MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković: Kurti nastavlјa akcije koje za cilј imaju okupaciju severa KiM
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 517 3621
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković: Razmotrićemo povratak naših bezbednosnih snaga u skladu sa Rezolucijom

09. decembar 2022. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će Beograd razmotriti, u skladu sa Rezolucijom 12 44 povratak do 1.000 naših bezbednosnih snaga na prostor Kosova i Metohije.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

Petković je na vanrednoj konferenciji za medije održanoj povodom upada pripadnika specijalne kosovske policije na sever Kosova i Metohije, kazao da će se povratak srpskih bezbednosnih snaga razmotriti u okviru onoga što predviđa Rezolucija 12 44, posebno član 4 te Rezolucije i član 6.

Ističe da premijer privremenih prištinskih institucija Alјbin Kurti želi da protera srpski narod sa KiM, kao i da sve ono što rade Srbi u južnoj pokrajini mora da bude napadnuto, kažnjeno.

"Predsednik Aleksandar Vučić je mnogo puta do sada ponovio da se nikada više neće ponoviti ni pogrom, niti 'Oluja' i čini mi se da dovolјno dobro nisu shvatili pogotovu oni na zapadu koji treba da urazume Prištinu šta znači to što je rekao predsednik Vučić", kazao je Petković.

Dodaje da nisu dovolјno dobro shvatili da Beograd neće dozvoliti ni pogrom, ni novu 'Oluju', proterivanje i stradanje srpskog naroda sa KiM.

"Nadam se da nakon ovoga što se dogodilo, oni koji treba da urazume Kurtija shvataju šta znači ta važna i značajna poruka jer mi želimo da sačuvamo naš narod i nećemo dozvoliti da neko naš narod progoni, ubija i maltretira", naglasio je direktor vladine Kancelarije.

Iz tog razloga, upozorio je, kako kaže, one na zapadu i one sa kojima Srbija razgovara, pogotovu mentore kosovske nezavisnosti, da dobro vode računa kako posle ne bi bili iznenađeni odlukama Beograda.

Ističe da nije Beograd taj koji je ušao u bilo kakve provokacije, niti prekršio Briselski sporazum.

"Nismo mi ti koji ne želimo normalizaciju odnosa, već to sve radi Kurti kojeg očigledno neko pušta i zbog toga nemojte gospodo sa zapada da budete iznenađeni odlukama iz Beograda. Mi smo apsolutno uvereni u odlučnost naših odluka, pre svega namere da sačuvamo naš narod na Kosovu i Metohiji", poručio je Petković.

Petković: Kurti nastavlјa akcije koje za cilј imaju okupaciju severa KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je premijer privremenih prištinskih institucija Alјbin Kurti nastavio sinoć, upadom kosovske policije na sever Kosmeta, sa protivpravnim i nasilnim akcijama koje imaju za cilј okupaciju severa KiM.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

Petković je na vanrednoj konferenciji za medije, preneo da, prema saznanjima Beograda, više od 300, do 350 policajaca, što patrolnih sa pancirima, što pripadnika ROSU sa dugim cevima i pod punom ratnom opremom, su oko 20.30 časova upali na sever i to iz pravca Južne Mitrovice ka Bošnjačkoj mahali.

Onda su se rasporedili i blokirali ceo grad da bi se stacionirali u Suvi dol, Bošnjačku mahalu, Brđane, Mitronaselјe, Tri solitera, kazao je Petković.

"Razlog za upad albanske policije na sever navodno je to što su Albanci koji žive u mešovitim sredinama uplašeni zbog onoga što se dešava na severu KiM", dodao je Petković.

Podsetio je da je i pre dva dana Kurti sprovodio nasilјe navodeći da je to njegov način da se obračuna sa Srbima i da se izazovu incidenti kako bi se nasilno nametnulo održavanje protivpravnih izbora koje Kurti želi da sprovede na severu Kosova i Metohije u četiri opštine.

Ističe da na taj način se dopušta Kurtiju da "sahrani Briselski sporazum".

Podsetio je sve na Kosmetu, kao i one sa zapada, da albanska policija sa juga po Briselskom sporazumu nema pravo da bude na severu Kosova i Metohije.

"To svi dobro znaju i svi se prave ludi i dopuštaju Kurtiju da ide u ovakve opasne akcije koje imaju za cilј da sahrane Briselski sporazum", kazao je Petković.

Kako je rekao, nakon što je Kurti danas slavodobitno "hapsio vino i rakiju" i napadao lјude i porodicu Petrović, vlasnike vinarije, i nakon što su maltretirali srpsku decu u vrtiću u Leposaviću kada je Kfor "zalutao" u dvorište vrtića, opet su zalutali, ali ne Kfor, već specijalne jedinice ROSU koji su se vrteli u dvorištu dok su deca od godinu i dve spavala u vrtiću.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 517 3621
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike