MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković iz Brisela: Beograd pokazao punu opredelјenost, rešenje se mora naći na političkom nivou
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković iz Brisela: Beograd pokazao punu opredelјenost, rešenje se mora naći na političkom nivou

27. februar 2024.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je delegacija Beograda pokazala punu opredelјenost za rešavanje problema kao i da mora da se nađe rešenje za dinarsku isplatu, ali da je sastanak u Briselu pokazao da odluka povodom uredbe tzv. CBK podrazumeva rešenje na političkom nivou.

Foto: Tanjug

On je nakon sastanaka u Briselu rekao novinarima da činjenica da je on u Briselu, za razliku od glavnog prištinskog pregovarača Besnika Bislјimija, pokazuje opredelјenost Beograda da probleme rešava kroz dijalog, za razliku od premijera privremenih prištinskih institucija Alјbina Kurtija koji donosi eskalatorne mere sa cilјem proterivanja Srba sa KiM.

"Sastanak je pokazao da odluka tzv. CBK podrazumeva rešenje na političkom nivou. Ja sam zato bio ovde, ne i Bislјimi. Posledice takve odluke su političke. Tačno je da se o dinaru nikada do sada nije razgovaralo u dijalogu, ali s obzirom na to da odluka tzv. CBK pogađa direktno Srbe, naravno da će se razgovarati u Briselu", rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, važno je da se pokaže puna opredelјenost zbog čega je delegacija Beograda došla u punom sastavu i da je ukazala na razorne posledice odluke o dinaru.

"U diskusiji su predstavnici tzv. CBK govorili da Komercijalna banka ima više računa, što nije tačno, jer je 55.000 računa u Poštanskoj štedionici. To jasno pokazuje da ne postoji pravi razlog te tzv. uredbe CBK, da ni ne znaju sve detalјe vezano za platni promet, već da je reč o čisto političkoj odluci", ukazao je Petković.

On je istakao je i da će Beograd učiniti sve da dođe do rešenja u Briselu.

"Posebno smo insistirali da sporne odredbe budu uklonjene i govorili da Poštanska štedionica mora da ostane na KiM i funkcioniše. Ne radi se ovde reč samo o narodu, već i srpskim institucijama, jer ako nemaju mogućnost za materijalne troškove pitanje je kako će da opstanu", rekao je on.

Dodao je da je važno da su na sastanku pokrenuta sva goruća pitanja i da je ukazano na probleme Srba, kao i da je Beograd istrajan da nađe rešenje i omogući da Srbi primaju svoje plate, penzije, socijalna davanja.

"Odluka pokazuje da Priština ne želi da formira ZSO i ugasi institucije koje su temelј ZSO. U razgovoru sa Lajčakom tet-a-tet, delegacije sa Lajčakom i na kraju trojnom sastanku ukazali smo na sve probleme. Došli smo do istog stava Lajčak i ja, da je za rešavanje pitanja nastalih zbog jednostrane politike potrebno je rešavanje na političkom nivou", rekao je Petković.

Kako je rekao očekuje nastavak razgovora, a Beograd će se odazvati pozivu Lajčaka jer je klјučno da se to pitanje reši.

Petković: Banka Poštanska štedionica mora da nastavi da funkcioniše na KiM

Direktor kancelarije Vlade Srbije za KiM Petar Petković izjavio je danas da rešenje za problem dinara na KiM treba tražiti na političkom nivou pošto ne mogu oni koji, kako je rekao, nemaju politički mandat, da pregovaraju o tome.

''Potreban je politički nivo za rešenje, ne može kao Besnik Bislјimi što je uradio, da ne dođe u Brisel, već da pošalјe lјude iz takozvane Centralne banke Kosova da odlučuju o nečemu za šta i sami kažu da nemaju mandat'', rekao je Petković novinarima nakon sastanka u Briselu.

Dodao je da Banka Poštanska štedionica mora da nastavi da funkcioniše zajedno sa Poštom na KiM, kako bi bilo moguće da se vrše isplate Srbima ''i južno i severno od Ibra''.

''Što pre mora da se dođe do rešenja kako bi lјudi mogli da prime gotovinu, jer će, ako ne bude toga, krenuti da se iselјavaju, a onda će biti jasno da je Kurtijeva ideja bila da tom jednostranom odlukom protera Srbe'', istakao je Petković.

On je rekao da je to što Poštanska štedionica mora da ostane na KiM - realnost.

''Ne tražimo ništa što ne postoji, Štedionice već ima u sve četiri opštine na Severu, postoji i filijala u Kosovskoj Mitrovici sa 55 hilјada računa. To ne tražimo jer nam se tako hoće, to je neophodni mehanizam kada je reč o platnom prometu i finansiranju za Srbe i druge građane na KiM'', rekao je Petković.

Petković: Bilo je važno da sastanku budu predstavnici Poštanske štedionice preko koje idu sva plaćanja na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da se Beograd godinama suočava sa uslovlјavanjima Prištine uoči dijaloga, ali da Beograd zna kako da se ponaša u razgovorima.

On je to rekao u Briselu, nakon sastanaka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, na pitanje da li je tačno da je uoči sastanaka bilo uslovlјavanja iz Prištine za današnje sastanke i sastave delegacije.

"Na tom trojnom sastanku bili su predstavnici Ministarstva finansija i banke Poštanske štedionice jer je važno da se čuje njihov glas, da se vidi da nije tačno da komercijalna banka ima više srpskih računa od Poštanske štedionice. Ne znam da li su predstavnici Prištine to izneli jer nisu znali za taj podatak, ali 55.000 računa ide preko banke Poštanske štedionice", rekao je Petković.

Kako je rekao Poštanska štedionica, ima pet ekspozitura, a sva plaćanja, idu preko nje zbog čega je bilo važno da se čuje njihov glas i jer je i ona deo rešenja.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike