oni nalaze.

Ona je dodala da još mnogo toga treba da se uradi na tom polјu.

Brnabić je podsetila da će od 1. januara, ako Skupština Srbije usvoji izmene i dopune seta poreskih zakona, koje će u narednih nekoliko nedelјa Vlada Srbije predložiti parlamentu, novozaposleni u rastućim preduzećima, koji povećavaju broj zaposlenih, biti oslobođeni 70 odsto poreza na zarade i doprinose u prvoj godini, 65 odsto u drugoj godini i 60 odsto u trećoj godini.

"To će doprineti zapošlјavanju mladih, koji nemaju iskustvo i ulaganju u njihovo obrazovanje i obuku", dodala je Brnabioć.

Podsetila je i da se od 1. januara očekuje novo povećanje penzija, iznad pet odsto, kao i povećanje plata za zaposlene u javnom sektoru.

"Za medicinske sestre i tehničare 15 odsto, za doktore 10 odsto, u oblasti nauke i kulture 10 odsto, u prosveti devet odsto, a u državnoj upravi osam odsto", rekla je Brnabić, dodajući da se ukida 0,5 odsto na poreze, kako bi se olakšalo privredi.

"Podižemo životni standard građana i konkuretnost Srbije", poručila je Brnabić.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
8 103 450 3154
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike