МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Урадићу све што је у мојој моћи да споразум буде постигнут
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Урадићу све што је у мојој моћи да споразум буде постигнут

18.јануар 2019. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић поновио је данас да никада неће одустати од става да би најбоље било да Срби и Албанци постигну споразум, јер, како је рекао, тако постигнути договор морали би да прихвате сви у свету.

Александар Вучић

Фото:Танјуг

Међутим, истакао је, у погледу постизања споразума са Приштином није оптимистичан.

"Нисам оптимистичан, али не само да нисам оптимиста, већ сам песимиста. А, да ли ћу урадити све што је у мојој моћи да он буде постинут, урадићу", рекао је Вучић новинарима у Председништву Србије, где је сумирао јучерашњу посету председника Русије Владимира Путина.

На питање новинара албанске Клан телевизије да ли је добио од Путина конкретну идеју или обећање и у ком би формату могло да буде решено питање Косова, Вучић каже да са руским председником није причао о форматима.

Он, казао је, а то се може и приметити, не воли политичке расправе које су изван његовог домена.

"Могу ли ја да одређујем политику САД или Русије? Још мање то могу лидери Албанаца, али видим да се у то највише петљају, иако немају толики утицај у свету", приметио је Вучић.

Његова суштинска идеја када је реч о постизању споразума са Приштином је истиче та да Срби и Албанци постигну договор.

У том случају, истакао је, сви други у свету морају да подрже тај договор.

"Тај свој став не мењам и никада нећу га променити", казао је председник.

Песимизам према постизању споразума са Приштином, председник објашњава тиме да, како каже, зна да нико не подржава то што он говори.

"Велике земље имају своју империјалну свест, тако и ми имамо неку врсту империјалне подсвести, а Албанци пумпају мишиће већим него што јесу. Зато понављам оно што је болно и није лако, али носи мир бољи живот и будућност", јасан је Вучић.

Искрено, истиче, не занима га то што се некима не допада довољно то што говори, али је уверен да и ти којима се то не допада на изборима неће гласати против њега.

Јер, прецизира, када људи размишљају о својој будућности и будућности своје деце и породице они доносе рационалну одлуку.

Управо је то, каже, оно што улива наду, тај рационални део свести да препознамо оног другог и да са тим другим морамо да разговарамо и договарамо.

Изразивши поштовање према албанском новинару што добро говори српски језик и то му, приметио је, вероватно помаже да боље ради свој посао, Вучић је рекао да би волео да боље разуме албански језик.

Јер, објашњава, познавајући једни друге можемо боље да уредимо наше односе, можемо да их уредимо на бољи начин и то је један од кључних успеха.

"Надам се да ћемо ншто да урадимо, али не само да нисам оптимиста, већ сам песимиста, а да ли ћу да уложим све што је у мојој могућности да бисмо нешто урадили, хоћу", закључио је председник Вучић.

Вучић:Да укину таксе или да идемо на изборе...

Председник Србије Александар Вучић рекао је да се нада да ће Приштина укинути наметнуте таксе, јер би то било разумно, паметно и отворило би врата разговорима, а ако неће - можемо на изборе, како би се отворила могућност да га Харадинај "скине с власти", чиме је претио, а што је једино могуће на изборима.

Уколико Приштина не укине таксе, онда је јасно да не желе разговор, не желе договоре, не желе, рекао је, да праве компромисе, већ желе политику уцене.

"Ако је тако, нема сметњи да идемо на изборе, зато је важно да знамо желе ли или не желе да укину таксе", рекао је Вучић на прес конференцији.

Вредно је, додао је, пружити шансу Рамушу Харадинају да га "скине" с власти, а то је могуће једино на изборима.

"Мислим да је важно да водимо рачуна о државним интересима и зато хоћемо да чујемо одговор Приштине и Европске уније хоће ли те таксе бити укинуте", рекао је Вучић.

Додао је да је боље да не говори о томе какво је право стање ствари у јавном мњењу по питању рејтинга странака:

"Плашим се да би се многи разочарали", приметио је.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике