MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Bićemo nesalomivi bedem dok god smo jedinstveni
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
8 101 440 3082
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: Bićemo nesalomivi bedem dok god smo jedinstveni

01. januar 2019. Izvor: Tanjug

Srpski narod na Kosovu i Metohiji će se i u vremenu pred nama držati čvrsto i biti nesalomivi bedem dok god nastupa odlučno i ujedinjeno, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić u novogodišnjem intervjuu za televiziju "Most" iz Zvečana.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: TV Most

Srbija će, kako je istakao, osim što će nastaviti da se bori za mir i da garantuje bezbednost našeg naroda u pokrajini, u 2020. godini koncentrisati i na to da svakom svom građaninu u nevolјi pomogne na najkonkretniji način.

"Ne može da se dogodi da iz medija saznajemo da šestočlane porodice žive u kućama koje se urušavaju i da bebe žive pod istim krovom sa domaćim životinjama, da lјudi dočekuju praznike, a da nemaju da daju hleba i mleka svojoj deci", rekao je Đurić, objasnivši da je političkim predstavnicima Srba sa KiM i rukovodiocima centara za socijalni rad dat jasan i kratak rok da dopru do svakog građanina.

Ko nije spreman da radi, taj više neće biti na svom mestu od kraja januara ili početka februara, poručio je Đurić.

"Ako u datom roku ne budemo videli da su počeli da rešavaju konkretne probleme građan, onda će početkom februara uslediti njihove smene, i ne interesuje me ko kojoj frakciji pripada", upozorio je direktor Kancelarije za KiM.

U predstojećoj godini će, kako je precizirao, jedan od prioriteta biti i očuvanje bezbednosti naših lјudi na KiM i mira, a predsednik Aleksandar Vučić, prema Đurićevim rečima, garantuje, ne samo svojom funkcijom, već i svojom ličnošću, dušom i na svaki drugi način, bezbednost srpskog naroda.

Kao jedan od najvećih izazova u 2019. godini Đurić je naveo napad na slobode srpskog naroda, što se ogleda, između ostalog, u velikom broju montiranih procesa koji se vode da bi se okrivili Srbi i Srbija.

"Srbima hoće da stave flaster na usta i da im zabrane da govore i misle i zato se sudi Ivanu Todosijeviću, da bi se Srbi zastrašsili, da bi se napisala nova istorija, da bi srpska deca učila kako je njihova UČK (OVK) epopeja bila slavna i oslobodilačka. To je nesloboda i nedemokratija, i suprotno od svega onoga što proklamuju njihovi politički lideri", objasnio je Đurić.

Kako je istakao, doneta je odluka da je sloboda Ivana Todosijevića crvena linija, i ako bude dovedena u pitanje, Srbi neće učestvovati ni u jednoj instituciji pod nadležnošću Prištine.

"Mi ćemo prvo da damo plate u srpskim institucijama da lјudi ne bi ostali bez posla, a onda da im lepo kažemo da izađu iz prištinskih institucija, pa neka se oni igraju džave, ali bez Srba. Srbi će nastaviti da imaju svoje institucije i svoj sistem. U bezbednost tih institucija i sistema nemojte da dirate, osim ako ne zelite da imate obnovu sukoba, a nisam siguran da vam je to pametno, jer ovo nije 1999. godina", upozorio je Đurić.

Prema njegovim rečima, najbolјe je da niko nikoga ne dira i da pustimo jedni druge da živimo u miru.

"Srbija danas nije sama, ima prijatelјe, partnere i saveznike u međunarodnoj zajednici, a vi, gospodo iz Prištine, nemojte da računate da će oni koji su vas 1999. podržali podržati i danas. Možda ste im i dalјe simpatičniji nego mi, ali niste im ni blizu onoliko simpatični i bliski kao 1999. godine, jer dobro znaju i ko ste i šta ste i kakvi ste kriminalci i šta ste napravili od teritorije koja vam je data na upravlјanje za manje od dve decenije", poručio je Đurić.

On je naglasio da su Srbija i srpski narod spremni da brane svoje svetinje na KiM na svaki način, i podsetio da je upravo Srpska lista sprečila usvajanje zakona o verskim zajednicama koji je ugrožavao prava i nepovredivost Srpske pravoslavne crkve u pokrajini.

"Da nismo uzeli deset od deset mandata, oni bi se lako dogovorili sa ovima i onima da bi taj njihov zakon prošao. Beograd sada odgovara za to kako rade naši predstavnici, i ja prihvatam tu vrstu odgovornosti. Dok sam ja odgovoran i dok sprovodimo politiku kakvu nam je naložio predsednik Vučić, takav zakon nikad neće proći", rekao je Đurić.

On se osvrnuo i na napad na Stanišu Jovanovića u Cernici, podsetivši da je reč o 84. etnički motivisanom incidentu u 2019. godini i da to govori o razmerama pritiska na naš narod na KiM.

Kako je konstatovao, očigledno je da je atmosfera međuetničkih tenzija i dalјe prisutna i da je inspirisana i da se svakodnevno hrani permanentnim okrivlјivanjem Srba za sve.

On je ocenio da srpski narod na KiM čeka teška godina, ali i godina u kojoj će biti zaposlene stotine novih lјudi u zdravstvu i prosveti i drugim javnim ustanovama, i javne ustanove voditi daleko više računa o interesu građana.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
8 101 440 3082
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike