MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Bez razgovora sa Srbijom Albanci ne mogu ništa da urade
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Bez razgovora sa Srbijom Albanci ne mogu ništa da urade

18.mart 2019. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je danas da agresija na SRJ nije na Kosovu i Metohiji donela mir, niti društvo koje se zasniva na demokratiji, a tako ni trajnu stabilnost, i poručio da bez razgovora sa Srbijom Albanci ne mogu ama baš ništa da postignu.

15 godina od martovskog pogroma

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Vučić je, otvarajući 4. Beogradski strateški dijalog „20 godina od bombardovanja Jugoslavije - pouke za evropsku bezbednost u 21. veku”, rekao da su bombe promenile stanje na Kosovu samo u tom smislu da je stvarna vlast u NATO sili, koja obezbeđuje da Albanci u Prištini adminsitrativno upravlјaju Kosovom, ali nisu uklonjeni vekovni sukobi Srba i Albanaca, niti je stvoren sistem kojim se obezbeđuje trajni mir.

"Imamo svojevrsni geto za Srbe i Albance, u kojem mogu da nastave da se mrze, uz pojačan nadzor. To je samo odlaganje i izbegavanje rešenja", podvukao je on.

Vučić je kazao da se radi samo o trenutnoj pobedi, koja se silom održava 20 godina, koja ne omogućava ni Srbima, ni Albancima trajnu bezbednost, a ni mogućnost da izgade demokratsko društvo.

“Plašim da će ostati tako, dok ne budemo svesni da je reč o našem problemu i da smo odgovorni da ga sami rešavamo. Potrebna je ta nova vrsta svesti u Beogradu i Prištini, nije potrebno ničije tutorstvo, ni sila sa strane, ako smo spremni da uradimo dobro za lјude. Neophodno je da i jedni i druge bez tutorstva shvatimo da nečija pobeda ne leži u gubitku, da je neophodno odricanje od maksimalističkih stvari. Danas nemamo takvu situaciju, imamo zahteve od Srbije da prihvati u potpunosti rezultate agresije 1999, što Srbija ne može i neće da učini. Svako ko misli da postoji pritisak kojim možete da naterate Srbiju da prihvati nešto neprihvatlјivo, što bi uništilo ne samo državne i naconalne interese, već pregazilo nacionalni ponos i dostojanstvo, to je nemoguće. Ne postoji takva vrsta pritiska kojom može neko da nas primora”, poručio je on.

Vučić je kazao da je Srbija ispunila Briselski sporazum, nije uvodila takse nekome u regionu, nije donosila platformu sa maksimalističkim stavovima, i red je da oni, koji su stvarali državu Kosovo, sada svoje čedo urazume, da ga postave na racionalne noge i počnu da razmišlјaju kako i na koji način da se grade mir i budućnost.

“Bez razgovora sa Srbijom, a mi znamo šta gubimo bez razgovora, Albanci ne mogu ama baš ništa da postignu. Na žalost to danas ne vide i sav spas za sve probleme vide samo u razgovoru sa Vašingtonom, dok EU ne tertiraju gotovo nikako”, objasnio je dalјe.

Vučić je kazao da je ponosan kao predsednik što poslednjih pet godina otvoreno i neskriveno Srbija govori o onome što se zbivalo pre 20 godina.

“Do pre pet godina smo se plašili sopstvene senke, pa smo ćutali što je pogodilo našu zemlјu. Danas govorimo otvoreno, ne sa mržnjom, ili želјom da uzvraćamo primlјene udarce, već da osudimo nepravdu. Sećamo se naših žrtava”, ukazao je on.

Rekao je da je teško skriti emocije, posebno kada se setimo stradale dece, jer kada se setimo male Milice ili Sanje odmah je jasno da emocije nikada nećemo moći da potisnemo.

To, međutim, dodaje, ne znači da ne treba hladne glave da analiziramo ša se dogodilo 1999. i šta nam je činiti naredne dve decenije, ne samo da bi nessto slično izbegli, već da bi sačuvali svoju slobodu, suverenitet, svoju vojnu neutralnost.

"Te 1999 godine mnogima u zapadnom svetu je bio potreban sukob sa SRJ iz različitih razloga, nekima iz internih, kao što je bio jedan od razloga donošenja odluke unutar američke adminsitracije, kako bi se dokazala puna suprimacija zapadne gemisfere. To je vreme kada posle te agresije na našu zemlјu počinje da se stavra drugačiji multipolarni svet. Važno je bilo okretanje aviona Jevgenija Primakova nasred Atlantika ka Moskvi, jer je to značilo drugačije razmišlјanje drugih u svetu. Danas imamo multipolarni svet u kojem su i dalјe SAD ekonomski najsnažnije, ali privbližava se Kina, a vojno imamo više sila - SAD, Rusiju I kunu, EU je ekonomska, ali ne i vojna sila", istakao je on.

Vučić: NATO agresija bila težak zločin protiv Srbije

NATO agresija je bila težak zločin protiv male suverene zemlјe, ali je srpski narod i 20 godina posle toga nepokoren, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju Četvrtog Beogradskog strateškog dijaloga.

"Srbija i srpski narod su bez obzira na to i danas nepokoreni. Danas smo u procesu sveobuhvatne nacinanle i državne konsolidacije i uveren sam u sigurnu i uspešu budućnost", naglasio je Vučić.

Srbija je kao mala i nezavisna zemlјla, kako je rekao, na udaru mnogih, jer niko ne voli neposlušne, a Srbija sama donosi odluke.

Vučić je ponovio da Srbija ne želi u NATO, da Srbija nema dve različite priče i da pred svima i pred svakim govorimo isto.

Kako kaže, Srbija će ostati na tom putu ma koliko pokušali da je skrenu.

Ukazao je da se danas ne poštuje rezolucija SB UN 1244 i da ona na terenu ne važi.

Vučić je rekao da ta rezolucija ne važi na terenu zato što su pojedine zemlјe priznale nezavisnost Kosova i poručio da ako više ne važi - da probaju da je ukinu u UN.

On je zahvalio Rusiji na podršci srpskom narodu na podršci pre 20 godina, kao i sada i istakao da su Srbi odani svima koji su nam u teškim trenucima pomogli.

Vučić je istakao da ne treba da se stidimo da osudimo NATO agresiju kao drugi ranije u Srbiji koji su brinuli samo o svojim fotelјama.

Za mene je istina prioritet, dodao je Vučić.

Četvrta međunarodna konferencija Beogradski strateški dijalog (BSD) pod nazivom "Dvadeset godina od bombardovanja Jugoslavije - pouke za evropsku bezbednost u 21. veku" održana je u 18. marta u Beogradu.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike