MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Rezolucija 12 44 nije ono što mislimo
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Rezolucija 12 44 nije ono što mislimo

10. jun 2020. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksnadar Vučić rekao je danas da je Rezolucija 12 44 kompleksan dokument i da to nisu samo one dve rečenice koje se u Srbiji pominju, jer nam idu u prilog, one u kojima se priznaje integritet naše zemlјe.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

On je za tv Pink rekao da mora da se zna šta sve sadrži taj dokument, koji je omogućio pogrom 2004, pa i naredne procese, od jednostranog proglašenja nezavisnosti 2008, stava Međunarodnog suda pravde i strašnih grešaka koje smo napravili.

"U preambuli, na primer, piše i da će KIM biti predmet delovanja Haškog tirbunala, to nikada narodu nismo rekli", istakao je Vučić i dodao da je na osnovu toga mnogo lјudi isporučeno Haškom tribunalu, ali je, ističe, ponosan što u tome nije učestvovao.

U članu 11 se radi o najsnažnijoj reafirmaciji sporazuma iz Rambujema, koji smo mi prethodno odbili, a koji govori o sprovođenju referenduma za konačni status KiM, ukazuje Vučić i dodaje da je i to deo rezolucije.

Ističe i da se u članu 2 govori isklјučivo o nasilјu i represiji snaga SRJ, a nigde o represiji ili zločinima OVK, što znači, kako objašnjava, da smo mi krivi za sukob na KIM.

"U tačkama 10 i 11 uspostavlјa se međunarodno prisustvo UNmik administracije plus privremeni prištinski organi vlasti, čime se derogira prisustvo srpskih, ne samo policijskih i vojnih snaga, već i civilnih, a na početku se kaže da moraju da se povuku sa KIM", ističe predsednik.

"Na svemu ovome je instirala albanska strana, a mi smo čitali samo ove dve recenice, a nikada ove druge", primećuje on i dodaje da su te dve tačke uvršćene u dokument samo da bi se zadovolјio ruski interes u tom trenutku, da ne bi moglo da se kaže da je potpuna srpska kapitulacija i prihvaćeno otceplјenje Kosova od Srbije, a suštinski je stavlјeno mnogo elemenata koji će kasnije omogućiti Ahtisariju i drugima sa svojim planovima da izlaze i dovesti do pogroma 2004, a zatim do samoproklanovane nezavisnosti 2008.

Umesto da se mudro suprotstavimo svemu tome, mi smo pravili strašne greške, ukazuje Vučić, zaklјučno sa MSP.

Ocenjuje da i dalјe imamo tešku situaciju, jer je na KIM 93 odsto Albanaca.

"I u tim uslovima dobro se borimo i moramo da se drzimo tih delova rezoliucije o nasem integritetu, ali niko od njih nije glup, oni su učestvovali u pripremi", dodaje predsednik.

On napominje da je ovo morao da kaže, jer ne možemo zabijati glavu u pesak.

"Ne mogu da spavam zbog KiM, boriću se zajedno sa svima drugima, snaznije nego što sam se borio prethodno", poručio je Vučih.

Upitan da komentariše stav Miroslava Lajčaka, ocenjuje da Lajčak nije mislio da se dijalog pokrene od nule.

"Moj osećaj je da je on mislio, a nije to rekao, na kompletnu primenu Briselskog sporazuma, ''sa plus plus'' i da se tako zavrsi cela priča. Albanci ni na to nisu spremni, oni misle da je to samo pitanje forme kako Srbija da ih prizna", zaklјučuje Vučić.

Vučić: Neki misle nek "padne" Kosovo,samo nek padne i Vučić

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da neki njegovi politički oponenti pred izbore "rešenje" za KiM vide u referendumu na kome bi se reklo da je Kosovo Srbija, što, inače, već stoji u Ustavu, dok oni koji bojkotuju izbore i ne brinu za Kosovo, već se samo nadaju da će on "pasti" na tom pitanju.

Gledao je, kaže, sinoć predizbornu emisiju u kojoj su gostovali njegovi politički protivnici, trudeći se da čuje nešto iz njihog programa, ali je, dodaje, video samo kako su se ujedinili protiv njega.

"Nije bilo važno što Uglјanin govori o srpskoj hegemoniji, o fašističkoj tvorevini, jer im je bilo važno da se govori protiv Vučića, a ne da se uradi nešto za zemlјu", primetio je.

Zato se, kaže, danas i oni koji bojkotuju izbore i njihovi "medijski pomagači" nadaju potpunoj legalizaciji srpske propasti na Kosmetu, za šta bi njega optužili i rekli da su "dočekali Vučića", dok ih baš briga za KiM".

"To je - nećemo da se borimo, nećemo da pomognemo državi, rešićemo se kamena oko vrata, ali rešićemo se i Vučića", dodao je predsednik.

Vučić je rekao takođe da ne vidi kako bi se pitanje Kosova i Metohije, u trenutnoj situaciji, moglo rešavati na referendumu, kako to predlažu neki od njegovih političkih oponenata, jer ne zna šta nam ko nudi, te o čemu bi se građani izjašnjavali.

“Šta nam ko nudi? Šta bi bilo pitanje na referendumu”, upitao je Vučić, komentarišući navode pojedinih opozicionih lista da rešenje za KiM vide - na referendumu.

“Kada ih pitate - šta ćete da uradite sa KiM, kažu - da idemo na referendum, da kazemo da je KiM Srbija. Za to ne moramo na referendum, imamo to već u Ustavu. I šta ćemo onda? Da kažemo Amerikancima, Evroplјanima da nećemo ni da razgovaramo? Pa, onda kažite lјudima i šta su posledice”, naveo je Vučić.

A, posledice, ističe, mogu da budu i sukob sa Albancima i da “vraćamo našu decu u sandicima”, što, ističe, nikako ne želi.

Zato i pregovaramo, poručio je predsednik Srbije.

“Šta ćemo da radimo ako nas izoluju svi? Hoćete sankcije kao 90-ih da nemamo investicije? Ja u tome neću da učestvujem”, rekao je Vučić.

Naveo je i da se više borio i uradio za Kosovo i Metohiju od svih koji ga optužuju da će da izda KiM.

Dodao je da su zato i važni izbori 21. juna, jer bi se svi drugi, ako budu mogli, ujedinili protiv njega.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike