MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Zastupam jedino interese Srba i Srbije
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Zastupam jedino interese Srba i Srbije

29. jul 2018. Izvor: RTS

Ne zastupam albanske interese, već interese Srba i Srbije, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ističe da će izaći sa idejama za koje misli da su najbolјe za budućnost naše zemlјe.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da u pregovorima sa Prištinom pokušava da izvuče najviše što može za srpski narod. Navodi da za razliku od onih koji ga kritikuju zastupa jedino interese Srba i Srbije.

"Govoriću na ozbilјan način o srpskim interesima, ne zastupam albanske interese, zastupam srpske interese. Ne mogu da govorim o tome da sam veliki zastupnik interesa lјudi iz Kačanika, Štimlјa, Glogovca, ali mogu da kažem da sam zastupnik interesa Srba i Srbije", rekao je Vučić novinarima u Nikincima.

Rekao je da će se uvek zalagati za to da crkva i država budu odvojene, ali da mu neće smetati da crkveni velikodostojnici iznesu svoje mišlјenje, čak i kada se razlikuje od njegovog.

"Izaći ću sa idejama za koje mislim da su najbolјe za budućnost", rekao je predsednik. Dodao je, međutim, da za nas lepog i povolјnog rešenja što se tiče Kosova i Metohije nema i da to narod treba da zna kao i da je bolјe da imamo nešto nego da nemamo ništa i da će se on za to boriti.

Napomenuo je i da je jasno da bilo kakvog rešenja u kojem Srbi mogu bilo šta da dobiju nema bez Amerikanaca, kao ni Evroplјana i Rusa i da je to ono što je veoma važno.

Govoreći o onima koji kritikuju njegovu politiku kada je reč o Kosovu, Vučić je rekao da se oni svojevremeno nisu setili da daju slične komentare kada su neki drugi postavlјali granice na Jarinju i Brnjaku, kosovske lične karte, davali legitimizaciju samoproglašenoj nezavisnosti pred Međunarodnim sudom pravde, dok prebacuju razne stvari njemu koji se bori da nešto uradi.

Vučić je rekao da Savez za Srbiju, čije je formiranje najavlјeno, čini više od deset stranaka bivše vlasti, da nemaju nikakvu odgovornost i da žele da sprovedu lustraciju, jer znaju da ne mogu da pobede na tržištu, pošto ih "narod neće", "pa bi da zabrane drugima da se bave istim poslom".

Promena demografske slike

Predsednik je rekao da nisu potrebna nikakva posebna saznanja da bi se videla promena demografske slike na jugu centralne Srbije.

"U Bujanovcu je ranije bilo više od 50 odsto srpskog stanovništva, a danas je 41 do 42 odsto", objasnio je Vučić upitan da prokomentariše informacije da Albanci na isti način kako su "osvajali" Kosovo, kupovinom nekretnina za veliki novac, pokušavaju da nasele jug Srbije.

Rekao je da je video kako su se Albanci strašno zabrinuli zbog njegovih reči da Srba ima sve manje u Čaglavici, Bresju i Kosovu Polјu, te da je Glas Amerike, brojao Srbe.

"Što ne kažu koliko je Srba bilo u Čaglavici, Kosovu Polјu, Bresju. Pogledajte da li u Bresju ima danas jedan ili dva srpska stana", rekao je Vučić.

Naveo je da je problem u Srbiji što ne volimo da sagledamo istinu, šta kaže svet, već volimo da čujemo samo ono što o sebi kažemo.

"To nikada nisam razumeo. Ja sam rekao suštu i pravu istinu. Što Glas Amerike nije kazao koliko je Srba prodalo kuće u Čaglavici i po kojoj ceni, na kakav način, kao i kako Albanci napadaju danas južni deo iz pravca Liplјana", upitao je predsednik.

Vučić je ukazao da država kroz različite fondove pokušava da spreči prodaju srpske zemlјe oko manastira Gračanice.

Povodom plјačke crkve u selu Babin Most u opštini Obilić, Vučić je rekao da se traži mehanizam za zaštitu srpskih crkava i manastira na Kosovu i Metohiji, posebno onih južno od Ibra, gde Srbi nisu većina ili žive u enklavama, i da će ta tema što pre biti pokrenuta.

Vučić je rekao da kosovski Albanci to rade iz čistog besa i gneva, jer oni to već odavno računaju kao svoje i to im smeta. "A najviše im smeta sever pokrajine... Ja sam ponosan na to što me nazivaju sotonom i đavolom i nikakav problem sa tim nemam, jer to onda znači da nešto dobro radim za srpski narod", rekao je Vučić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike