MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković: Zapad shvata ko je krivac za zastoj u dijalogu
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 571 4002
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković: Zapad shvata ko je krivac za zastoj u dijalogu

11.avgust 2019. Izvor: Tanjug

Otkazivanje posete američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona je još jedan pokazatelј da na Zapadu sve više shvataju i glasno govore o tome da je albanska strana glavni krivac za zastoj u dijalogu Beograda i Prištine, ocenio je danas pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Petar Petković

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

On smatra da je Bolton otkazao posetu Beogradu i Prištini jer nema sa kim da razgovara u Prištini i istakao da Zapad direktno osuđuje Prištinu za prekid dijaloga.

''Više se ne kaže da su obe strane odgovorne i da treba da se suzdrže, sada je jasno da je Priština glavni krivac'', rekao je Petković za TV Pink.

Na pitanje da li se može očekivati ubrzanje određenih rešenja posle otkazivanja posete, Petković je rekao da Zapad ima nameru da ubrza ceo proces oko dogovora Beograda i Prištine, ali da je važna suština tog dogovora.

''Mnogi pominju rokove za dogovor Beograda i Prištine, ali ono što predsednik Srbije Aleksandar Vučić stalno ističe, što jeste suština, da može Zapadu da se žuri, ali da je važno šta će predstavlјati krunu tog dogovora i šta predlažu na Zapadu'', rekao je Petković.

Podsetio je da je Vučić izašao sa idejom razgraničenja koja je, kaže, dočekana na nož na našoj unutrašnjoj političkoj sceni, te naglasio da je nemoguće da o rešenju za KiM odlučuju samo oni koji su priznali nezavisnost Kosova.

''Nećemo ući u proces u kojem Srbija do kraja treba da bude ponižena i da sve izgubi. Mi smo sve vreme govorili da je potrebno postići komporomis u kojem će obe strane jednako dobiti ili izgubiti. Sada se to konačno shvata na Zapadu, odnosno u Beloj kući'', istakao je Petković.

Govoreći o pilitičkoj situaciji u Prištini, ocenio je da su ''svi protiv svih'' i da vlada rat između albanskih političkih stranaka oko prevlasti.

''Iako to slabi albansku političku strukturu, ujedno je loše za Srbiju, jer se oni u borbi za vlast utrkuju ko će biti oštriji u tvrđoj politici prema Srbima, što može da izazove različite reakcije pogotovo kada krene izborna kampanja'', kazao je Petković.

Podvukao je da država Srbija neće dozvoliti da bilo ko napada srpski narod na KiM i ugrožava njegovu bezbednost.

Jevtić: Zabrana o pasošima politička odluka Prištine pred izbore

Zabrana ulaska građanima sa srpskim pasošem na Kosovo i Metohiju nema zakonskog i pravnog osnova, kaže potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić, uz ocenu da se radi o predizbornoj političkoj odluci Prištine i nastavku pritisaka na srpski narod na KiM.

Jevtić je gostujući na TV Pink ocenio da je odluka Prištine deo kampanje pred, kako je rekao, sve izvesnije izbore na KiM navodeći da albanski lideri očigledno smatraju da kampanju treba da zasnivaju na oštroj retorici protiv Srbije i srpskog naroda.

''To je jedino što mogu da ponude biračima. Donose takve zabrane, jer nemaju odgovor na važnija pitanja kao što su ekonomija i kako da lјudi žive bolјe'', kazao je Jevtić i dodao da za takvu odluku nema zakonskog i pravnog osnova.

''Kažu da ne priznaju pasoš, ali da mogu da uđu mlađi od 18 godina sa izvodom iz matične knjige i fotografijom koja treba da bude overena što je apsurdno'', naglasio je Jevtić.

Izrazio je nadu da će ta zabrana biti ukinuta, ali istovremeno i bojazan da to neće biti poslednji takav potez Prištine.

''Pojedini albanski lideri imaju ideju da se ne dozvoli dolazak onima kojima bi želeli da glasaju na izborima. Mi ćemo ukazivati na to kako bismo sprečili tako nešto'', naglasio je Jevtić.

Istakao je da su sve odluke Prištine kojima se otežava život Srba na KiM posledica neodgovorne politike rukovodstva Srbije do 2012.godine i nepoznavanje situacije na terenu.

''Oni koji su tada bili zaduženi za pregovore sa Prištinom, nisu želeli da razgovaraju sa predstavnicima Srba na KiM niti sa narodom. Odluke su donosili na osnovu svojih mišlјenja i nahođenja ne uzimajući u obzir stvarni život našeg naroda na KiM'', rekao je Jevtić.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je za TV Pink da je poslednja odluka potpuno anticivilizacijska i da ima za cilј da se vrši pritisak na Srbe na KiM, ali i sve građane koji imaju srpski pasoš.

Petković je ukazao da je Priština donela zabranu pozivajući se na Sporazum o slobodi kretanja iz 2011.godine kada su na vlasti bili Vuk Jeremić i Boris Tadić u čije je vreme, kako je rekao, donet ogroman broj katarastrofalnih sporazuma.

''Sve ovo što nam se dešava, od toga da se hermetički zatvara zelena linija da ne mogu da se prevoze osnovne životne namirnice i stvaranja humanitarne katastrofe zbog taksi, posledice su katastrofalne politike koja je vođena 2011.godine i početkom 2012.godine.

Dodao je da su odlukom Prištine pogođeni svi, a posebno deca koja, kako je istakao, po zakonu imaju pravo na pasoš kao putnu ispravu i dodao da bi bilo besmisleno ukidati pasoš koji postoji svuda u svetu.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 571 4002
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike