MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Porfirije i Joanikije: Kosovski zavet temelј srpskog naroda
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 517 3621
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Porfirije i Joanikije: Kosovski zavet temelј srpskog naroda

28. jun 2021. Izvor: Tanjug

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije i mitropolit crnogorsko - primorski Joanikije poručili su danas na Gazimestanu da je kosovski zavet temelј slobode i stvaranja srpskog naroda, a da je svaka poseta Kosovu i Metohiji povratak očevini.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Patrijarh i mitropolit su danas obeležili Vidovdan na Kosovu i Metohiji, a proslava nacionalnog praznika počela je liturgijom u manastiru Gračanica koju je služio patrijarh Porfirije uz sasluženje mitroplolita Joanikija, vladike Teodosija i još nekoliko arhiepiskopa.

Nakon liturgije u manastiru, patrijarh i arhijereji služili su opelo stradalima u Kosovskom boju 1389. godine na Gazimestanu, a neposredno pre početka opela, patrijarh je obraćajući se okuplјenima kod Spomenika Kosovskim junacima poručio da ukoliko srpski narod izgubi svoj koren i svoj duhovni identitet, onda će izgubiti sve.

"U tom slučaju možemo biti jedna bezoblična masa od koje se može praviti gotovo sve", kazao je patrijarh.

Ukazao je i da je vojska cara Lazara u boj sa Osmanskim carstvom bila zbog odbrane identiteta.

"To je novozavetna bitka, za nas je kosovski zavet novi zavet ili kosovski podvig, podvig preobražavanja i uzrastanja u Hristu, u svakom dobru i vrlini, zato je danas važan Vidovdan kao praznik, ali je važno poimanje tog zaveta na Lazarev, Hristovski način", naveo je patrijarh.

Naglasio je da kosovski zavet nije imao za cilј da bilo koga eliminiše i izbriše, nego naprotiv, da upravo utemelјi te jevanđelјske vrednosti koje se mogu sve skupiti u dve koordinate - lјubav prema Bogu svim svojim bićem i lјubav prema drugim lјudima ko god da su oni, kao prema samome sebi.

"A ako nije tako, onda je to znak da treba još da rastemo u Hristu", naglasio je patrijarh.

Prema njegovim rečima, autentični i pravi Srbi neće imati problem sa bilo kim.

Jedna od poruka patrijarha Porfirija bila je i da svaki put kada Srbi dolaze na Kosovo i Metohiju dubinski znaju i osećaju da su se vratili u svoj dom.

"Svaki put kada dođemo na ovu zemlјu dubinski znamo da smo se vratili u svoju očevinu. O tome svedoči Gračanica, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, toliko svetinja svedoči o tome da je ovo dom", rekao je patrijarh.

Mitropolit Joanikije je naglasio da je kosovska žrtva ugrađena u temelјe srpske istorije, kao i da je ostala glavna tema srpske novozavetne misli, književnosti i umetnosti.

Kako je dodao, iz tog razloga kosovski zavet predstavlјa temelј slobode i stvaranja srpskog naroda.

"Kosovska žrtva je i dan danas izvor našega nadahnuća, izvor vode žive, duha svetoga, jer nas Gospod miluje zbog svetoga kneza Lazara i kosovskih junaka i svih onih koji su njihovim putem išli i živote svoje polagali i glave davali za veru i za svoju otadžbinu", kazao je mitropolit u svojoj besedi.

"Svako ko je sabran u zajednici i u sećanju iznova obnavlјa kosovski zavet. Zato je hrišćanska misija da širi lјubav i zajedništvo", poručio je mitropolit.

Ukazao je na to da prvo ne bi trebalo da se delimo u svoijim kućama, već da je potrebno da se mirimo i prevazilazimo nesporazume.

"Potrebno je da se objedinimo, nađemo snage da idemo dalјe jer je naša snaga u jedinstvu, a ne u svađama i u razdoru", naglasio je mitropolit.

Kako je naveo, srpski narod ma gde išao i gde god se nalazio, kada dođe na Kosovo i Metohiju, oseća da je svoj na svome rođenom ognjištu.

"To nije osećanje ni mržnje, ni pakosti, niti osvete, niti bilo čega drugoga, nego osećanje lјubavi i plemenitosti", naveo je mitropolit Joanikije.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 517 3621
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike