МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Седница о КиМ прилика да се чује истина
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Седница о КиМ прилика да се чује истина

27.maj 2019. Извор: РТС

У Скупштини Србије ће данас бити одржана посебна седница о Косову и Метохији. Председник Александар Вучић поднеће извештај о стању на КиМ и о дијалогу који се води већ шест година. Помоћник директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић каже за РТС да је седница о КиМ прилика да се чује пуна истина о томе шта нас чека.

Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петар Петковић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, истакао да је данас веома важан дан за живот парламента у Србији, јер ће се у Скупштини Србији говорити о најважнијем државном и националном питању – Косову и Метохији.

"На пленарној седници пред посланицима, али и за целу јавност, председник Србије Александар Вучић говориће о Косову и Метохији, говориће о ономе где смо данас, који су то све били страхови са којима смо суочали у прошлости, шта је то што смо могли да учинимо, а нисмо учинили и куда идемо када је реч о КиМ", рекао је Петковић.

Такође, говориће се, како каже Петковић, о томе да ли ћемо данас да доносимо одлуке или ћемо као у неким претходним временима чекати да време пролази.

"Једноставно током година и година и деценија било је лакше говорити оно што народ жели да чује, а не оно што је истина и оно што је неопходно да се учини", истакао је Петковић.

Седница о КиМ је прилика да се чује пуна истина о томе шта нас чека, наглашава Петковић и додаје да ће се говорити о КиМ и са политичког, социолошко, економског, правног и друштвеног аспекта, зато што је питање Косова и Метохије комплексно.

"То је прилика да се представи извештај о раду Владе Србије и свему што смо у претходних пар година постигли на КиМ, то је извештај којим се поносимо и који садржи веома значајне цифре колико смо стамбених јендица подигли, колико пољопривредних газдинстава помогли, да смо градили путеве, болнице, школе, да смо чинили све и издвајали огромна средства да српски народ на КиМ опстане, остане и да има будућност", објаснио је Петковић.

Додао је да ће се говорити о 149 пројекту Владе Србије за које је издвојено 60 милиона евра како би се у српским срединима економски подигао српски народ.

"Та седница је нека врста врхунца унутрашњег дијалога који је покренут у Србији, где су готово сви друштвени и политички чиниоци говорили о Косову и Метохији, а сада је време да се о томе разговара у нашем парламенту", каже Петковић.

Указао је да је реч о веома комплексном питању и председник ће се трудити да обухвати различите аспекте када је реч о КиМ.

"Он је спреман да остане и говори ако треба и седам дана у Скупштини Сарбији, али битно је да се пред посланицима изађе са овим важном питањем, да сагледамо садашњу ситуацију, да схватимо тренутак у којем се налазимо, да схватимо да идеје које су изнете пред грађене Србије и уопште у јавни простор за које се залагао председник када говоримо о разграниењу јесу идеје које говоре да морамо да превазиђемо замрзнут конфликт", закључио је Петковић.

Симић: Седница прилика да се чује о суровом положају Срба на КиМ

Посланик Српске листе Славко Симић наводи за РТС да се седница о Косову и Метохији одржава се у значајном тренутку за Србе. Очекује да ће се чути мишљења различитих парламентарних група али предлог решења косовског проблема.

Славком Симић је гостујући у Јутарњем Дневнику РТС-а навео да ће политички представници на позив председнице скупштине Маје Гојковић присуствовати седници где ће руководство и посланике Србије упознати са ситуацијоим на Косову и Метохији.

"Од данашње седнице очекујем да јавност чује колико је држава у протеклих неколико година уложила и колико је мислила на српски народ који живи на Косову и Метохији. Колико је инфраструктурних, економских и пољопривредних пројеката уложено за развој српских средина и српског народа, али наравно очекујем и да јавност чује реално стање о суровом положају српског народа који се бори за опстанак на КиМ", истиче Симић.

Очекује да ће се на седници чути мишљења различитих парламентарних група.

"Када председник представи извештај очекујем да ће расправа артикулише у правцу да се чују мишљења различитих парламентарних група али и да чујемо предлог решења косовског проблема који ће се можда у некој будућој фази дијалога наћи на преговарачком столу између Београда и Приштине", наводи Симић.

Додаје да се седница о Косову и Метохији одржава се у значајном тренутку.

"Седница посвећена Косову и Метохији одржава се у значајном тренутку јер са једне стране имамо Приштину која деструктивном и неодговорном политиком покушава да минира дијалог и са друге стране имамо врло озбиљан приступ нашег државног врха који улаже огромне напоре енергију и труд не би ли се дијалог наставио и дошло до компромисног решења", наводи Симић.

Истиче да је председник Александар Вучић иницирао ову скупштинску седницу након што је у протеклих месец дана одржао разговоре са водећим европским и светским лидерима.

"Сасвим је извесно да председник, а и целокупна политичка јавност сада имају јаснију слику о позицији Србије, српског народа али и позицији међународне заједнице по питању решавања косовског проблема", оцењује Симић.

Приштина води деструктивну политику

Осврћући се на састанак лидера Срба са КиМ са председником, Симић наводи да је општи закључак са тог састанка – да дијалога на један свеобухватан и конструктиван начин неће бити још јако дуго јер, како каже, Приштина очигледно жели да и даље деструктивно делује.

Додаје да је на састанку договорено да се у наредном периоду у највећој могућој мери сачува јединство и солидарност српског народа и очува мир и сигурност српског народа у јужној српској покрајини.

Наводи да са једне стране имамо председника Вучића који жели одговорну и рационалну политику не само према Србима већ и према целом региону док са друге стране, како каже, Приштина води деструктивну политику.

"Ако наш председник каже – укините таксе и за два сата смо у Бриселу јер желимо да разговарамо, желимо компромис, желимо мир и стабилност, а са друге стране чујемо поруке Приштине која не жели да укине таксе, не жели дијалог, не жели компромис, то је прст у око нашем државном врху али и Бриселу и Међународној заједници која је гарант свих споразума", истиче Симић.

Не очекује да ће Приштина у наредних неколико месеци укинути таксе.

"Како ствари сада стоје Приштина нема намеру да укине таксе, а и не постоји међународни консензус и јачи притисак на Приштину да таксе укине тако да апсолутно не очекујем да таксе буду укинуте у наредних неколико месеци", истиче Симић.

Поручује да је дијалог једини механизам решења косовског проблема.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике