MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Jović:O razgraničenju treba razgovarati zbog mira
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Jović:O razgraničenju treba razgovarati zbog mira

15.oktobar 2018. Izvor: Tanjug

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Damjan Jović izjavio je danas da je razgraničenje u ovom trenutku nešto o čemu bi vredelo razgovarati u cilјu postizanja trajnog mira.

Damjan Jović

Foto: „www.mc.rs“

Jović je kazao da je pitanje da li će do tih razgovora doći i čime će rezultirati, te da ne zavisi samo od dobre volјe u Beogradu.

"Ne mogu da govorim o detalјima onoga što se dešava za pregovaračkim stolom u trenutku kada nije ni blizu sporazum koji može biti postignut, ali razgraničenje je nešto o čemu bi vredelo razgovarati ", rekao je Jović novinarima na panelu “Da li je Briselski sporazum klinički mrtav” u Beogradu odgovarajući na pitanje koja je to politika za KiM za koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je propala.

Kazao je da se radi o inicijativi sa kojom je Srbija izašla, a za koju smatra da je u ovom istorijskom trenutku najpovolјnije rešenje za dostizanje trajnog mira.

Očigledno je da nije kod svih aktera, ni u međunarodnoj zajednici, a ni kod nas, rekao je Jović i dodao da je i deo opozicije u Srbiji odbio takvu mogućnost.

"Možda nije sazreo politički trenutak da jedna takva politika ili inicijativa budu i kandidovane, što ne znači da mi i dalјe ne smatramo da je to, u ovom istorijskom trenutku i političkim okolnostima, najbolјi put za dostizanje trajnog i održivog mira na prostoru KiM", kazao je Jović.

Upitan ko bi trebalo da inicira intenzivnije pregovore Beograda i Prištine, te da li se to može postići tako što je predsednik Vučić odbio da se sastane poslednji put sa Tačijem u Briselu, Jović je kazao da bi bilo dobro događaje staviti u kontekst opštih političkih dešavanja.

"Kada se dešavaju situacije kao što je hapšenje Marka Ðurića ili kada imamo ''turističke posete'' Gazivodama sa 100 specijalaca i upadanje u objekte, u tom smislu odgovornost za atmosferu u kojoj se dijalog vodi mora da ima EU, koja je moderator u tim razgovorima. Jer, nisu razgovori samo ono što se dešava za stolom, već i dešavanja na terenu", kazao je Jović.

Ukazao je da dešavanja na terenu nagoveštavaju da su neki spremniji da žrtvuju mir i stabilnost, nego da žrtvuju svoj politički rejting.

"Podsetiću vas da su onog dana kada se Tači odlučio da poseti Gazivode protiv njega organizovani protesti u Prištini i na taj način dolazimo do situacije da se ugrožavaju širi politički procesi, pa i dijalog koji se dešava u Briselu", kazao je Jović.

Jović: Srbija je protiv formiranja oružanih snaga na KiM

Vlada Srbije je apsolutno protiv formiranja bilo kakve oružane sile na prostoru Kosova i Metohije, a argumentacija za to se nalazi u Rezoluciji 1244 i vojno-tehničkom sporazumu iz Kumanova, kazao je danas zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Damjan Jović.

Jović je, komentarišući izjavu Kadrija Veselјija da će biti formirana kosovska vojska u partnerstvu sa SAD i NATO, te da će to ove godine biti učinjeno bez obzira da li to želi Srpska lista ili ne, kazao da u okruženju, gde ne postoji demokratski sistem institucija, ne možete mnogo čemu da se nadate.

"Svakako, mi nećemo odustati od toga da je za nas poštovanje međunarodnih sporazuma princip kojeg bi svi aktreri trebalo da se drže", kazao je Jović.

Ministar za zajednice i povratak u privremenim institucijama Kosova Dalibor Jevtić kazao je da je činjenica da Srpska lista neće imati pravo na veto na taj proces.

Kako je objasnio, trenutno su u proceduri tri zakona o omogućavanju suštinske promene zakona o kosovskim bezbedonosnim snagama, odnosno do promene naziva iz kosovskih bezbednosnih snaga u oružane snage Kosova.

"To je jedan trik koji se sada koristi i ako mi podnesemo žalbu kao politički predstavnici Srba ustavnom sudu, dobićemo negativan odgovor, jer je to proces koji se podržava od strane zapada", kazao je Jevtić.

Naveo je da će predstavnici Srpske liste, kao politički predstavnici Srba na KiM, svoja mišlјenja i stavove izneti na način na koji im bude omogućeno, posebno u Skupštini Kosova, te da će i dalјe pokušavati da kroz razgovore sa predstavnicima međunarodne zajednice ukažu na to da je taj proces nepotreban.

"Trudićemo se da ukažemo na to da postoji puno važnijih tema na Kosovu od teme formiranja oružanih snaga u trenutku kada imamo prisustvo KFOR-a na prostoru KiM", naveo je Jevtić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike