MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Uradiću sve što je u mojoj moći da sporazum bude postignut
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Uradiću sve što je u mojoj moći da sporazum bude postignut

18.januar 2019. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas da nikada neće odustati od stava da bi najbolјe bilo da Srbi i Albanci postignu sporazum, jer, kako je rekao, tako postignuti dogovor morali bi da prihvate svi u svetu.

Aleksandar Vučić

Foto:Tanjug

Međutim, istakao je, u pogledu postizanja sporazuma sa Prištinom nije optimističan.

"Nisam optimističan, ali ne samo da nisam optimista, već sam pesimista. A, da li ću uraditi sve što je u mojoj moći da on bude postinut, uradiću", rekao je Vučić novinarima u Predsedništvu Srbije, gde je sumirao jučerašnju posetu predsednika Rusije Vladimira Putina.

Na pitanje novinara albanske Klan televizije da li je dobio od Putina konkretnu ideju ili obećanje i u kom bi formatu moglo da bude rešeno pitanje Kosova, Vučić kaže da sa ruskim predsednikom nije pričao o formatima.

On, kazao je, a to se može i primetiti, ne voli političke rasprave koje su izvan njegovog domena.

"Mogu li ja da određujem politiku SAD ili Rusije? Još manje to mogu lideri Albanaca, ali vidim da se u to najviše petlјaju, iako nemaju toliki uticaj u svetu", primetio je Vučić.

Nјegova suštinska ideja kada je reč o postizanju sporazuma sa Prištinom je ističe ta da Srbi i Albanci postignu dogovor.

U tom slučaju, istakao je, svi drugi u svetu moraju da podrže taj dogovor.

"Taj svoj stav ne menjam i nikada neću ga promeniti", kazao je predsednik.

Pesimizam prema postizanju sporazuma sa Prištinom, predsednik objašnjava time da, kako kaže, zna da niko ne podržava to što on govori.

"Velike zemlјe imaju svoju imperijalnu svest, tako i mi imamo neku vrstu imperijalne podsvesti, a Albanci pumpaju mišiće većim nego što jesu. Zato ponavlјam ono što je bolno i nije lako, ali nosi mir bolјi život i budućnost", jasan je Vučić.

Iskreno, ističe, ne zanima ga to što se nekima ne dopada dovolјno to što govori, ali je uveren da i ti kojima se to ne dopada na izborima neće glasati protiv njega.

Jer, precizira, kada lјudi razmišlјaju o svojoj budućnosti i budućnosti svoje dece i porodice oni donose racionalnu odluku.

Upravo je to, kaže, ono što uliva nadu, taj racionalni deo svesti da prepoznamo onog drugog i da sa tim drugim moramo da razgovaramo i dogovaramo.

Izrazivši poštovanje prema albanskom novinaru što dobro govori srpski jezik i to mu, primetio je, verovatno pomaže da bolјe radi svoj posao, Vučić je rekao da bi voleo da bolјe razume albanski jezik.

Jer, objašnjava, poznavajući jedni druge možemo bolјe da uredimo naše odnose, možemo da ih uredimo na bolјi način i to je jedan od klјučnih uspeha.

"Nadam se da ćemo nšto da uradimo, ali ne samo da nisam optimista, već sam pesimista, a da li ću da uložim sve što je u mojoj mogućnosti da bismo nešto uradili, hoću", zaklјučio je predsednik Vučić.

Vučić:Da ukinu takse ili da idemo na izbore...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se nada da će Priština ukinuti nametnute takse, jer bi to bilo razumno, pametno i otvorilo bi vrata razgovorima, a ako neće - možemo na izbore, kako bi se otvorila mogućnost da ga Haradinaj "skine s vlasti", čime je pretio, a što je jedino moguće na izborima.

Ukoliko Priština ne ukine takse, onda je jasno da ne žele razgovor, ne žele dogovore, ne žele, rekao je, da prave kompromise, već žele politiku ucene.

"Ako je tako, nema smetnji da idemo na izbore, zato je važno da znamo žele li ili ne žele da ukinu takse", rekao je Vučić na pres konferenciji.

Vredno je, dodao je, pružiti šansu Ramušu Haradinaju da ga "skine" s vlasti, a to je moguće jedino na izborima.

"Mislim da je važno da vodimo računa o državnim interesima i zato hoćemo da čujemo odgovor Prištine i Evropske unije hoće li te takse biti ukinute", rekao je Vučić.

Dodao je da je bolјe da ne govori o tome kakvo je pravo stanje stvari u javnom mnjenju po pitanju rejtinga stranaka:

"Plašim se da bi se mnogi razočarali", primetio je.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike