МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Без разговора са Србијом Албанци не могу ништа да ураде
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Без разговора са Србијом Албанци не могу ништа да ураде

18.март 2019. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић нагласио је данас да агресија на СРЈ није на Косову и Метохији донела мир, нити друштво које се заснива на демократији, а тако ни трајну стабилност, и поручио да без разговора са Србијом Албанци не могу ама баш ништа да постигну.

15 година од мартовског погрома

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Вучић је, отварајући 4. Београдски стратешки дијалог „20 година од бомбардовања Југославије - поуке за европску безбедност у 21. веку”, рекао да су бомбе промениле стање на Косову само у том смислу да је стварна власт у НАТО сили, која обезбеђује да Албанци у Приштини админситративно управљају Косовом, али нису уклоњени вековни сукоби Срба и Албанаца, нити је створен систем којим се обезбеђује трајни мир.

"Имамо својеврсни гето за Србе и Албанце, у којем могу да наставе да се мрзе, уз појачан надзор. То је само одлагање и избегавање решења", подвукао је он.

Вучић је казао да се ради само о тренутној победи, која се силом одржава 20 година, која не омогућава ни Србима, ни Албанцима трајну безбедност, а ни могућност да изгаде демократско друштво.

“Плашим да ће остати тако, док не будемо свесни да је реч о нашем проблему и да смо одговорни да га сами решавамо. Потребна је та нова врста свести у Београду и Приштини, није потребно ничије туторство, ни сила са стране, ако смо спремни да урадимо добро за људе. Неопходно је да и једни и друге без туторства схватимо да нечија победа не лежи у губитку, да је неопходно одрицање од максималистичких ствари. Данас немамо такву ситуацију, имамо захтеве од Србије да прихвати у потпуности резултате агресије 1999, што Србија не може и неће да учини. Свако ко мисли да постоји притисак којим можете да натерате Србију да прихвати нешто неприхватљиво, што би уништило не само државне и нацоналне интересе, већ прегазило национални понос и достојанство, то је немогуће. Не постоји таква врста притиска којом може неко да нас примора”, поручио је он.

Вучић је казао да је Србија испунила Бриселски споразум, није уводила таксе некоме у региону, није доносила платформу са максималистичким ставовима, и ред је да они, који су стварали државу Косово, сада своје чедо уразуме, да га поставе на рационалне ноге и почну да размишљају како и на који начин да се граде мир и будућност.

“Без разговора са Србијом, а ми знамо шта губимо без разговора, Албанци не могу ама баш ништа да постигну. На жалост то данас не виде и сав спас за све проблеме виде само у разговору са Вашингтоном, док ЕУ не тертирају готово никако”, објаснио је даље.

Вучић је казао да је поносан као председник што последњих пет година отворено и нескривено Србија говори о ономе што се збивало пре 20 година.

“До пре пет година смо се плашили сопствене сенке, па смо ћутали што је погодило нашу земљу. Данас говоримо отворено, не са мржњом, или жељом да узвраћамо примљене ударце, већ да осудимо неправду. Сећамо се наших жртава”, указао је он.

Рекао је да је тешко скрити емоције, посебно када се сетимо страдале деце, јер када се сетимо мале Милице или Сање одмах је јасно да емоције никада нећемо моћи да потиснемо.

То, међутим, додаје, не значи да не треба хладне главе да анализирамо ша се догодило 1999. и шта нам је чинити наредне две деценије, не само да би нессто слично избегли, већ да би сачували своју слободу, суверенитет, своју војну неутралност.

"Те 1999 године многима у западном свету је био потребан сукоб са СРЈ из различитих разлога, некима из интерних, као што је био један од разлога доношења одлуке унутар америчке админситрације, како би се доказала пуна супримација западне гемисфере. То је време када после те агресије на нашу земљу почиње да се ставра другачији мултиполарни свет. Важно је било окретање авиона Јевгенија Примакова насред Атлантика ка Москви, јер је то значило другачије размишљање других у свету. Данас имамо мултиполарни свет у којем су и даље САД економски најснажније, али привближава се Кина, а војно имамо више сила - САД, Русију И куну, ЕУ је економска, али не и војна сила", истакао је он.

Вучић: НАТО агресија била тежак злочин против Србије

НАТО агресија је била тежак злочин против мале суверене земље, али је српски народ и 20 година после тога непокорен, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић на отварању Четвртог Београдског стратешког дијалога.

"Србија и српски народ су без обзира на то и данас непокорени. Данас смо у процесу свеобухватне нацинанле и државне консолидације и уверен сам у сигурну и успешу будућност", нагласио је Вучић.

Србија је као мала и независна земљла, како је рекао, на удару многих, јер нико не воли непослушне, а Србија сама доноси одлуке.

Вучић је поновио да Србија не жели у НАТО, да Србија нема две различите приче и да пред свима и пред сваким говоримо исто.

Како каже, Србија ће остати на том путу ма колико покушали да је скрену.

Указао је да се данас не поштује резолуција СБ УН 1244 и да она на терену не важи.

Вучић је рекао да та резолуција не важи на терену зато што су поједине земље признале независност Косова и поручио да ако више не важи - да пробају да је укину у УН.

Он је захвалио Русији на подршци српском народу на подршци пре 20 година, као и сада и истакао да су Срби одани свима који су нам у тешким тренуцима помогли.

Вучић је истакао да не треба да се стидимо да осудимо НАТО агресију као други раније у Србији који су бринули само о својим фотељама.

За мене је истина приоритет, додао је Вучић.

Четврта међународна конференција Београдски стратешки дијалог (БСД) под називом "Двадесет година од бомбардовања Југославије - поуке за европску безбедност у 21. веку" одржана је у 18. марта у Београду.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике