MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Težak razgovor, zastupali smo interese Srbije
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Težak razgovor, zastupali smo interese Srbije

16. jul 2020. Izvor: Tanjug

Važna pitanja smo pokrenuli danas u Briselu, ali biće teško, jer ne razgovaramo samo sa Prištinom, već i sa Briselom i sa najmoćnijim zemljama koje su priznale Kosovo, izjavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka u okviru dijaloga Breograda i Prištine u Briselu, javlja Tanjug.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

"Dobro smo se pripremili za sastanak, dobro smo ga vodili i na najbolji način zastupali interese Srbije", preneo je Vučić novinarima nakon sastanka u Briselu.

Ponovio je da od srede slede razgovori na tehničkom nivou, a da će se od septembra otvoriti i neke druge teme, poput najtežeg pitanja - imovine.

"Tražio sam i Zajednicu srpskih opština... Videćemo kada će to doći na dnevni red", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je ponovio da razgovori koje Beograd vodi u Briselu nisu nimalo laki.

"Teško je, ali nismo ni očekivali da nam bude lako u Briselu", rekao je Vučić.

Vučić je izjavio večeras da očekuje da se od septembra otvore neke druge teme u dijalogu sa Prištinom, uključujući najtežu, pitanje imovine, te naveo da je on tražio da to bude formiranje Zajednice srpskih opština, dok je Priština, kaže, imala neku drugu ideju.

Predsednik Srbije je nakon nastavka dijaloga u Briselu ponovio da Beograd i Priština imaju dijametralno suprotne zahteve.

"Ne možete pobeći od onoga što je potpisano i na tome ćemo nastaviti da insistiramo", rekao je Vučić novinarima.

Vučić je istakao da je Srbija bila ozbiljna i odgovorna i da se to videlo tokom dijaloga.

"Mi smo došli da napravimo napredak, a sad neka Evropljani procenjuju kako i na koji način je druga strana tome pristupila", rekao je predsednik Srbije.

Vučić: Tražili smo da otvore arhive OVK

Predsednik Srbije rekao je da je razgovarano o nestalim i interno raseljenim osobama, kao i ekonomiji.

Srbija je, kaže, stavila do znanja da nikada neće štititi bilo koga i da zbog porodica koje su izgubili bližnje želi da budu pronađena mesta gde su sahranjeni.

Predsednik Srbije je preneo da se kao nestale osobe vodi 1.643, odnosno 1.644 osobe, od kojih su 570 Srbi.

"Rekli smo da želimo da odgovorimo na sve zahteve Albanaca, da pokažu mesto na mapi gde god im se čini da bi mogli biti, da smo spremni zajedno sa njima i EU da potražimo dali nešto ima ili ne. Ali smo tražili isto pravo za nas jer nismo imali pristupa do sada lokacijama na Kosovu, kao što su Košare, Istok i druga mesta", rekao je Vučić.

Vučić je kazao da će se razgovor na tu temu nastaviti iduće srede na tehničkom nivou, a da će potom biti pokušano da se pronađe politički konsenzus.

"Suština je da su Albanci tražili da se otvore sve vojne i policijske arhive, ali smo rekli da moraju da otvore arhive takozvane OVK, da bismo mogli da vidimo gde su ubijani Srbi i drugi nealbanski živalj", objasnio je predsednik Srbije.

"Kako smo to izgovorili kao da smo tražili da naselimo celu zemlju na Merkuru ili Veneru za sedam dana", konstatovao je Vučić.

Rekao je da su dugovoren principi, a jedan je da će se raditi zajednički sa Crvenim krstom, prihvatiti pravila i iskazati politička volja za potragom za nestalim licima.

Kada je reč o interno raseljenima rekao je da ih ima oko 220.000, od kojih su 177.000 Srbi.

"Nikada nije postojao ratni konflikt kao na Kosovu da se samo 1,9 odsto stanovništva vratilo na ognjišta. Nadamo se da ćemo naći rešenje za ovo pitanje", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je podvukao da onima koji žele da se vrate mora biti garantovana bezbednost i sigurnost.

Da napravimo trgovinski sporazum dobar za sve

Preneo je i da je jedna od tema današnjih razgovora u Briselu bila i ekonomija, te ukazao da je potrebno da se dođe do trgovinskog sporazuma, koji bi bio dobar za obe strane, i za Beorgad i za Prištinu.

"Nisam siguran da su svi razumeli da treba da se razgovara o ekonomiji, neki su došli da pričaju o ratnoj odšteti... Odbio sam to i rekao da nema smisla da o tome razgovaramo", preneo je Vučić novinarima u Briselu.

Kako kaže, Beograd se zalaže za ukidanje svih barijera, ali da niko ne može da nameće da moramo da primamo nešto sa prečatom i natpisom "Republika Kosovo", koju ne priznajemo.

"Da nađemo nešto... da napravimo trgovinski sporazum dobar i za jedne i za druge. Imamo ša da ponudimo, nadam se da i Priština ima šta nama da ponudi i verujem da to može da bude u korist pravljenja dobrog okruženja", rekao je Vučić.

Beograd posvećen dijalogu, da se približimo po bilo kojem pitanju

Vučić je rekao večeras da će Srbija biti posvećena dijalogu sa Prištinom i da je važno da se približimo po bilo kom pitanju.

Na pitanje novinara u Briselu da li je izvesno da bi do kraja godine ili na proleće mogao da se postigne okvirni sporazum, uz opasku da je mandat EU posrednika Miroslava Lajčaka ograničen, kaže da vreme nema veze sa sustinom.

"Slušam to već osam godina. Ako možemo da se približimo po bilo kom pitanju biće dobro, ali, da sacekamo, da vidimo. Vreme nema veze sa suštinom, a suštinski nisam video predlog koji bi mogao da ponudi to", rekao je Vučić novinarima i dodao da ćemo svakako biti posvećeni dijalogu.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike