MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Na terenu se vodi borba za opstanak naroda na njihovim ognjištima
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Na terenu se vodi borba za opstanak naroda na njihovim ognjištima

12. decembar 2022. Izvor: Tanjug

Ovo što se dešava na KiM je pokušaj završavanja sa srpskim problemom, u kojem učestvuju Alјbin Kurti i prištinske vlasti, kao i dobar deo međunarodne zajednice koji se pravi da se ništa ne dešava, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

Vučić je, posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, za RTS, rekao da je na tom sastanku analizirano sve što se zbiva na KiM kao i takozvani međunarodni aspekt situacije na terenu, kao i perspektive.

„Događa se sve ono što smo najavili juče, prethodnih dana i prethodnih nedelјa, najpre iz međunarodnog aspekta, u kojem imate bezbroj neistina, direktnih falsifikata, čak i ogolјenih laži onoga što se zbiva na terenu“, podvukao je on.

Vučić je istakao da se na samom terenu vodi teška borba za opstanak jednog naroda na svojim ognjištima, gde takozvana Kosovska policija (KPS), koja nema nikakvo pravo da bude prisutna na severu, a da se ne priča, kako je rekao o pravu specijalnih jedinicah, već i o KPS-u, koji nema pravo da bude tamo osim Direktorat sever, koji mora da bude sastavlјen od 96 odsto Srba.

Oni, podvukao je, na pitanje da li to važi i nakon što su predsednici četiri opštine podneli ostavku, da nemaju ni u jednoj situaciji jer nema novoizabranih predsednika opština.

„Da ne pričam da su i danas upadali sa specijalnim jedinicama, za koje se mnogi iz međunardne narodne zajednice prave da nisu ni videli. Kostić (radnik na Gazivodama) je sigurno izmislio da su ga gurali i pitali li je ovo Srbija, cepali mu zastavu“, dodao je Vučić.

Ukazao je da je najbolјi primer za cilјeve Prištine hapšenje Dejana Pantića, koji je optužen za terorizam što je bio u okviru „Tri solitera“, gde živi, a kada su shvatili da postoje i video nadzori koji potvrđuju da ništa nije uradio, dodao je, rekli su da je bio u Leposaviću, pa da je pre više od godinu dana u toj opštini učinio nešto.

„Ako je sve vreme bio pripadnik KPS-a kako da protiv nega Priština nije podnela nijednu prijavu. Reč je o srčanom bolesniku, a porodicu nisu ni obavestili gde se nalazi njihov suprug i otac. Toliko o pravima lјudi i sistemu“, rekao je on.

Vučić je kazao da je bio šokiran izjavama pojedinih evropskih zvaničnika, koji su rekli da su barikade užasne i pozvali Srbiju da ih skloni.

„Kada nešto urade Albanci na severu onda kažu šta se to tiče Srbije, jer je to druga država, a kada treba da pronađu krivca, a da ne budu Albanci ne mora da bude uvek druga država“, kritikovao je on.

Vučić je kazao da je na Savetu razmotreno šta mora da se čini.

Pozvao je Albance, i naravno Srbe na očuvanje mira i smirivanje situacije.

„Pozivam Srbe na severu da nudu staloženi, mirni, smireni, ne nasedaju na provokacije. Srbi kažu da su neki u međunarodnoj zajednici izmislili napad na Euleks, a ni mi nemamo informacije, ali to ne sme da se događa, jer bi na tome insistirali praveći svoju priču“, podvukao je on.

Vučić: Najteži dan otkada sam predsednik, biće i najteža noć

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas za njega zbog situacije na severu KiM bio najteži dan otkada je predsednik države i od kada je bio predsednik vlade i da ga čeka verovatno i najteža noć, jer smo priterani uza zid.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

"Mi smo tu priterani uza zid, za mene je ovo svakako najteži dan od kada sam predsednik Dbije i predsednik vlade, verovatno najteže noć me čeka", rekao je Vučić za RTS posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Kaže da je očigledno da mnogi neće da haju ako se nešto desi na KiM.

"Naše je da pozivamo na mir i tražimo da ni slučajno niko ne dira pripadnike Kfora i Eleksa i to je veoma važna poruka, da pozivamo na mir i razgovore i da puste nevinog čoveka na slobodu (uhapšeni DejanPantić), ali onda će svima da bude jasno da je bio nevin uhapšen", istakao je Vučić.

Vučić: Imamo uveravanja od Euleks-a i Kfora da neće preduzimati nasilne akcije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Beograd ima uveravanje Euleks-a i Kfor-a da neće preduzimati nasilne akcije prema demonstrantima na barikadama na severu Kosova i Metohije.

Vučić je nakon Sednice saveta bezbednosti, na RTS-u, a odgovarajući na pitanje o informacijama da će večeras specijalci ući na sever kako bi uklonili barikade, kazao da se nada da će se Euleks i Kfor i držati tih uveravanja.

"Imamo uveravanja iz Kfora, Evrope da neće preduzimati nasilne akcije prema demonstrantima, nadamo se da će to tako proći. Nastavićemo da razgovaramo sa njima, to je naš posao, učinićemo sve da se sačuva mir i stabilnost", kazao je predsednik.

Na pitanje da prokomentariše to što je premijer privremenih prištinskih institucija Alјbin Kurti rekao da sve što radi Priština, kao i odluke koje donosi, sve su u dogovoru sa Euleks-om i Kforom, predsednik mu se zahvalio.

"Hvala mu na tome, pošto smo mi mislili da je samo on malo lud i da želi proterivanje Srba sa KiM, dobro je da nam je ukazao da nije sam", kazao je Vučić.

Na pitanje šta znači za Srbe na KiM kada vide Kfor, odnosno da li to treba da ih brine ili treba da se osećaju bezbednije, Vučić kaže da Srbi na Kosmetu, dok se to ne dokaže drugačije na terenu, moraju da veruju Kfor-u.

"Kfor je odlukom UN ta bezbednosna snaga koja mora da garantuje bezbednost Srbima. Da li će to tako biti, mi se nadamo da hoće, ukoliko ne bude, odmah će nam biti sve jasno", kazao je predsednik.

Vučić: Preduzeli smo mere za zaštitu otadžbine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je država preduzela mere za zaštitu otadžbine te da je u skladu sa tim i izdao najvažnija naređenja.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

Vučić je nakon Sednice saveta za bezbednost, na RTS-u kazao da je njegova naređenja prihvatio Savet i istakao da je ponosan na srpske vojnike i policajce.

"Ponosan sam na naše vojnike, policajce. Obično smo, kada dođe do neke krizne situacije, imali tri do četiri odsto onih koji se uplaše i nađu bezbroj razloga da se sklone. Nikada u poslednjih 10 godina, što će reći sigurno u poslednjih 30 i nešto godina od kada ne postoji JNA, nismo imali ovakav odziv, ovakvo raspoloženje lјudi da se stave na raspolaganje svojoj otadžbini", kazao je Vučić.

Vučić: Srbi na KiM moraju da veruju Kforu dok se ne pokaze drugačije na terenu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da Srbi na KiM, dok se ne pokaže drugačije na terenu moraju da veruju Kforu, jer je Kfor odlukom UN snaga koja mora da garantuje sigurnost Srbima.

"Mi se nadamo da hoće, a ako to ne bude biće nam sve jasno", rekao je Vučić večeras za RTS na pitanje da li Srbe na KiM treba da brine kada vide Kfor ili treba da se osećaju bezbednije.

On je rekao i da je ceo dan imao kontakte sa predstavnicima EU, lјudima u Briselu i pregovaračima.

"To je naš posao da pokusamo da sačuvamo mir", rekao je Vučić i dodao da je načelnik Generalštaba, general Milan Mojsilović razgovarao sa komadantom Kfora i dobio uveravanja da Kfor neće dozvoliti protivpravni upad kosovske policije na sever pokrajine.

"Da li će se to desiti ili ne to niko ne moze da kaže tačno", ocenio je Vučić.

On je podsetio da su iz Prištine i pre neko veče rekli da nisu imali ni pištolјe, a da se na fotografijama videlo da su svim mestima, Zvečanu, Rudaru, Zupču... bili sa dugim cevima.

Vučić je naveo da su pripadnici tzv. kosovskih snaga bezbednosti preobučeni u policijske uniforme koji izviđaju teren, a da im je čak i Kfor stavio primedbe zbog toga što rade.

"Danas ceo dan prete 'olujama' srpskom narodu na KiM. Za nas su ovo dramatični dani u kojima nemamo apsolutno nikakvu krivicu i može da nam bude savest čista. Ali ne možete da budete mirni jer morate da brinete o sigurnosti i bezbednosti, a vezane su vam ruke", rekao je Vučić i poručio i da kada ste doterani u ćošak morate da se borite.

On je Srbima na KiM poručio da poštuju Euleks i Kfor.

"Ne dozvolite da vas isprovociraju i ukažite ako vidite da postoji mogućnost da druga strana ubaci specijalne jedinice sa maskama na licu pa da izvedu napad na Euleks i Kfor i da to pokušaju da pripišu Srbima", rekao je Vučić dodajući da i ta mogućnost postoji i da su na to večeras na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost ukazali iz obaveštajne agencije.

On je rekao i da Srbija ne ide ni protiv Kfora ni Eulksa već samo želi da sačuva svoj narod da ostane na svojim ognjištima.

"Ono malo sto trazimo je - dajte malo pravde Srbima, postujte Briselski sporazum, lakse je formirati ZSO, jer se tada Srbi vraćaju u institucije i nema ovakvih problema, ali plašim se da malo ko to želi", ukazao je Vučić.

On je najavio da 17 . decembra u Beograd dolaze Jens Pletner, Emanuel Bon, Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar.

"Razgvori će trajati četiri, pet sati, biće to važni razgovori, a do tada treba da pokušamo da sačuvamo mir, i mi ćemo dati sve od sebe", zaklјučio je Vučić.

Poručio je vojnicima i policajcima da će pre bilo kojeg naređenja, osim podizanja borbene gotovosti i uzbune, učiniti sve da sačuva mir i sigurnost građana.

"Hoću svim vojnicima da kažem da sam ponosan na njih, kao i svim policajcima, a pre nego što neko naređenje dobiju osim uzbune ili podizanja borbene gotovosti, za upotrebu bilo čega, milion puta ćemo pre toga pokušati da sačuvamo mir i sigurnost naših građana", kazao je predsednik.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike