МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Јовић:О разграничењу треба разговарати због мира
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Јовић:О разграничењу треба разговарати због мира

15.октобар 2018. Извор: Танјуг

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Дамјан Јовић изјавио је данас да је разграничење у овом тренутку нешто о чему би вредело разговарати у циљу постизања трајног мира.

Дамјан Јовић

Фото: „www.mc.rs“

Јовић је казао да је питање да ли ће до тих разговора доћи и чиме ће резултирати, те да не зависи само од добре воље у Београду.

"Не могу да говорим о детаљима онога што се дешава за преговарачким столом у тренутку када није ни близу споразум који може бити постигнут, али разграничење је нешто о чему би вредело разговарати ", рекао је Јовић новинарима на панелу “Да ли је Бриселски споразум клинички мртав” у Београду одговарајући на питање која је то политика за КиМ за коју је председник Србије Александар Вучић рекао да је пропала.

Казао је да се ради о иницијативи са којом је Србија изашла, а за коју сматра да је у овом историјском тренутку најповољније решење за достизање трајног мира.

Очигледно је да није код свих актера, ни у међународној заједници, а ни код нас, рекао је Јовић и додао да је и део опозиције у Србији одбио такву могућност.

"Можда није сазрео политички тренутак да једна таква политика или иницијатива буду и кандидоване, што не значи да ми и даље не сматрамо да је то, у овом историјском тренутку и политичким околностима, најбољи пут за достизање трајног и одрживог мира на простору КиМ", казао је Јовић.

Упитан ко би требало да иницира интензивније преговоре Београда и Приштине, те да ли се то може постићи тако што је председник Вучић одбио да се састане последњи пут са Тачијем у Бриселу, Јовић је казао да би било добро догађаје ставити у контекст општих политичких дешавања.

"Када се дешавају ситуације као што је хапшење Марка Ђурића или када имамо ''туристичке посете'' Газиводама са 100 специјалаца и упадање у објекте, у том смислу одговорност за атмосферу у којој се дијалог води мора да има ЕУ, која је модератор у тим разговорима. Јер, нису разговори само оно што се дешава за столом, већ и дешавања на терену", казао је Јовић.

Указао је да дешавања на терену наговештавају да су неки спремнији да жртвују мир и стабилност, него да жртвују свој политички рејтинг.

"Подсетићу вас да су оног дана када се Тачи одлучио да посети Газиводе против њега организовани протести у Приштини и на тај начин долазимо до ситуације да се угрожавају шири политички процеси, па и дијалог који се дешава у Бриселу", казао је Јовић.

Јовић: Србија је против формирања оружаних снага на КиМ

Влада Србије је апсолутно против формирања било какве оружане силе на простору Косова и Метохије, а аргументација за то се налази у Резолуцији 1244 и војно-техничком споразуму из Куманова, казао је данас заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Дамјан Јовић.

Јовић је, коментаришући изјаву Кадрија Весељија да ће бити формирана косовска војска у партнерству са САД и НАТО, те да ће то ове године бити учињено без обзира да ли то жели Српска листа или не, казао да у окружењу, где не постоји демократски систем институција, не можете много чему да се надате.

"Свакако, ми нећемо одустати од тога да је за нас поштовање међународних споразума принцип којег би сви актрери требало да се држе", казао је Јовић.

Министар за заједнице и повратак у привременим институцијама Косова Далибор Јевтић казао је да је чињеница да Српска листа неће имати право на вето на тај процес.

Како је објаснио, тренутно су у процедури три закона о омогућавању суштинске промене закона о косовским безбедоносним снагама, односно до промене назива из косовских безбедносних снага у оружане снаге Косова.

"То је један трик који се сада користи и ако ми поднесемо жалбу као политички представници Срба уставном суду, добићемо негативан одговор, јер је то процес који се подржава од стране запада", казао је Јевтић.

Навео је да ће представници Српске листе, као политички представници Срба на КиМ, своја мишљења и ставове изнети на начин на који им буде омогућено, посебно у Скупштини Косова, те да ће и даље покушавати да кроз разговоре са представницима међународне заједнице укажу на то да је тај процес непотребан.

"Трудићемо се да укажемо на то да постоји пуно важнијих тема на Косову од теме формирања оружаних снага у тренутку када имамо присуство КФОР-а на простору КиМ", навео је Јевтић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике