МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Биће то најобимнија и најсадржајнија посета Вучића КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић: Биће то најобимнија и најсадржајнија посета Вучића КиМ

31.август 2018. Извор: Танјуг

Посета председика Србије Александра Вучића Косову и Метохији, 8. и 9. септембра, биће најсадржнија и најсвеобухватнија, рекао је данас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, наводећи да ће се шеф државе обратити грађанима на централном скупу у Косовској Митровици.

Марко Ђурић

Фото:Канцеларија за Косово и Метохију

"Вучић ће изнети неке од најзначајнијих ставова по питању односа Србије према КиМ и визије и виђења решавања овог питања у преломним тренуцима и преломним месецима", рекао је Ђурић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Навео је да ће Вучић тада посетити све српске оштине на северу КиМ, али и грађане јужно од Ибра.

"Вучић ће разговарати са грађанима у Лешку, Зубином Потоку, Звечану, обићи ће југ, боравиће у српским енклавама, у појединим срединама у којима ниједан српски председник и званичник није улазио", рекао је Ђурић.

Додао је да председник Вучић жели да се лично увери како народ на КиМ живи и какви су проблеми, али и да им пренесе поруку солидарности и охрабрења државних институција.

Према Ђурићевим речима, Вучић ће имати састанак и са председставницима пословне заједнице, у оквиру Бизнис форума у Лепосавићу, на којем ће учествовати више од 200 српских привредника и између 20 и 30 компанија из других делова земље.

Нема сумње, каже Ђурић, да ће по броју локација које ће председник посетити ово бити најобимнија посета, а по броју људи и темама свакако најсадржајнија, јер ће, додаје, разговарати са запосленима у здравству, просвети, привреди, мештанима широм КиМ.

Председник Вучић је када смо разговарали о предстојећој посети изразио жељу да разговара са што више људи на КиМ, из свих институција, бранши, казао је Ђурић и додао да је Вучић заинтересован да посети и руралне и субруралне средине, те да ће отићи и у српске енклаве на југу КиМ.

"Посетиће једну, не желим у овом тренутку да износим тачно коју, једну од средина у коју готово да српска нога, изузев тих људи који живе у тим срединама, не може да крочи", навео је Ђурић и додао да ће Вучић разговарати са људима који живе тамо, али и са Србима северно од Ибра.

Према његовим речима, председник Србије ће разговарати и са виђенијим људима на КиМ, као и са политичким представницима Срба.

"Овога пута иде да прича са што више људи и што непосредније, да може лично да се увери у прилике и околности и да лично пренесе неке поруке", казао је Ђурић и додао да се лично радује томе што ће Вучић говорити у Косовској Митровици, јер ће то веома значити српском народу, а има и симболичку тежину и вредност.

Упитан да ли ће се председник састати са албанским представницима привремених косовских институција, Ђурић је одговорио да Вучић овога пута иде на КиМ да разговара са нашим народом и сународницима.

Упитан о песимизму у вези са решењем за КиМ и да ли сматра да ће то решење бити одложено, Ђурић је казао да стварно жели да се до решења о КиМ дође што пре, јер сматра да ако се ти проблеми не реше, појавиће се много нових проблема.

"Мислим да ће наши људи бити и сигурнији и безбеднији и да ће читава земља много лакше ићи напред ако успемо да нађемо неко решење. Због тога је нама толико стало, не видим ништа добро у одлагањима или гурању ствари под тепих", навео је.

Према његовим речима, Београд треба да иде ка компромису, ка решењу које ће задовољити наше интересе.

"Наравно да нисмо спремни да прихватимо оно што наше интересе не задовољава. Лично мислим да би Албанцима у интересу било да се решење пронађе, да ли ће снаге и мудрости код њих и код дела међународне заједнице бити, видећемо, али ми ћемо наставити да решење тражимо и да се за њега боримо", навео је директор Канцеларије за КиМ.

Додао је да се о временским одредницима не би усудио да говори и истакао да Београд улаже велики напор да се до решења дође.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике