MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković: Rosu uhapsile Dejana Spahića oteli sanitetsko vozilo
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić za RTS: Jedva je izbegnut najteži scenario pre dva dana na KiM, bili smo na korak od katastrofe

02. avgust 2022. Izvor: RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da smo prošli kroz teška dva dana i plaši se da ćemo proći kroz mnogo teških dana. "Suština problema je da neki u regionu misle da kada postoji opšta histerija zbog rata u Ukrajini da ostvare svoje interese", napomenuo je Vučić i dodao da smo bili na korak od katastrofe.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: RTS

Predsednik Vučić je istakao da je jedva izbegnut najteži scenario pre dva dana na Kosovu i Metohiji, bili smo na korak od katastrofe.

"Uz sve incidente kojih je bilo više za 50 odsto od kada je Kurti došao na vlast lјudi su iole normalno živeli. Priština se poziva na sporazum iz 2011. godine koji je za nas vrlo loš, a potpisao ga je Borko Stefanović kao Tadićev izaslanik u to vreme, prema njemu dve strane imaju pravo da za ulazak i izlazak uvode reciprocitet. Ali, mi ne možemo da pustimo lјude sa ličnim kartama Kosova bez propratnog dokumenta jer bismo time priznali nezavisnost Kosova. Ali oni taj sporazum tumače kao da imaju pravo i za Srbe sa KiM da uvode, ali nemaju, jer oni ne predstavlјaju drugu stranu, čak ni iz njihovog ugla. Time namerno žele da maltretiraju Srbe sa KiM", rekao je predsednik Vučić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Dodaje da, kada je reč o registarskim tablicama, uopšte nisu u pravu.

"Oni su ukinuli Unmikove KS tablice na koje smo imali pravo da se pozivamo, s cilјem da se ukinu KM tablice kako Srbi nikada ne bi mogli da kažu da postoji bilo šta od države Srbije na KiM", naveo je Vučić.

Najavio je da će u sredu u ranim popodnevnim satima razgovarati sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, a razgovarao je i razmenjivao poruke sa brojnim svetskim liderima, uklјučujući francuskog predsednika Emanuela Makrona, a sa Miroslavom Lajčakom je, kaže, razgovarao bar 10 puta.

Dejana Spahića oteo tzv. task fors pod kontrolom Kurtija

Komentarišući vest da su na severu KiM pripadnici Rosu zaustavili sanitetsko vozilo koje su zajedno sa vozačem Dejanom Spahićem odveli u nepoznatom pravcu, Vučić je rekao da to nisu učinile jedinice Rosu već specijalna obaveštajna agencija tzv. task fors, kojom direktno upravlјaju Alјbin Kurti i prištinska vlada, a akciju je predvodio Džavid Tahiri.

"Uhvatili su Srbina ni krivog ni dužnog, koji je prevozio lekove. Reći će da je kriv jer je bio na demonstracijama u blizini barikada, kao da je to ne znam šta. Pa svi Srbi su na barikadama jer se bore, jer ne misle da je Kosovo nezavisna država i onda Kurti pred Kvintom kaže da će da se bori protiv mafije i kriminala, a oni kažu 'naravno'. Svi Srbi su mafijaši sem onih koji kažu da je Kosovo nezavisno", rekao je Vučić.

Dodao je da nisu imali pravo na privođenje, kako zbog regionalne policije, tako i zbog toga što nisu obavestili gradonačelnike četiri grada na severu KiM.

Ističe da ni NATO nije reagovao iako je morao.

Zapadu nije u interesu nemir na KiM, SAD će na kraju uvek podržati Prištinu

Vučić je napomenuo da svako ko misli da se može sačuvati mir sa Alјbinom Kurtijem, greši iako, kako kaže, nikome na Zapadu nije u interesu nemir na KiM.

"Ne mislim da Zapadu odgovara sukob, ne mislim da to odgovra Amerikancima, ali će oni uvek kada dođe do stani-pani, uvek će njih podržati, njihovo je čedo. Podržaćete svoje dete čak i ako je krivica jednaka ili veća vašeg deteta. Oni ovo čedo lјulјaju već 25 godina", naveo je predsednik Vučić.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Tomasa Tajnera, stručnjaka za hladnoratovske kopnene snage i odbrambenu strategiju Alijanse, da će, ukoliko se Srbija usudi da napadne KiM, Alijansa reagovati u roku od nekoliko sati, Vučić je rekao da je reč o izmišlјenom scenariju.

"Imamo korektan odnos sa Kforom, video sam se sa generalom Mojsilovićem dva ili tri puta, Srbiji niko nije pretio, niti će. A scenario koji je on izmislio je scenario za malu decu... To da će Srbiju za nekoliko sati da pobede verujem da nikome ne pada na pamet", rekao je Vučić.

Kaže da što se tiče "uvlačenja rogova u vreću" nema problem s tim, da će uvek da kleči i moli za mir.

"Ali kada neko pređe granice i ugrozi živote naših lјudi i kada misli da može da čini pogrom jer misli da su suverena država - niste. Srbija ne može da napadne KiM, jer Kosovo i Metohija po međunarodnom pravu i rezoluciji 1244 pripada Srbiji", kaže Vučić.

Vučić kaže da će ići u Brisel

Predsednik kaže da će otići na sastanak u Brisel 18. avgusta sa predstavnicima Prištine, iako ne očekuje ništa od tog sastanka jer, kako kaže, ne zna ni o čemu se može razgovarati sa Kurtijem.

"Otići ću u Brisel nije mi teško, ne očekujem ništa, ko god misli da je sa Kurtijem moguće sačuvati mir, mislim da mnogo greši, znam sa kim imam posla", rekao je Vučić.

Povodom izjave analitičara Škelјzena Malićija da "nije u stanju da organizuje prave barikade i aktivira paramiliratne oružane grupe za pritisak na KiM, pa da zato organizuje Pobune kratkog daha", Vučić je rekao da ništa on nije organizovao, već sam narod.

"Celu noć i pola dana sam se mučio sa rukovodstvom Srba da povuku barikade, znam da niko neće da poveruje, ali nisu hteli da ih sklone, odlučnost je bila veća nego ikada, sve snage nisu bile ni blizu dovolјne da probiju barikade, bili su spremni da se suprotstave. Uradio sam sve što sam mogao da se sačuva mir", poručio je Vučić.

Ponosan je, kaže, na jedinstvo koje imamo sa našim narodom na Kosovu i Metohiji. "Postavlјam pitanje šta je Srbija uradila. Ništa mi nismo uradili i opet smo mi krivi", istakao je predsednik.

"Nisam ja ni Milošević ni Tadić nisam naučio da gubim, nikom nisam pretio, ružnu reč rekao, ali pokušate li da napravite nešto od Srbije što ste već radili u prošlosti, onda ćete se suočiti sa drugačijim odgovorom", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike