MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković: Suspenzija Đurića samo zato što je stao u odbranu Srba na KiM
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković: Suspenzija Đurića samo zato što je stao u odbranu Srba na KiM

03. novembar 2022. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je Policijski inspektorat tzv. Kosova danas doneo odluku da suspenduje direktora regionalnog policijskog direktorata Sever, Nenada Đurića, samo zato što je stao u odbranu Srba na KiM.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

"Alјbin Kurti je doneo odluku da razreši Đurića, samo zbog toga što je stao u odbranu srpskog naroda na sveru Kosova i Metohije", rekao je Petković na pres konferenciji u Palati Srbije.

On je kazao da je razlog za Đurićevu suspenziju to što je juče stao u odbranu i zaštitu svojih policajaca, koji su, zajedno sa gradonačelnicima četiri opštine na severu KiM, doneli odluku da ne izdaju pisane ukore vozačima sa KM registarskim tablicama.

Petković je naveo da je o tome obavešten i specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

"Kurtijeva ideja je da pogazi sve što smo se dogovorili u Briselu, i to sam preneo Lajčaku", rekao je Petković.

On je kazao da nema ničeg prirodnijeg od odluke koju je Đurić doneo da ne pišu ukore, jer je time, kako je naveo, Đurić želeo da sačuva nadležnosti regionlanog direktorata na severu, ali i poredak Briselskog sporazuma, posebno kada je reč o policiji.

"Pored toga, Đuriću se stavlјa na teret i nekakvo krivično delo sabotaže i poziva na otpor. Nije mi jasno u čemu je sabotaža i u čemu je takozvani poziv na otpor to što je Đurić na konferenciji za medije rekao da ne želi on, niti bilo koji od srpskih policajaca, da učestvuju u progonu srpskog naroda na KiM, jer to nije cilј postojanja policije na severu KiM , kako je i dogovoreno tačkom devet Briselskog sporazuma", rekao Petković.

On je upitao šta je sporno u tome što je Đurić rekao da ne želi da učestvuje u odlukama Alјbina Kurtija, koje su političke i koje imaju za cilј napad na srpski narod na Severu Kosova i Metohije.

"Neće ni jedan srpski policajac da učestvuje u nasilnim aktima Alјbina Kurtija i da zaustavlјa svoje komšije, ni roditelјe dece koji u tim automobilima sa KM tablicama prevoze decu u školu ili da zaustavlјa vozače koji voze lјude u sanitetima", rekao je Petković.

On je dodao da je Lajčaku preneo sve što se događa i da mu je rekao da je ovo početak razgradnje briselskog poretka na KiM.

"Nema Kurti pravo da smenjuje Nenada Đurića, s obzirom da direktora Regionalnog političkog direktorata na severu postavlјa i bira srpski narod na KiM, odnosno predlažu ga četri gradonačelnika opština na severu KIM", kazao je Petković.

On je zapitao u čemu je greška Đurića koji je rekao da je Priština juče na sever protivpravno poslala patrole albanske policije.

"Ona nema šta da traži na severu KiM, jer tamo postoji srpska saobraćajna policija koja ima svoje nadležnosti i radi svoj posao. Oni su to uradili mimo nadležnosti i bilo kakvog obaveštenja Direktorata na severu. Šta je pogrešio Đurić kada je rekao da se mimo znanja tog istog direktorata na severu grade nelegalno četiri baze i to u kopnenoj zoni bezbednosti ", naveo je Petković.

On je dodao da su srpski policajci tamo da čuvaju javni red i mir i da nisu tu da budu zloupotreblјeni od Prištine za neke političke cilјeve, među kojima je, kako je kazao, i taj da se preregistracijom dovede srpski narod na KiM do prosjačkog štapa i istisne država Srbija sa KiM, ali i da se protera srpski narod sa vekovnih ognjišta.

"Neće nijedan srpski policajac, uklјučujući i Đurića, da nosi jaram Kurtija", kazao je direktor kancelarije za KiM.

Petković je pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje na nasilno ponašnje Kurtija i dodao da niko sa zapada nije reagovao, od onih koji su podržali albansku nezavisnost, kada su juče albanske patrole saobraćajne policije došle na sever KiM gde nemaju pravo da budu prisutne.

"Ne mogu da razumem više to licemreje Zapada koji ćuti i ne čini ništa da ukori Alјbina Kurtija, a ne da se ukori srpski narod na KiM koji ima svoje legalne tablice koje koristi i koje izdaje Srbija", rekao Petković.

Kaže da je u razgovoru sa Lajčakom postavio i pitanjue da li je posle kršenja svih sporazuma uopšte moguće da se o nečemu razgovara.

"Da li možemo da govorimo o normalizaciji odnosa kada je taj pokušaj da dođemo do neke normalizacije odnosa danas u potpunosti srušio Alјbin Kurti", rekao je Petković i dodao da su mu lјudi sa terena preneli da je ovo što se desilo "kap u prepunoj časi".

On je naveo da je u stalnom konstaktu sa narodom i institucijama i da će i u narednim danima Srbija nastaviti da donosi odluke koje su u interesu Srba na KiM.

"Apsolutno je neprihvatlјivo da, kada je Priština kriva, Evropska unija i Brisel kažu - odgovorene su obe strane. Ovde je direktno odgovoran Kurti, što u danu kada se potpisuju važni sporazumi Berlinskog procesa, kada treba da obezbedimo još bolјe uslove za slobodu kretanja, da idemo u pravcu povezivanja, da stavarmo drugačiju atmosferu u regionu, on donosi protivprave i militantne odluke kojima gazi svaki dogovor", zaklјučio je Petković.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike