MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Parlić: Sećanje na Pogrom je sećanje na dane kada su goreli vekovi
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Parlić: Sećanje na Pogrom je sećanje na dane kada su goreli vekovi

15. mart 2024.

Pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić izjavila je danas povodom 20-godišnjice od pogroma nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji, da je došlo konačno vreme da predstavnici međunarodne zajednice izvrše pritisak na predstavnike privremenih institucija samouprave u Prištini da konačno pred lice pravde izvedu one koji su počinili zločine nad srpskim narodom.

Foto: Tanjug

Ona je to rekla za Tanjug i dodala da predstavnici međunarodne zajednice, duguju to žrtvama i porodicama srpskih žrtava.

Parlić je podsetila da je tog 17. i 18. marta 2004. godine, u jednom danu stradalo devet srpskih civila, spalјeno 35 pravoslavnih svetinja, proterano 4.000 Srba, obesrblјeno i etnički očišćeno šest gradova i devet sela.

Parlić je za Tanjug rekla i da je Kancelarija u saradnji sa srpskim narodom i opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom organizovala Nedelјu sećanja u kojoj se kroz izložbe o spalјenim manastirima, domovima srpskog naroda, kroz filmove koji govore o stradanjima, tribine, podsećamo na golgotu koju je srpski narod doživeo.

Prema njenim rečima centralni događaj obeležavanja održaće se u nedelјu pomenom, koji će služiti episkop raško-prizrenski Teodosije uz prisustvo velikog broja naroda ne samo severa, Pomoravlјa, Sirinićke župe i Metohije, već i velikog broja interno raselјenih lica, koji su proterani sa svojih domova.

"Kada kažem da će biti veliki broj Srba iz raselјeništva, porodice nestalih lica, 17. mart je nažalost prilika da se srpski narod seti i prvog pogroma, da se seti preko 4.000 stradalih Srba, da se setimo golobradih vojnika koji su braneći po Ustavu svoju državu i svoj narod stradali, da se setimo i onih koji nisu želeli da napuste svoje domove, civila koji su na istim ubijani ili otimani, da se setimo i onih koji su otimani na radnim mestima sa svojih njiva, braće i sestara preko 230.000 naših braće i sestara koji su proterani sa svojih domova, 150 spalјenih svetinja", rekla je Parlić.

Ona je dodala i da je to prilika da se setimo i toga da se u danima kada su goreli vekovi niko od predstavnika međunarodnih snaga, onih koji su bili nadležni da osiguraju mir srpskom narodu nije učinio ništa da se čuje o istini i stradanju srpskog naroda.

"Naprotiv bili su nemi posmatrači i činili su sve da se ta istina zataška, ali zato smo svi mi i Vlada i naš napaćeni narod, živi svedoci stradalništva srpskog naroda i u obavezi smo da negujemo kulturu sećanja, da se ona ureže u svakom Srbinu, ne samo zbog žrtava, već i zbog spalјenih domova koji nisu dočekali osmehe novih generacija, zbog spalјenih manastira i crkava, spalјenih vekova", rekla je Parlić.

Istovremeno, ona se u svoje i ime Kancelarije zahvalila predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na vraćanju kulture sećanja i jer je Srbija u poslednjoj deceniji u prilici da pravim imenom nazove zločin i agresiju i pogrom.

"Što smo u prilici da položimo cveće na nebrojene humke koje su bez imena, a koje su do juče bili samo brojevi, od Jasenovca, Korduna, Like, hercegovačkih jama do nebrojenih stratišta kosovsko-metohijskih novomučenika", rekla je ona.

Parlić je iskoristila priliku da pozove, zbog svih žrtava i njihove nevino prolivene krvi, da pozove ne samo narod sa KiM, već i narod u raselјeništvu da se okupi u Gračanici, oda počast žrtvama martovskog pogroma, položi ruže na spomenik posvećen nestalim licima.

"Da otkrijemo spomen ploču žrtvama martovskog pogroma i na kraju apelujemo i još jednom ukažemo međunarodnoj zajednici, onima koji danas odlučuju o sudbini srpskog naroda, da niko od nalogodavaca, počinilaca zločina i u toku 1998. i 1999. i u martovskom pogromu do danas nije odgovarao", rekla je Parlić.

Dodala je i da međunarodna zajednica ni tada, a ni sada ne vidi da srpski narod i danas preživlјava pogrom i da podržavajući politiku koju danas sprovode Alјbin Kurti i privremene institucije, srpskom narodu se svakodnevno krše osnovna lјudska prava.

"I danas srpski narod proživlјava pogrom koji je doživeo i 1998. i 2004. godine i ono što mi očekujemo i mi kao država i naš napaćeni narod, očekujemo da konačno međunarodna zajednica časno obavi svoju misiju jer ih je zaista poslednjih godina od 99 nečasno obavila jer se većina kako masovnih i pojedinačnih zločina, tako i pogroma dogodila na očigled 50.000 tzv. mirovnjaka", naglasila je Parlić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike