MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Još dve osobe na Severu KiM inficirano Kovidom 19
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: Još dve osobe na Severu KiM inficirano Kovidom 19

29. mart 2019. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić saopštio je da su na severu KiM registrovana još dva slučaja zaraze virusom korona.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Jedna inficirana osoba je iz Kosovske Mitrovice, a druga iz Leposavića, 1976. i 1977. godišta, i oni su smešteni u KBC u Kosovskoj Mitrovici, preneo je Đurić.

"Kada je reč o srpskim sredinama na KiM, sada se nalazimo na prekretnici, ili će gvozdena disciplina početi da se primenjuje ili ćemo postati novo žarište stravične epidemije, i to u uslovima koji su za naše lјude na KiM znatno teži nego za bilo koji drugi deo Srbije, zbog blokade normalnog kretanja koju je Priština nametnula, uz takse", rekao je Đurić.

On je naveo da je Srbija preduzela opsežne mere da obezbedi sigurno snabdevanje lјudi na severu KiM, da hrane i svega što je neophodno bude dovolјno.

Dodao je da u ovoj situaciji probudila solidarnost, i da više od 2.000 volontera svakodnevno dostavlјa pmoć.

Đurić je dodao da je dvoje novoobolelih smešteno u KBC u Kosovskoj Mitrovici, i verovatno će biti prebačeni u Niš i druge nadležne ustanove.

"Zaista preklinjem naše lјude na KiM da poštuju mere i preporuke Vlade Srbije da ostanu kod kuće i da samo kada je nužno, neophodno i onako kako je propisano merama, izlaze, samo do prodavnice, po najnužnije, i to samo oni koji ne spadaju u najugroženije kategorije”, rekao je Đurić.

To je, kaže, jedini način da se sigurno sačuvamo od toga da Kosovska Mitrovica, i uopšte srpske sredine, koje su i inače getoizirane na KiM, ne postanu žarište.

Đurić je naglasio da na KiM postoji drugi problem - što su privremene insitucije u Prištini u drugi plan bacile pripremu za pandemiju i sada se bave borbom za to ko će da bude biti premijer.

On je dodao da je Beograd uspostavio “crvene telefone”, odnosno direktne linije komunikacije sa međunarodnim misijama i institucijama u Prištini, kako bi bar saniteti mogli normalno da prolaze, kao i tarnsportni kamioni sa hranom i živnotim namirnica.

Đurić je naveo da su srpske sredine bolјe snabdevene od albanskih, pa su hilјade lјudi iz albanskih dolazile u srpske sredine da kupuju brašno i druge potrepštine, što je dovelo do velike cirkulacije stanovništva.

Zato je, kaže, ograničena prodaja brašna na po jedan kilogram, ali ne u želјi da se bilo kome uskrati pravo da kupi neku od osnovnih životnih namirnica, već kako bi se lјudi što manje kretali.

Đurić je naveo i da je deo zaštitne opreme, koju je Srbija dobila kao pomoć, već dopremlјen na KiM, a da očcekuje da toga bude i više.

On je rekao i da je na KiM više od 90 lјudi zvanično obolelih, a da su srpskim sredinama uspostavlјeni specijalni telefoni, koji su dostupni na sajtu Kancelariji, koje građani mogu da pozovu, ako imaju simptome, a onda epidemiološke službe izlaze na teren, uzimaju uzorke.

Direktor Kancelarije za KiM kaže da mu je na neki način drago što smo su Srbi pokazali da su najbolјi kada je nateže i kada se okupimo, te da iako ima i ovde onih koji bi želeli da šalјu poruke podele, sada nije vreme za to, već je, kaže, vreme da se okupimo potiv zla koje nas je snašlo.

Đurić je istakao da među Albancima traje politički haos, sukobi i potpuno odstusvo fokusa na pandemiju.

“

Za sada izgleda da će Alјbin Kurti ostati v.d. pokrajinskog premijera, do izbora nove vlade, a kada bi to moglo da se dogodi, niko ne zna. Čak ne postoji saglasnost oko toga da li treba da se uvede vanredno stanje”, ukazao je Đurić.

Zato su, kaže, Srbi na KiM daleko ugroženiji, i zato Beograd vodi računa da naši timovi posete i Orahovac, i Veliku Hoču i Klinu, koja se nalazi pod potupnom izolacijom.

“Mi se time bavimo, a kod njih postoji odsustvo fokusa na pandemiju i to počinju da primećuju i kritikuju i diplomate u Prištini”, rekao je Đurić.

Dodao je da je zabrinut zbog toga što je KiM drugo epidemiološko područje u odnosu na ostatak Srbije, i što će, ukoliko epidemija počne nekontrolisano da “divlјa” u albanskim sredinama, naši lјudi biti izloženi povišenom riziku.

“Jedini način da to izbegnemo je da ostanemo kod kuće”, zaklјučio je Đurić.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike