MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković: Beograd je uvek bio posvećen dijalogu i u Briselu ćemo se držati naših crvenih linija
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković: Beograd je uvek bio posvećen dijalogu i u Briselu ćemo se držati naših crvenih linija

29. mart 2023. Izvor: RTS

Dijalog Beograda i Prištine nastavlјa se 4. aprila. Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je za Radio Beograd 1 a će biti reči o konkretnim koracima za sprovođenja dogovora iz Ohrida.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Sastanak šefova pregovaračkih timova Beograda i Prištine Petra Petkovića i Besnika Bislјimija biće održan 4. aprila u Briselu. Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže za Radio Beograd 1 da je reč o nastavku dijaloga na tehničkom nivou i da će biti reči o konkretnim koracima za sprovođenja dogovora iz Ohrida, uz jasno istaknute crvene linije - da se Beograd nikada neće saglasiti sa tim da takozvano Kosovo postane član UN i da Beograd ni de fakto ni de jure neće priznati tzv. Kosovo.

Objašnjava da je u tekstu Aneksa među prvim obavezama koje treba ispuniti - jeste obaveza Prištine da formira Zajednicu srpskih opština i to, kaže, kako je jasno rečeno - u skladu sa relevantnim prethodnim sporazumima iz dijaloga u kojima su jasno su definisane njene suštinske nadležnosti.

"Naše crvene linije su da se Beograd nikada neće saglasiti sa tim da takozvano Kosovo postane član UN i da Beograd ni de fakto ni de jure neće priznati tzv. Kosovo. O svemu drugom što je dogovoreno u Aneksu možemo da razgovaramo i da vidimo na koji način ćemo to implementirati. Kada pogledate tekst Aneksa, videćete da među prvim obavezama koje treba ispuniti jeste obaveza Prištine da formira Zajednicu srpskih opština i to, kako je jasno rečeno - u skladu sa relevantnim prethodnim sporazumima iz dijaloga. Zna se tačno šta je dogovoreno u Briselu. Jasno su definisane suštinske nadležnosti ZSO, njeni cilјevi, organi, kako Zajednica funkcioniše, uklјučujući i tačku 16 koja propisuje i da Beograd finansira ZSO", rekao je Petković.

Videće se ko se drži dijaloga

Petar Petković, komentarišući poruke iz Prištine da dogovor ne predviđa autonomiju za Srbe i da se ZSO ne pominje ne pominje u dogovoru iz Ohrida, kaže da je, posle sastanka u Ohridu, u Prištini opsadno stanje, dok je predsednik Aleksandar Vučić bio vrlo oprezan kada je rekao da se nadamo da ćemo ići u pravcu normalizacije odnosa.

"S obzirom na to da već deset godina Priština odbija da formira ZSO, ona i najnovijim izjavama pokazuje da nije spremna da ide u tom pravcu. Ali to je sad već stvar za Prištinu i međunarodne predstavnike i posrednike u dijalogu koji su dužni da nateraju Prištinu da ispuni tu svoju obavezu. Onda će se apsolutno videti ko je taj koji se drži dijaloga, a ko zapravo ne želi dijalog. Beograd je uvek bio posvećen dijalogu i zbog toga i ovog puta idemo da razgovaramo. Jedino dijalog može da obezbedi normalizaciju odnosa, jer nam je preko potrebno da sarađujemo, da imamo slobodu kretanja i da lјudi koji žive na KiM imaju normalan život, pogotovo Srbi koji su ugnjetavani i koji svakodnevno preživlјavaju najrazličitije napade i institucionalno nasilјe od strane Alјbina Kurtija i Prištine", kaže Petković.

O Ivanu Todosijeviću

Poziv Ivanu Todosijeviću da se 3. aprila, dan uoči nastavka dijaloga u Briselu, javi na izdržavanje kazne zatvora, Petković vidi kao sliku i priliku takozvane vladavine prava u Prištini.

"Nije prvi put da Priština poseže za takvim jednostranim potezima pred odlazak u Brisel jer želi da na taj način dodatno zakomplikuje razgovor. Oni to rade zato što im i nije stalo do dijaloga. U slučaju Ivana Todosijevića sve je apsolutno jasno jer je reč o kršenju Briselskog sporazuma, posebno Tačke 10 gde se jasno kaže da apelaciona veća moraju da budu većinski srpska za one slučajeve koji dolaze iz srpskih sredina", rekoa je Petković.

U slučaju Ivana Todosijevića ali i svim drugim slučajevima uvek su odlučivali Albanci, odnosno troje sudija albanske nacionalnosti, a treba da bude suprotno - dvoje sudija sudije srpske nacionalnosti i jedan sudija albanske nacionalnosti, napominje direktor Kancelarije za KiM.

"Ali, to se ne dešava jer Alјbin Kurti želi da se dodatno osveti i Ivanu Todosijeviću i svim Srbima koji slobodno misle. I zato ga osuđuje na godinu dana zatvora - zbog izgovorene reči. Time se na velika vrata uvodi verbalni delikt na prostoru KiM. Kada govorimo o njihovom pravosuđu, samo se zapitajte šta znači kada Priština oslobađa Azema Kurtaja koji je na Badnji dan u Gotovuši pucao na srpsku dečicu koja su nosila badnjak. Taj čovek je pušten je pušten u kućni pritvor, a s druge strane, zbog izgovorene reči o onome što se dešavalo u Račku, Ivan Todosijević je osuđen na godinu dana zatvora", istakao je Petković.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike