MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković: Situacija dovedena do usijanja, Srbi na barikadama šalјu vapaj međunarodnoj zajednici
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković: Situacija dovedena do usijanja, Srbi na barikadama šalјu vapaj međunarodnoj zajednici

12. decembar 2022. Izvor: RTS

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže za RTS da Srbi na barikadama žele da sačuvaju mir, kao i da tako šalјu vapaj međunarodnoj zajednici koja nikako da čuje šta se dešava na Kosovu i Metohiji. Ističe i da su priče o mogućim napadima na Kfor i Euleks prištinska propaganda, kao i da bi to bio povod da se optuži srpski narod i da se još intenzivnije upadne na sever KiM.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: RTS

Petar Petković ističe da je još jedna neprospavana noć za nama, pogotovu za Srbe koji su je proveli na barikadama.

"Relativno je mirno, ali situacija je napeta do tačke usijanja pre svega zbog namere Alјbina Kurtija da svojim oružanim akcijama, upadom kosovske policije, se obračuna sa srpskim narodom na KiM", navodi Petković.

Ukazao je da smo mogli da čujemo saopštenja koja su došla i od Amerikanaca i od Engleza u kojima kažu kako je hapšenje Dejana Pantića bio povod koji su Srbi iskoristili kako bi podigli barikade.

"Pa ne radi se lјudi samo o tome. Nije samo hapšenje Dejana Pantića, naravno i to, jer su uhapsili nevinog čoveka i drže ga ko zna gde i pritom ne znaju za šta ga drže, jer ni za šta nije kriv. Ali desetine je i desetine razloga poslednjih meseci i godina na koje Beograd i Srbi sa severa KiM upozoravaju. Reč je o kršenjima lјudskih prava Srba na KiM iz dana u dan", naglašava Petković.

Naveo je da je bilo preko 136 incidenata u ovoj godini.

"Srbi na barikadama žele da sačuvaju mir, Srbi koji su na barikadama žele da odbrane briselski proces, Srbi koji su na barikadama tako šalјu svoj vapaj međunarodnoj zajednici koja nikako da ih čuje šta se dešava na Kosovu i Metohiji, koja nikako da vidi šta zapravo Kurti radi na severu KiM, da sa policajcima upada na sever", ističe Petković.

"Koji sporazum Kurti poštuje?"

Ukazuje da su najpre govorili da su to patrolni policajci sa lakim naoružanjem, ali da svakodnevno vidimo da su na severu ROSU jedinice, specijalci sa dugim cevima i oklopnim vozilima.

"Oni nemaju pravo da budu na severu KiM ni po jednom sporazumu, reč o kršenju svih sporazuma. Pa neka nam objasne i Amerikanci i Englezi i Evroplјani i svi ostali – koji sporazum danas Alјbin Kurti poštuje, koji sporazum danas poštuje bilo ko na Zapadu i kada je reč o Povelјi UN i Rezoluciji 1244 i Briselskom sporazumu i Vašingtonskom sporazumu", dodaje Petković.

Navodi da ništa od tih sporazuma Priština ne poštuje.

"Videli ste kada su doneli odluku da odlože izbore da je sve to bila samo predstava. Ako su već znali da će da odlože izbore, zbog čega su slali policajce da upadaju u zgrade opština, da tamo obijaju kancelarije opštinskih izbornih komisija? Kakve to radnje su trebale to komisije da obave ako neće biti izbora? Jasno je bilo da oni žele da izzaovu incidente, da nateraju srpski narod da odgovori na sve te provokacije ne bi li ih onda optužili za stanje na severu KiM", navodi Petković.

"Srbi na barikadama jer niko nije želeo da čuje njihov glas"

Na pitanje da li su barikade jedini način mirnog protesta, Petković kaže da se čuje sa Srbima na severu KiM, kao i da su oni sami doneli odluku o postavlјanju barikada.

"Oni na taj način izražavaju svoje demokratsko pravo na miran način, brane svoje pravo na opstanak i ostanak na prostoru KiM, jer nikako drugačije niko nije želeo da čuje njihov glas. Na kraju krajeva, kome smetaju te barikade? Čiju slobodu kretanja Srbi ugrožavaju ovim barikadama? Pa nema na severu KiM Albanaca koji prolaze tim putevima, pa da kažemo da su na taj način Srbi sprečili slobodu kretanja Albancima", navodi Petković.

"Oni žele na taj način da pokažu da su poniženi, da svakog dana trpe institucionalno i svako drugo nasilјe od strane Alјbina Kurtija – o tome je reč", dodaje.

"Zašto bi Srbi napadali Kfor i Euleks – reč je o propagandi Prištine"

Odgovarajući na pitanje da li je ovo vanredno stanje na KiM i početak rata, Petković kaže "ne dao Bog da dođe do rata", kao i da činimo sve da sačuvamo mir i stabilnost.

"Zbog toga i pozivamo i govorimo da je neophodno da se svi urazume, sve vreme i u komunikaciji sa Srbima, a i iz poruke predsednika Aleksandra Vučića, poručujemo i našem narodu na KiM da ne nasedaju na provokacije, jer imamo informacije iz obaveštajnih izvora da je Priština planirala da sa nekim članovima kosovske policije, koji bi bili maskirani u civilu, i koji bi inscenirali napad na Kfor i Euleks, da onda to iskoriste i kažu kako su Srbi napali Kfor i Euleks", objašnjava Petković.

Ukazuje da bi to bio povod da se optuži srpski narod i da se upadne još intenzivnije na sever KiM.

"Zato smo pojačali tu vrstu poruke i našem narodu na KiM da ne nasedaju na provokacije, da Kfor i Euleks moraju da se poštuju i da mi želimo njihovo prisustvo na severu KiM, jer su oni dužni da zaštite srpski narod, a ne da se bave pitanjem barikada", navodi Petković.

Objašnjava da onog trenutka kada su srpski policajci napustili institucije na severu KiM, sve vreme govorimo da u tom bezbednosnom vakumu moraju da budu prisutni i Kfor i Euleks.

"Zašto bi Srbi napadali Kfor i Euleks? Reč je naravno o propagandi Alјbina Kurtija i Prištine, koju su odmah iskoristili i mnogi na Zapadu ne bi li sve vreme onda samo govorili o brakidama, a niko da govori zašto je do toga došlo, zašto se i dalјe ne formira Zajednica srpskih opština – to je klјučno pitanje", poručuje Petković.

"Srpska zastava je bila i ostaće na Gazivodama"

Ističe da je na Gazivode upala ROSU policija, kao i da je malteretirala portira. "Stavili mu pocepanu zastavu, uperili pušku u grudi i govorili mu da se izjasni i kaže u kojoj državi živi", dodaje Petković.

"Srpska zastava je bila i ostaće na Gazivodama. Mi ne želimo nikakve provokacije i nikakve incidente, sve vreme insistiramo na miru i stabilnosti – to je poruka i Srbima, to je poruka i međunarodnoj zajednici", kaže Petković.

Govoreći o izjavi nemačke ministarke Analene Berbok, koja je rekla da je neprihvatlјivo slanje srpskih snaga na KiM, Petković pita da li to znači da su Nemci preuzeli ulogu komandanta Kfora koji je jedini vlastan da o tome govori.

"Predlog se upućuje komandantu Kfora u skladu sa Rezolucijom 1244 gde mi tražimo da u skladu sa tom Rezolucijom koja je na snazi se desi ono što tamo piše, a to je da dođe do povratka naših bezbednosnih snaga, do 1.000 njih, na prostor KiM", rekao je Petković.

Procenjivaćemo sve i u dogledno vreme ćemo vas obavestiti kada će Vlada i formalno uputiti taj zahtev, dodaje.

"Mi sa svima razgovaramo, pokušavamo da u ovoj nemogućoj sitauciji sačuvamo mir i stabilnost, važno je razgovaramo i sa našim međunarodnm partnerima. Naravno da oni koji mogu da izvrše pritisak na Alјbina Kurtija to treba i da urade, ali iz dana u dan mi ulazimo u nove i nove krize i prosto mi je neverovatno da to Kurti sam radi", kaže Petković.

Ukazuje da je važno da svi koji to mogu izvrše pritisak na Kurtija.

"Zato i razgovaramo sa međunarodnim partnerima, zato razgovaramo sa Kforom od koga imamo obećanje da neće biti tih napada, ali mnogo puta smo se opekli o ta razna obećanja i zbog toga moramo da budemo itekako oprezni", navodi Petković.

"Još jednom ponavlјam – molimo da se sačuva mir i taj mir žele Srbi na KiM, oni ne žele nikoga da napadaju, oni brane samo svoje pravo na goli život", zaklјučio je direktor Kancelarije za KiM.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike