MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Biće to najobimnija i najsadržajnija poseta Vučića KiM
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: Biće to najobimnija i najsadržajnija poseta Vučića KiM

31.avgust 2018. Izvor: Tanjug

Poseta predsedika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji, 8. i 9. septembra, biće najsadržnija i najsveobuhvatnija, rekao je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, navodeći da će se šef države obratiti građanima na centralnom skupu u Kosovskoj Mitrovici.

Marko Đurić

Foto:Kancelarija za Kosovo i Metohiju

"Vučić će izneti neke od najznačajnijih stavova po pitanju odnosa Srbije prema KiM i vizije i viđenja rešavanja ovog pitanja u prelomnim trenucima i prelomnim mesecima", rekao je Đurić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Naveo je da će Vučić tada posetiti sve srpske oštine na severu KiM, ali i građane južno od Ibra.

"Vučić će razgovarati sa građanima u Lešku, Zubinom Potoku, Zvečanu, obići će jug, boraviće u srpskim enklavama, u pojedinim sredinama u kojima nijedan srpski predsednik i zvaničnik nije ulazio", rekao je Đurić.

Dodao je da predsednik Vučić želi da se lično uveri kako narod na KiM živi i kakvi su problemi, ali i da im prenese poruku solidarnosti i ohrabrenja državnih institucija.

Prema Đurićevim rečima, Vučić će imati sastanak i sa predsedstavnicima poslovne zajednice, u okviru Biznis foruma u Leposaviću, na kojem će učestvovati više od 200 srpskih privrednika i između 20 i 30 kompanija iz drugih delova zemlјe.

Nema sumnje, kaže Đurić, da će po broju lokacija koje će predsednik posetiti ovo biti najobimnija poseta, a po broju lјudi i temama svakako najsadržajnija, jer će, dodaje, razgovarati sa zaposlenima u zdravstvu, prosveti, privredi, meštanima širom KiM.

Predsednik Vučić je kada smo razgovarali o predstojećoj poseti izrazio želјu da razgovara sa što više lјudi na KiM, iz svih institucija, branši, kazao je Đurić i dodao da je Vučić zainteresovan da poseti i ruralne i subruralne sredine, te da će otići i u srpske enklave na jugu KiM.

"Posetiće jednu, ne želim u ovom trenutku da iznosim tačno koju, jednu od sredina u koju gotovo da srpska noga, izuzev tih lјudi koji žive u tim sredinama, ne može da kroči", naveo je Đurić i dodao da će Vučić razgovarati sa lјudima koji žive tamo, ali i sa Srbima severno od Ibra.

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije će razgovarati i sa viđenijim lјudima na KiM, kao i sa političkim predstavnicima Srba.

"Ovoga puta ide da priča sa što više lјudi i što neposrednije, da može lično da se uveri u prilike i okolnosti i da lično prenese neke poruke", kazao je Đurić i dodao da se lično raduje tome što će Vučić govoriti u Kosovskoj Mitrovici, jer će to veoma značiti srpskom narodu, a ima i simboličku težinu i vrednost.

Upitan da li će se predsednik sastati sa albanskim predstavnicima privremenih kosovskih institucija, Đurić je odgovorio da Vučić ovoga puta ide na KiM da razgovara sa našim narodom i sunarodnicima.

Upitan o pesimizmu u vezi sa rešenjem za KiM i da li smatra da će to rešenje biti odloženo, Đurić je kazao da stvarno želi da se do rešenja o KiM dođe što pre, jer smatra da ako se ti problemi ne reše, pojaviće se mnogo novih problema.

"Mislim da će naši lјudi biti i sigurniji i bezbedniji i da će čitava zemlјa mnogo lakše ići napred ako uspemo da nađemo neko rešenje. Zbog toga je nama toliko stalo, ne vidim ništa dobro u odlaganjima ili guranju stvari pod tepih", naveo je.

Prema njegovim rečima, Beograd treba da ide ka kompromisu, ka rešenju koje će zadovolјiti naše interese.

"Naravno da nismo spremni da prihvatimo ono što naše interese ne zadovolјava. Lično mislim da bi Albancima u interesu bilo da se rešenje pronađe, da li će snage i mudrosti kod njih i kod dela međunarodne zajednice biti, videćemo, ali mi ćemo nastaviti da rešenje tražimo i da se za njega borimo", naveo je direktor Kancelarije za KiM.

Dodao je da se o vremenskim odrednicima ne bi usudio da govori i istakao da Beograd ulaže veliki napor da se do rešenja dođe.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike