MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković: Sednica o KiM prilika da se čuje istina
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković: Sednica o KiM prilika da se čuje istina

27.maj 2019. Izvor: RTS

U Skupštini Srbije će danas biti održana posebna sednica o Kosovu i Metohiji. Predsednik Aleksandar Vučić podneće izveštaj o stanju na KiM i o dijalogu koji se vodi već šest godina. Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković kaže za RTS da je sednica o KiM prilika da se čuje puna istina o tome šta nas čeka.

Petar Petković

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Petar Petković je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, istakao da je danas veoma važan dan za život parlamenta u Srbiji, jer će se u Skupštini Srbiji govoriti o najvažnijem državnom i nacionalnom pitanju – Kosovu i Metohiji.

"Na plenarnoj sednici pred poslanicima, ali i za celu javnost, predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoriće o Kosovu i Metohiji, govoriće o onome gde smo danas, koji su to sve bili strahovi sa kojima smo suočali u prošlosti, šta je to što smo mogli da učinimo, a nismo učinili i kuda idemo kada je reč o KiM", rekao je Petković.

Takođe, govoriće se, kako kaže Petković, o tome da li ćemo danas da donosimo odluke ili ćemo kao u nekim prethodnim vremenima čekati da vreme prolazi.

"Jednostavno tokom godina i godina i decenija bilo je lakše govoriti ono što narod želi da čuje, a ne ono što je istina i ono što je neophodno da se učini", istakao je Petković.

Sednica o KiM je prilika da se čuje puna istina o tome šta nas čeka, naglašava Petković i dodaje da će se govoriti o KiM i sa političkog, sociološko, ekonomskog, pravnog i društvenog aspekta, zato što je pitanje Kosova i Metohije kompleksno.

"To je prilika da se predstavi izveštaj o radu Vlade Srbije i svemu što smo u prethodnih par godina postigli na KiM, to je izveštaj kojim se ponosimo i koji sadrži veoma značajne cifre koliko smo stambenih jendica podigli, koliko polјoprivrednih gazdinstava pomogli, da smo gradili puteve, bolnice, škole, da smo činili sve i izdvajali ogromna sredstva da srpski narod na KiM opstane, ostane i da ima budućnost", objasnio je Petković.

Dodao je da će se govoriti o 149 projektu Vlade Srbije za koje je izdvojeno 60 miliona evra kako bi se u srpskim sredinima ekonomski podigao srpski narod.

"Ta sednica je neka vrsta vrhunca unutrašnjeg dijaloga koji je pokrenut u Srbiji, gde su gotovo svi društveni i politički činioci govorili o Kosovu i Metohiji, a sada je vreme da se o tome razgovara u našem parlamentu", kaže Petković.

Ukazao je da je reč o veoma kompleksnom pitanju i predsednik će se truditi da obuhvati različite aspekte kada je reč o KiM.

"On je spreman da ostane i govori ako treba i sedam dana u Skupštini Sarbiji, ali bitno je da se pred poslanicima izađe sa ovim važnom pitanjem, da sagledamo sadašnju situaciju, da shvatimo trenutak u kojem se nalazimo, da shvatimo da ideje koje su iznete pred građene Srbije i uopšte u javni prostor za koje se zalagao predsednik kada govorimo o razgranienju jesu ideje koje govore da moramo da prevaziđemo zamrznut konflikt", zaklјučio je Petković.

Simić: Sednica prilika da se čuje o surovom položaju Srba na KiM

Poslanik Srpske liste Slavko Simić navodi za RTS da se sednica o Kosovu i Metohiji održava se u značajnom trenutku za Srbe. Očekuje da će se čuti mišlјenja različitih parlamentarnih grupa ali predlog rešenja kosovskog problema.

Slavkom Simić je gostujući u Jutarnjem Dnevniku RTS-a naveo da će politički predstavnici na poziv predsednice skupštine Maje Gojković prisustvovati sednici gde će rukovodstvo i poslanike Srbije upoznati sa situacijoim na Kosovu i Metohiji.

"Od današnje sednice očekujem da javnost čuje koliko je država u proteklih nekoliko godina uložila i koliko je mislila na srpski narod koji živi na Kosovu i Metohiji. Koliko je infrastrukturnih, ekonomskih i polјoprivrednih projekata uloženo za razvoj srpskih sredina i srpskog naroda, ali naravno očekujem i da javnost čuje realno stanje o surovom položaju srpskog naroda koji se bori za opstanak na KiM", ističe Simić.

Očekuje da će se na sednici čuti mišlјenja različitih parlamentarnih grupa.

"Kada predsednik predstavi izveštaj očekujem da će rasprava artikuliše u pravcu da se čuju mišlјenja različitih parlamentarnih grupa ali i da čujemo predlog rešenja kosovskog problema koji će se možda u nekoj budućoj fazi dijaloga naći na pregovaračkom stolu između Beograda i Prištine", navodi Simić.

Dodaje da se sednica o Kosovu i Metohiji održava se u značajnom trenutku.

"Sednica posvećena Kosovu i Metohiji održava se u značajnom trenutku jer sa jedne strane imamo Prištinu koja destruktivnom i neodgovornom politikom pokušava da minira dijalog i sa druge strane imamo vrlo ozbilјan pristup našeg državnog vrha koji ulaže ogromne napore energiju i trud ne bi li se dijalog nastavio i došlo do kompromisnog rešenja", navodi Simić.

Ističe da je predsednik Aleksandar Vučić inicirao ovu skupštinsku sednicu nakon što je u proteklih mesec dana održao razgovore sa vodećim evropskim i svetskim liderima.

"Sasvim je izvesno da predsednik, a i celokupna politička javnost sada imaju jasniju sliku o poziciji Srbije, srpskog naroda ali i poziciji međunarodne zajednice po pitanju rešavanja kosovskog problema", ocenjuje Simić.

Priština vodi destruktivnu politiku

Osvrćući se na sastanak lidera Srba sa KiM sa predsednikom, Simić navodi da je opšti zaklјučak sa tog sastanka – da dijaloga na jedan sveobuhvatan i konstruktivan način neće biti još jako dugo jer, kako kaže, Priština očigledno želi da i dalјe destruktivno deluje.

Dodaje da je na sastanku dogovoreno da se u narednom periodu u najvećoj mogućoj meri sačuva jedinstvo i solidarnost srpskog naroda i očuva mir i sigurnost srpskog naroda u južnoj srpskoj pokrajini.

Navodi da sa jedne strane imamo predsednika Vučića koji želi odgovornu i racionalnu politiku ne samo prema Srbima već i prema celom regionu dok sa druge strane, kako kaže, Priština vodi destruktivnu politiku.

"Ako naš predsednik kaže – ukinite takse i za dva sata smo u Briselu jer želimo da razgovaramo, želimo kompromis, želimo mir i stabilnost, a sa druge strane čujemo poruke Prištine koja ne želi da ukine takse, ne želi dijalog, ne želi kompromis, to je prst u oko našem državnom vrhu ali i Briselu i Međunarodnoj zajednici koja je garant svih sporazuma", ističe Simić.

Ne očekuje da će Priština u narednih nekoliko meseci ukinuti takse.

"Kako stvari sada stoje Priština nema nameru da ukine takse, a i ne postoji međunarodni konsenzus i jači pritisak na Prištinu da takse ukine tako da apsolutno ne očekujem da takse budu ukinute u narednih nekoliko meseci", ističe Simić.

Poručuje da je dijalog jedini mehanizam rešenja kosovskog problema.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike