МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Заступам једино интересе Срба и Србије
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Заступам једино интересе Срба и Србије

29. јул 2018. Извор: РТС

Не заступам албанске интересе, већ интересе Срба и Србије, поручио је председник Србије Александар Вучић. Истиче да ће изаћи са идејама за које мисли да су најбоље за будућност наше земље.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић је рекао да у преговорима са Приштином покушава да извуче највише што може за српски народ. Наводи да за разлику од оних који га критикују заступа једино интересе Срба и Србије.

"Говорићу на озбиљан начин о српским интересима, не заступам албанске интересе, заступам српске интересе. Не могу да говорим о томе да сам велики заступник интереса људи из Качаника, Штимља, Глоговца, али могу да кажем да сам заступник интереса Срба и Србије", рекао је Вучић новинарима у Никинцима.

Рекао је да ће се увек залагати за то да црква и држава буду одвојене, али да му неће сметати да црквени великодостојници изнесу своје мишљење, чак и када се разликује од његовог.

"Изаћи ћу са идејама за које мислим да су најбоље за будућност", рекао је председник. Додао је, међутим, да за нас лепог и повољног решења што се тиче Косова и Метохије нема и да то народ треба да зна као и да је боље да имамо нешто него да немамо ништа и да ће се он за то борити.

Напоменуо је и да је јасно да било каквог решења у којем Срби могу било шта да добију нема без Американаца, као ни Европљана и Руса и да је то оно што је веома важно.

Говорећи о онима који критикују његову политику када је реч о Косову, Вучић је рекао да се они својевремено нису сетили да дају сличне коментаре када су неки други постављали границе на Јарињу и Брњаку, косовске личне карте, давали легитимизацију самопроглашеној независности пред Међународним судом правде, док пребацују разне ствари њему који се бори да нешто уради.

Вучић је рекао да Савез за Србију, чије је формирање најављено, чини више од десет странака бивше власти, да немају никакву одговорност и да желе да спроведу лустрацију, јер знају да не могу да победе на тржишту, пошто их "народ неће", "па би да забране другима да се баве истим послом".

Промена демографске слике

Председник је рекао да нису потребна никаква посебна сазнања да би се видела промена демографске слике на југу централне Србије.

"У Бујановцу је раније било више од 50 одсто српског становништва, а данас је 41 до 42 одсто", објаснио је Вучић упитан да прокоментарише информације да Албанци на исти начин како су "освајали" Косово, куповином некретнина за велики новац, покушавају да населе југ Србије.

Рекао је да је видео како су се Албанци страшно забринули због његових речи да Срба има све мање у Чаглавици, Бресју и Косову Пољу, те да је Глас Америке, бројао Србе.

"Што не кажу колико је Срба било у Чаглавици, Косову Пољу, Бресју. Погледајте да ли у Бресју има данас један или два српска стана", рекао је Вучић.

Навео је да је проблем у Србији што не волимо да сагледамо истину, шта каже свет, већ волимо да чујемо само оно што о себи кажемо.

"То никада нисам разумео. Ја сам рекао сушту и праву истину. Што Глас Америке није казао колико је Срба продало куће у Чаглавици и по којој цени, на какав начин, као и како Албанци нападају данас јужни део из правца Липљана", упитао је председник.

Вучић је указао да држава кроз различите фондове покушава да спречи продају српске земље око манастира Грачанице.

Поводом пљачке цркве у селу Бабин Мост у општини Обилић, Вучић је рекао да се тражи механизам за заштиту српских цркава и манастира на Косову и Метохији, посебно оних јужно од Ибра, где Срби нису већина или живе у енклавама, и да ће та тема што пре бити покренута.

Вучић је рекао да косовски Албанци то раде из чистог беса и гнева, јер они то већ одавно рачунају као своје и то им смета. "А највише им смета север покрајине... Ја сам поносан на то што ме називају сотоном и ђаволом и никакав проблем са тим немам, јер то онда значи да нешто добро радим за српски народ", рекао је Вучић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике